Vragen buitenbarbeque/houtkachel

Spyro_the_Dragon

  • #1
Ik ben bezig met een buitenbbq/houtkachel (hout open haard maar dan buiten)

Ik heb een fundering gemaakt (metselwerk, 70cm diep) van vier pilaren
en daarbovenop betonplaat gestort (met wapening) van 70 * 110 * 8 cm)

Op de betonplaat komt een haardbinnenwerk (zo'n mandje met daaronder een asla)

Vragen over de afwerking:
- De muur om de/ haard heen - buitenkant met bakstenen, binnenkant met vuurvaste stenen (en vuurvasst voegwerk)? Of kan ook de binnenkant van normale bakstenen? Lees hier verschillende verhalen over....
- Ruimte (spouw) laten tussen buitenkant en binnenkant? Zo ja hoeveel ongeveer?
 

Fiesiekus

  • #2
Gewone specie met iets meer cement en zonder kalk en normale stenen zijn geschikt op een bbq te maken. Je moet alleen nooit water gebruiken om hem uit te maken. Als je het vuur uit wilt maken gooi er dan zand op.

Vuurvaste stenen en specie is voor ovens die veel warmer worden gestookt, of echt dagenlang branden. Vuurvaste stenen zijn alleen voor binnen geschikt, die zijn gemaakt van geperste chamotteklei, en vallen uit elkaar door water.

Bovendien is het maar de vraag hoe die stenen tegen vorst kunnen ze zijn namelijk erg poreus.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Alles wat in direct contact met het vuurbed is beter om te voegen met vuurvaste cement de rest zou met een op twee kunnen, alleen vuurvaste cement is niet sterk.als je verder nog geen maten hebt zou je ook kunnen gaan denken aan een bak van vuurvaste beton uit een stuk ,misschien passend bij het rooster en de asla . je hebt ook vuurvaste stenen die wel heel stek zijn maar als ze nat worden krijg je spanningsverschil en de kans op scheuren ,als de haard afsluitbaar wordt zou je ook kunnen gaan denken aan schamolex plaat[geperste vermuculite] kan je gewoon met de handzaag zagen .als je vuurvaste stenen gebruikt wil je ze dan plat of als klamsteen toepassen .zit de buitenbak in direct contact met iets anders ivm doorstalen van de haard
 

Mark en 3 meiden

  • #4
Even via een verkoopsite van 2dehands artikelen
een openhaard zoeken
je koopt complete ombouwen van vuurvast materiaal en rooster, asla en eventueel schouwkap( voor inbouw) voor paar tientjes
als je hem ook als buiten openhaard gaat gebruiken zeker geen gewone stenen gebruiken
als je toch wilt metselen vuurvaste steen en chamotte specie gebruiken
 

Spyro_the_Dragon

  • #5
Bedankt voor jullie reacties - ik kan er helaas nog alle kanten mee op :D

Het vuurbed komt niet rechtstreeks op beton - er zit een mand(bak waar het hout/kolen inkomt) met asla tussen. Daar maak ik me niet zo'n zorgen om. voorbeeld van het "mandje" (hoe noem je dit eigenlijk....)



Dit is een bovenaanzicht hoe ik het van plan ben:
____________
-----------------
|| vuur ||
|| vuur
|| vuur
||

De "vuurplaats" is dus aan de voorkant en een zijkant open. Een dubbele rij stenen voor de isolatie. Aan de bovenkant komt een schouw (al in bezit, metaal, zelfde maat als de vuurplaats eronder). De binnenkant van de haard is dus redelijk beschut - maar met regen sluit ik niet uit dat het toch een beetje nat kan worden.

De grote vraag is nog steeds - ga ik vuurvaste stenen gebruiken voor de binnenkant - ik ga zo ook eens bellen met een bedrijf wat deze levert.

Voor de kosten hoef ik het niet echt te laten geloof ik. Heb 36 stenen (210*100*30mm) nodig a 2,5 per stuk (heb ze ook voor 5 euro te koop gezien). 49 euro voor zak vuurvast mortel erbij.

Daarnaast heb ik echter nog genoeg (betonnen) klinkers liggen om mee te metselen.

@mark en 3 meiden: complete ombouwen/inbouwen doe ik liever niet.... wil het graag helemaal zelf maken - dit mag je eigenwijs noemen....[/img]
 

Fiesiekus

  • #6
Fiesiekus schreef:
Vuurvaste stenen en specie is voor ovens die veel warmer worden gestookt, of echt dagenlang branden. Vuurvaste stenen zijn alleen voor binnen geschikt, die zijn gemaakt van geperste chamotteklei, en vallen uit elkaar door water.

Bovendien is het maar de vraag hoe die stenen tegen vorst kunnen ze zijn namelijk erg poreus.
 

Spyro_the_Dragon

  • #7
Fiesiekus - ik geloof je graag - het is het gemakkelijkst en goedkoopst om gewone stenen en specie te gebruiken. Heb alleen geen behoefte om twee keer een haard te bouwen......

spreek je uit ervaring - of ken je voorbeelden van buitenhaarden gebouwd van normale stenen die al een aantal seizoenen staan?

Ik denk dat ik eerst de vuurplaats zonder schouw maak en een paar keer vuur/bbq maak - eens kijken of dat goed blijft voordat ik verder ga bouwen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Gebruik geen betonstenen, daar willen wel eens stukjes uit springen met alle risico's vandien.
 

Mark en 3 meiden

  • #9
Met de ombouw bedoelde ik de vuurvaste elementen die in openhaarden gebruikt worden als zij en achterwand
die beschermen je metselwerk
verder ben je zo te zien heel goed bezig
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Deze vuurvaste stenen zijn te dun ik meen dat die anderen 6 dik zijn dan kun je ze in klamsteen opbouwen zo als op de foto met daar omheen de betonklinkers met een spouw, de stenen die je nu hebt zijn voor het bekleden van wanden of vloeren van kachels soms worden die stenen gebuikt in combinatie met een achterwand van vuurvaste beton
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Spyro_the_Dragon schreef:
of ken je voorbeelden van buitenhaarden gebouwd van normale stenen die al een aantal seizoenen staan?
yep, bij m'n buurman, en z'n bbq/vuurplaats is helemaal gescheurd. Ik zou doorzoeken naar vuurvaste stenen die wel geschikt zijn voor buitengebruik.

grtz
Henk
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
Je hebt als voordeel dat je op een rooster stookt dan krijg je een minder hoge temperatuur in je haard .,een haard die aan twee zijden open is zal buiten vooral met een korte afvoer ,misschien gaan zorgen voor terugslag . als je gaat metselen met vuurvaste cement ,houdt dan de voeg zo klein mogelijk en maak de stenen eerst nat. als de stenen plat liggen = een 1 cm spouw genoeg ,in klamsteen tussen de 5 en 8 cm opgevuld met vermuculite aangemaakt met cement[niet aanstampen] dit om spanning in het mat op te vangen en te isoleren .
 

Spyro_the_Dragon

  • #13
OK - denk dat ik toch maar voor de vuurvaste stenen ga.

Klamsteen = steen op de korte (smalle) kant gelegd? Dus steen van bijv 200*100*60mm ligt met de 60mm kant op de onderkant? (dit heb ik mbv google proberen te achterhalen)

Waarom zo'n dikke spouw als ze klamsteen liggen? En lucht niet genoeg als spouw - er moet vermuculite tussen?

Terugslag is dat het omgekeerde van "trek"? Weet nog niet hoe lang de buis (schoorsteen) gaat worden die ik op de schouw ga zetten. Kan ik ergens een formule vinden voor de lengte van mijn schoorsteen?

Was van plan de schoorsteen van dubbelwandig RVS buis te maken (dubbelwandig ivm kans op handen branden en hij loopt vrij dicht langs houten pergola)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Klamp is als de steen op de lange smalle zijde staat.
 

Wouts

  • #15
Schoorsteenlengte / diameter hangt van een aantal dingen af. De opening van de stookplaats, die is bij jou aan twee kanten. Hierdoor zal er meer lucht door de schoorsteen moeten aangezien er meer lucht verbrand word. Ook de hoogte van de stookplaats is van belang. Ik neem aan dat je ook een rookvang plaatst boven de stookplaats?
Formules heb ik niet bij de hand, in de brochure van ontop (metalotherm) hebben deze wel gestaan.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #16
Op zich is lucht een hele goede isolator ,alleen de lucht gaat bewegen waardoor voor en achter de steen een behoorlijk temperatuursverschil ontstaat . met kans op spannings verschil en dus scheuren . ook bescherm je de steen door de isolatie ,door als je er hout tegen aan gooit en er zit massa achter kan de haard meer hebben en ook al zal er dan een scheur ontstaan,wat niet altijd te voorkomen is. de scheur minder snel groter worden als zonder isolatie.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #17
Vermiculite is alleen voor binnen geschikt; Perlite is voor buiten.

Zijn (meestal) zakken van 100 ltr; 1:10 mengen met portlandcement en dan aardvochtig verwerken.
 

Spyro_the_Dragon

  • #18
OK. bedankt voor de tips zover.

Ben nu vuurvaste stenen aan het regelen (marktplaats). Ga ze niet in klam/klamp leggen maar normaal (vind ik mooier) en dan met een dunne spouw (1 a 2 cm).

Voor die spouw dus maar op zoek naar Perlite.

volgende week foto's van de voortgang :)
 

Spyro_the_Dragon

  • #19
Willem.S schreef:
Vermiculite is alleen voor binnen geschikt; Perlite is voor buiten.

Zijn (meestal) zakken van 100 ltr; 1:10 mengen met portlandcement en dan aardvochtig verwerken.
1 gewichtsdeel cement op 10 delen perlite neem ik aan?
Ken je een goede plek om perlite te kopen *******?


Adressen worden hier niet gegeven, mod.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Adressen of telefoon nummers worden hier niet gegeven.

Maar ik weet zeker, dat er in de buurt van Utrecht ook wel bouwmaterialen handel zaken zitten die dat verkopen.

En het mooie van internet tegenwoordig is, dat je er alles op kunt vinden, ook telefoon nummers.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu