Vreemde bedrading fatsoeneren

Gurbo

  • #1
Offtopic: dit is mijn eerste post op dit forum. In december 2013 hebben wij een jaren zestig huis gekocht en ik heb meerdere malen dankbaar gebruik gemaakt van de berichten op dit forum, top! :D

In het gekochte huis zijn op zich de elektrische aansluitingen netjes in orde. Er zitten her en der wat oude kleuren vd draad, maar dat mag de pret niet drukken. Er echter één vreemde situatie die ik netjes wil oplossen. Graag jullie advies of de oplossing zo kan.

In de tuin staat een schuurtje die op een groep zit die onder de grond door vanuit de meterkast wordt gevoed. In het huis zit een schakelaar die het buitenlicht op het schuurtje bedient. Deze schakelaar zit op een dubbele inbouwdoos.

Nu komt het: vanuit de schuurtje is de fase en schakeldraad terug gebracht naar de woning. In dezelfde doos komt de fase en schakeldraad binnen van een andere groep voor een lamp in het huis :(

Omdat breken en een extra doos plaatsen geen optie is, leek het mij een idee om in het huis zowel de nul, aarde en fase naar de dubbele inbouwdoos te brengen. Daarna zou ik vanuit de dubbele doos de verlichting in de kamer willen schakelen (net als in de oude situatie) en de schakeldraad, nul en aarde vanuit het huis naar het schuurtje brengen.

In het schuurtje maak ik dan een nieuwe opbouwdoos om alleen de lamp te schakelen. Dit zal erin resulteren dat de stopcontacten in het schuurtje op groep X zit en de verlichting op groep Y. De dubbele doos in huis bevat dan netjes één groep, zodat ik nooit weer met een spanningszoeker een puzzel hoef op te lossen.

Kan dit? Mag dit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dit lijkt me een goede oplossing als de groepen maar strikt gescheiden blijven en de situatie overzichtelijk is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Als ik het goed begrijp, krijg je dan wel twee groepen in dezelfde grondkabel.
 

Leensen

  • #4
Is de inbouwdoos in huis echt één 2-voudige inbouwdoos, of zijn het twee enkelvoudige dozen die aan elkaar vast zitten?

Zolang de bedrading van 2 groepen maar niet door dezelfde buis loopt en niet door elkaar loopt in een inbouwdoos, is het bij mijn weten gewoon toegestaan dat wcd's en/of schakelaars van verschillende groepen onder 1 afdekraam mogen zitten.
Mocht ik dit mis hebben, dan word ik ongetwijfeld gecorrigeerd :)
 

Superkees

  • #5
Twee groepen mogen (volledig gescheiden) achter het zelfde afdekraam (zo zit het iig wel in mijn nieuwbouwhuis). En anders moeten de installatie-automaten van beide groepen zijn gekoppeld (zoals een kookgroep met 2 fases).

Ik las zojuist elders een verhaal van twee groepen in één leiding, en dat mag dan weer niet, vanuit het oogpunt dat een leek het moet kunnen snappen. Maar de situatie dat twee groepen wel achter het zelfde afdekraam mogen, is net zo onveilig voor de leek. Immers, om het afdekraam te verwijderen, moet ook de afscherming van de wcd's worden verwijderd. Als je dan de ene groep, waaraan je wilt klussen, hebt afgeschakeld, staat op die andere (niet afgeschermde) wcd nog steeds spanning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu