Vrijhangend plafond, welke methode?

WowturB

 • #1
Hoi,

In heel ons appartement, benedenwoning uit 1950, is een vrij lelijk onafgewerkt gipsen plafond geplaatst door de vorige eigenaar. Helaas ook niet zo best, want de gipsplaten zijn aan het uitzakken, het is sowieso niet zo mooi geplaatst. Nu wil ik graag het hele plafond vervangen door iets fatsoenlijks.
Het gipsen plafond gaat weg, het origineel blijft zitten. We hebben al de originele spouw tussen de vloer van de bovenburen en plafond vol laten spuiten met cellulose, dus mijn vraag. Wat is de beste methode van een vrijhangend plafond te plaatsen, met zo min mogelijk ruimte verlies?

Ik kom op de volgende zaken na een rondje googlen:
Metal stud plafond
Spijkerregels van Nevima met vilt
Schuimregels van???
Ontkoppelde beugels

Het gaat mij niet om de goedkoopste of makkelijkste oplossing, maar de meest effectieve met zo min mogelijk ruimte verlies.

Ik wil het plafond afwerken met gipsvezel platen ivm de stugheid, zodat deze niet gaan doorzakken als het plafond wat er nu in zit.

Wat is jullie advies?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Als een plafond doorzakt kan dat 2 redenen hebben.
  1 er zit te veel afstand tussen de verschillende ophang/bevestigingspunten waardoor ze door kunnen zakken.
  2 er is veel vocht aanwezig.

  -is 1 het geval dan zal je toch ook de huidige ophanging aan moeten gaan passen.
  -is het 2 dan zal je een oplossing moeten zoeken om het vochtprobleem op te lossen omdat anders ook je nieuwe platen uiteindelijk door zullen gaan hangen.
   

  WowturB

  • #3
  Bedankt voor de reactie,

  Gelukkig is het geen vocht probleem, enkel een zeer ongelukkige constructie die vervangen moet worden. Gezien het vervangen moet worden dachten we aan een vrijhangend plafond. Met de keuze uit de volgende opties:

  Metal Stud
  Spijkerregels van Nevima met vilt
  Schuimregels
  ontkoppelde beugels

  Het idee is nu om er twee lagen gipsvezel plaat op te schroeven. Iemand enig idee of een metal stud plafond dat aan kan?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Bij gebruik van de juiste liggers wel.
   

  WowturB

  • #5
  Bij dubbele gipsvezel beplating, moet ik dan denken aan C50 en goed afhangen. Of is C50 te weinig, ik kan nergens goede info over de draagkracht van metal stud plafonds vinden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu