1 fase omvormer op 3 fasen meterkast vraag

Jvdberggg

  • #1
Hoi,
We staan op het punt om zonnepanelen te nemen, 12 stuks van 370wp = 4.440 kwu totaal. De gekozen omvormer is de GoodWe 4200n

Deze omvormer is 1 fase, net zoals mijn meterkast. In mijn huis gebruik ik naast een keramische kookplaat en een quooker nog geen grote stroomverbruikers. Ik neem aan dat 1 fase dan nog steeds voldoet (eens?)

Stel, over een aantal jaar komt onverhoopt een elektrische auto. Daarvoor moet de meterkast omgebouwd worden naar 3 fasen. Kan dan mijn bestaande omvormer dan hierop nog steeds aangesloten worden of is dit dan teveel voor 1 van 3 fasen en heb ik (tbv de 4440kwu) dan een andere omvormer nodig??

Graag jullie advies
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk gaat dat niet goed. Misschien is het mogelijk om de PV-installatie af te zekeren op 20A. Maar dan moet ook de dikte van de bedrading hierop aangepast zijn.

Met een 3-fasen omvormer en een 16A beveiliging kun je bij standaard 2,5 mm2 blijven.

En reken er maar op dat electrische auto's gemeengoed gaan worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dat begint vanaf een paar honderd Euro.
 

PimKlus

  • #5
Als je een 3680watt omvormer pakt kan het wel op 1 fase. Je zet dan op ongeveer 83% van je piekvermogen van je zonnepanelen . Dat betekent dat op zonnige koele onbewolkte dag op juist tijdstip je maximale vermogen van je zonnepanelen niet wordt gebruikt. (Aftoppen)

Maar dat zijn maar zeldzame momenten in Nederland. Is ook afhankelijk hoe de hoek is van jouw panelen en hoe optimaal ze op het zuiden liggen.
Ander groot voordeel is dat een kleinere omvormer minder zon nodig heeft om op te starten. Zeker t.o.v. 3 fase omvormer.

google even op overdimensioneren zonnepanelen er is veel info over te vinden. In jouw geval is 3680 omvormer waarschijnlijk betere keuze
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu