Metal stud vrijhangend plafond

Aheinkens

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig een plan te maken voor een vrijhangend verlaagd metalstud plafond in een kamer van 6x3m. Ik heb vier vragen, want de info op internet is zeer summier:

1. hoe maak je de wanddragers vast?

2. 1 wand is een muur die opnieuw is bedekt met rachels,gips en een stuclaag. Kan ik daaraan de wandliggers bevestigen of moet ik ter plaatste een deel van de steensmuur blootleggen en daaraan het zaakje bevestigen? Of misschien aan de rachels vastmaken?

3. deze zelfde muur heeft ook twee ramen met grote kozijnen. Ik moet dus ter plaatste de ligger onderbreken en iets "de kamer in" laten verspringen. Is dit geen probleem?

4. Ik heb tot nu toe maar een fabrikant gevonden die duidelijk aangeeft hoe breed en hoe dik de gipslaag mag zijn, en welk materiaal ik dan moet hebben. Dit spul is natuurlijk nergens te krijgen en alleen in belachelijk lengtes.Hoe kom ik achter de maximale overspanning bij verschillende lagen gipsplaat? Ik wil graag twee lagen van 9 of 12,5 mm gebruiken ivm geluidsisolatie.

Alvast bedankt voor de info.
Groet,Ard
 

J.Kuijper

  • #2
1. Aan de muur met inslagpluggen 6.0 x60

2. Even testen of je rachels goed vastzitten, als dat zo is kun je 'm daar aan vast schroeven en anders weer met inslagpluggen.

3. Kan ik hiervandaan niet bepalen.

4. Meestal is het om de 30 cm rachelen.

Als ik je een goede raad mag geven kun je het regelwerk beter van hout maken.
Een kantplank rondom en liggers ertussen regelwerk eronderdoor en je gipsplaten er tegen aan schroeven, plintje erlangs en hoppa.
Hout werkt een stuk gemakkelijker als metalstud en dan vooral bij kozijn onderbrekingen, iets duurder maar werkt veel prettiger.

Succes
 

Ronald63

  • #3
1: voor metallstud zijn slagpluggen van 6x40 ook goed te gebruiken.

2:Inderdaad even testen of de rachels goed vast zitten.Is dit zo,dan kan je de metallstud U-profielen gewoon aan de rachels bevestigen.

3:Dit is geen probleem.Maar zorg er wel voor dat dat stukje wel verbonden is met het gedeelte wat op de muren aansluit.

4:Voor een plafond is de maximale afstand van de metallstud C-profielen 40 cm.

Je wilt graag een vrijhangend plafond maken met 2 lagen gips.Bedoel je hiermee dat je geen ophangpunten wilt maken naar het bestaande plafond? Als dit zo is,zal je toch moeten denken aan metallstudprofielen van minimaal 75mm breedte.En dan denk ik nog dat het geheel te zwaar gaat worden zonder ophangpunten.

Persoonlijk vind ik dat metallstud prettiger werkt als hout.Het werkt sneller,en je hebt nooit last van kromme stijlen en je kan het gewoon op maat knippen met een blikschaar.
Maar misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik er al 17 jaar mee werkt. :D
 

Aheinkens

  • #4
Hoi Ronald,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb op de site van de fabrikant gelezen dat het geen probleem is, maar inderdaad wel met 75 of 100 mm brede profielen, afhankelijk van de beplating en de overspanning.

Wat bedoel je bij vraag drie met "verbonden met het gedeelte wat op de muur aansluit"?

Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu