Waar hydrofoor plaatsen

Ik woon in een 120 jaar oud huis, onderverdeeld in appartementen maar met een gedeelde koperen opvoerleiding (22 mm) van meer dan 70 jaar oud. De waterdruk op de derde en vierde verdieping is niet optimaal, en er is daarom een hydrofoorpomp op de derde verdieping geplaatst, 12 meter boven het maaiveld. Deze slaat heel vaak aan en af gedurende de dag (iedere keer als er een kraan gebruikt wordt )en zorgt voor veel lawaai (geruis, gefluit en gebonk als hij afslaat) in de gedeelde leiding die dwars door de andere lager gelegen appartmenten loopt. Als iemand tegelijk een kraan aanzet in de lager gelegen appartmenten hapert de pomp (vanwege de onderdrukbeveiliging?), hij slaat dan aan een stuk door aan en af. Nu heb ik wat vragen waar ik niet goed uit kom. Bij navraag aan diverse pompleverancies blijkt dat een hydrofoorpomp normaliter beneden in een huis geplaatst wordt, en dat als hij bovenin een gebouw staat hij heel hard moet werken om het water omhoog te zuigen vanuit de waterleiding. Het is daarom beter hem beneden te plaatsen zodat het water omhooggeduwd wordt, dit zorgt voor minder lawaai en een constante druk voor het hele gebouw. Het lawaai in de waterleiding wanneer de pomp met veel kracht het water omhoog zuigt naar de vierde verdieping duidt op cavitatie, te hoge watersnelheden en plotselinge drukverschillen die in het geval van oude koperen leidingen niet aan te bevelen zijn vanwege een verhoogd risico op erosie. Een hydrofoor op een gedeelde waterleiding aansluiten kan niet zomaar. Klopt dit allemaal?
 
Klopt.

Alleen deze:
"Een hydrofoor op een gedeelde waterleiding aansluiten kan niet zomaar."
Waarom niet?
De hydrofoor kan prima op de gedeelde binnenkomende leiding beneden.
Maar inderdaad niet "zomaar" zeker niet als die leiding voor de meter(s) ligt.
Technisch is het eenvoudig.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Hartelijk dank voor de reactie! Ik was al zo lang op zoek naar antwoorden. Heel fijn te weten dat ik het juist gezien heb. En u heeft natuurlijk gelijk. Beneden kan het inderdaad wel, dta lijkt de correcte oplossing. Wat ik bedoelde was: een hydrofoor bovenaan een gedeelde leiding aansluiten, zonder instemming van de medebewoners die beneden wonen, kan niet zomaar.
 
als de hydrofoor beneden word geplaatst dan zal deze afgesteld worden ip de druk voor het hoogste punt, in de lager gelegen appartementen zal dan waarschijnlijk een drukbegrenzer geplaatst moeten worden.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Maar is beneden wel de beste plaats? Zoniet, waar zou u aanraden hem te plaatsen? Zou het anders een idee zijn op de bovenste verdieping een waterreservoir te plaatsen, met de pomp die daarna komt? De bewoners hebben de pomp alleen nodig voor de douche.
 
Een hydrofoor wordt normaal gesproken in de kelder of op de begane grond van een appartementencomplex geplaatst. Vaak nog voor de watermeter van de verschillende appartementen.

Ik weet niet hoeveel woningen er op de 22 mm waterleiding zijn aangesloten, maar het klinkt mij alsof de waterleiding te klein gedimensioneerd is. Dat kun je niet altijd oplossen met het plaatsen van een hydrofoor.

De waterleiding moet in de eerste plaats juist gedimensioneerd worden. Pas als de waterdruk te laag is om de hoogste verdieping te bereiken, komt een hydrofoor aan de orde. Een hydrofoor geeft alleen maar kosten, energieverbruik, onderhoud etc, dus liever niet.

De gezamenlijke waterleiding is in dit geval waarschijnlijk een VvE onderwerp. De VvE moet onderzoeken of de waterleiding aangepast moet worden en/of een hydrofoor noodzakelijk is.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Heel hartelijk dank voor dit advies. Het gebouw bestaat uit 4 verdiepingen, waarvan de eerste tot de vierde op dezelfde leiding zijn aangesloten. De problemen zijn er vanwege de wens voor een krachtige douchestraal op de vierde verdieping. Met de hydrofoor op de derde verdieping wordt dat min of meer bereikt, maar wel met alle problemen voor de lagere verdiepingen. Ik ben het met u eens dat het inderdaad een VVE kwestie zou moeten zijn, en Vereniging Eigen Huis adviseerde dat ook met klem. De huidige opvoerleiding is 22 mm. Misschien is dat inderdaad te klein, en ik wist niet dat er mogelijkheid bestond die te vervangen voor een leiding met een grotere dimensie. Dat klinkt als een erg goede oplossing, maar hij is wel diep ingebouwd in de muren, dus dat is misschien moeilijk en erg prijzig?
 
Zit die waterleiding niet gewoon in een schacht? Vervangen kan ingrijpend zijn, maar een juiste dimensionering van de waterleiding is een vereiste voor een goede werking. 22mm lijkt mij in ieder geval krap. Ook als er op elke etage maar één appartement is.

Wij hebben hier stijgleidingen van 35mm tussen de begane grond en de 1etage, dan 28mm naar de 2e etage en dan met 22mm door naar de 3 etage. Telkens maar een appartement per etage op de stijgleiding. Dit werkt prima, zonder hydrofoor.

Als een waterleiding wordt gebruikt voor meerdere appartementen, dan is dat in de regel een gemeenschappelijk installatiedeel wat onder het beheer van de VvE valt. Je mag er dan zelf geen aanpassingen aan doen en dat is juist om problemen voor andere appartementen te voorkomen (en de veiligheid, het gaat wel om drinkwater).
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Wat is de druk beneden waar het water binnenkomt?
Ik gok dat die al redelijk laag is.
Je kan de druk ook op hoogte meten en dan berekenen wat de druk beneden is.

Als je de ruimte hebt is een voorraad vat een optie, die loopt dan rustig vol en de hydrofoor haalt het water dan uit het vat. Zo staat de pomp niet meer direct op de gezamenlijke leidingen.
Geen idee of zoiets kant en klaar bestaat, weet wel dat ze het zo doen bij wolkenkrabbers, natuurlijk op een andere schaal.

De VVE dat ben jij ook.
De rest zal niet willen betalen omdat jij een luxe douche wilt, de minimale (wettelijke) druk bij de meter en/of bij ingang appartement is niet heel hoog.
Heeft iedereen een eigen meter en zo ja waar zit die?
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Zoveel water heb je niet nodig voor een douche, dat moet met een fatsoenlijke waterleiding prima gaan. Zelf constructies gaan toepassen met voorraadvaten etc. is heel onwenselijk vanwege de veiligheidsrisico's.

Dit nog even los van de kosten, een goed ontworpen waterleiding is op de langere termijn altijd het goedkoopste.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Een hydrofoor plaats je niet ergens midden tussen in. Want aan de zuigzijde creëer je extra problemen, zoals je zelf al gemerkt hebt.

Het voorraadvat moet wel afgestemd worden op het gebruik. Het pendelen van de installatie is daar afhankelijk van, maar ook hoe groot of je de dode band van je installatie staat ingeregeld.
Hoe groter de tank hoe rustiger het regelgedrag zal zijn.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Heel erg bedankt voor alle reacties. Dit is bijzonder verduidelijkend en ben er erg mee geholpen! Ik zal me tot de VVE wenden en verzoeken dat de hydrofoor op de derde verdieping, die is geplaats zonder overleg, wordt uitgezet, vanwege de overlast door het geruis en gefluit in de stijgleiding. Het idee om de stijgleiding aan te passen klinkt als een heel goede oplossing, alleen is het inderdaad de vraag of het echt nodig is als VVE die kosten te maken voor het comfort van maar een van de bewoners. De stijgleiding is 22 mm, met een mantelleiding van 28 mm als ik het Waternet goed begrijp. Ik weet niet zeker of hij in een schacht zit. Ik weet ook niet hoe hoog de waterdruk is bij binnenkomst, maar we zijn in Amsterdam, en ik geloof dat het aan de lage kant is. Wettelijk gezien moet het geloof ik 1,5 bar zijn bij binnenkomst. Het is een pand zonder watermeter. Misschien dat de bewoners boven anders een voorraadvat kunnen plaatsen, er is daar erg veel ruimte, maar ik kan me de risico's van een lek ook voorstellen. Ik vroeg me af of mijn zorg over de oude koperen stijgleiding (voor 1965 geplaatst) en het dagelijkse gezuig en getrek eraan door de hydrofoor, terecht is. Ik las dat erosie-corrosie meestal wordt veroorzaakt doordat drinkwater met een te hoge snelheid door de leidingen stroomt en dat het risico al toeneemt bij snelheden van hoger dan een meter per seconde. Het feit dat ik het water luid hoor ruisen en fluiten iedere keer als de pomp aan is duidt op watersnelheden die een stuk hoger zijn dan dat, als ik het goed begrijp. Maar ik las ook dat koperen waterleidingen erg sterk zijn.
 
Als alles maar een KIWA keurmerk heeft, en volgens de geldende regels, NEN 1006 en WAVIN werkbladen, wordt aangesloten.
Anders loop je het risico dat bij klachten er een controle op volgt door het bevoegd gezag en het alsnog word afgekeurd en dan ben je verder van huis.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: PUM
het is veel logischer om de leidingen af te splitsen en de onderste woningen buiten de pomp om van water te voorzien.

een hydrofoor zuigt nauwelijks hij drukt het water omhoog.
 
Een voorraad vat kan ook op het dak, zoals in o.a. New York nog steeds te zien is.
Ook geen idee of dat in Nederland kan en mag. Sowieso omslachtig, maar geen aanpassing aan de leiding nodig.

Meerdere leidingen zou ideaal zijn.

Misschien een verkeerde hydrofoor geplaatst? Een deel kan tot (bijna) 10 meter opzuigen.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
De hydrofoor die is geinstalleerd kan tot 8 meter opzuigen, maar is op 12 meter boven het maaiveld geplaatst. Alleen, ik had het idee dat dit niet van toepassing was voor pompen die direct op de waterleiding zijn aangesloten, alleen voor pompen die vanaf een stilstaande waterbron water omhoogzuigen? Een eigen waterleiding voor de bovengelegen verdiepingen zou op zich ideaal zijn, misschien alleen wel lastig te verwezenlijken in het krappe trappenhuis. Het is ook een rijksmonument, dus er zijn beperkingen in wat aangepast kan worden. Een voorraadvat op het dak zal niet mogen.
 
Je schrijft dat er sprake is van geruis en gefluit inde stijgleiding. Dat geeft al aan dat er meer water doorheen moet dan dat de bedoeling is. De stroomsnelheid wordt te hoog.

Die waterleiding zal groter moeten, al dan niet in combinatie met een hydrofoor op de onderste verdieping. Het alternatief is afzonderlijke leidingen maken naar de woningen.

Maar goed, eerst in kaart brengen onder wiens verantwoording de waterleiding valt, het waterbedrijf of de Vve. Daarna moet een ter zake kundige installateur een oplossing bedenken die uitvoerbaar is en voldoet aan de wet- en regelgeving.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Hartelijk dank voor uw advies! Ik heb inmiddels uitgezocht dat de gemeenschappelijke waterleiding binnenshuis onder verantwoordelijkheid valt van de VVE. Het waterbedrijf liet mij dit weten en het splitsingsreglement laat dat ook zien. Een ter zake kundige installateur vinden die alle ingewikkelde regelgeving kent is nog best een uitdaging. De installateur die de huidige hydrofoor boven heeft geplaatst was volgens de bewoners ook zeer ter zake kundig.
 
De bewoners hebben een hydrofoor geplaatst in de gemeenschappelijke waterleiding. Dat mag niet zonder toestemming van de VVE, dus die hydrofoor moet mede gezien de klachten die het veroorzaakt bij anderen, worden verwijderd.

Daarna is het de vraag of er echt te weinig capaciteit is in de waterleiding, of dat dit alleen samenhangt met extreme wensen van de betreffende bewoners. Afhankelijk hiervan kan de VVE kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden en wat de kosten ervan zijn en wie dat moet betalen.

Lijkt mij dat de bewoners een hydrofoor hebben laten plaatsen in de hoop dat dit hun probleem zou oplossen tegen zo min mogelijk inspanning en kosten.

Overigens kan elk wat groter installatiebureau wel uitrekenen wat voor waterleiding hier nodig is.
 
  • Like
Waarderingen: PUM
Hartelijk dank voor uw bericht. De hydrofoor had dus niet geplaatst mogen worden zonder instemming van de VVE en is bovendien niet op de juiste plaats geinstalleerd. Het is duidelijk en ik ben erg blij met het hier ontvangen advies. Mijn woonplezier is aangetast door de geluidsoverlast en ik denk inderdaad dat de watervraag boven vrij extreem is, want er zijn twee douches naast elkaar geplaatst waarvan de bedoeling is dat die tegelijkertijd moeten kunnen werken. De naastgelegen panden zijn identiek, en daar hebben de bewoners boven nooit problemen gehad met de waterdruk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan