Hulp nodig met wat schutting plaatsing vragen/tips.

Gummoo

  • #1
Allereerst alvast dank voor elk moeite dat genomen wordt om mij hiermee te helpen. Mooi dat zulke 'communities' als dit bestaan.

Ik heb een schutting dat geplaatst moet worden het door idioten met oud en nieuw gesloopt was (2 jaar geleden nu al weer). Het heeft mij veel geld gekost om de schutting en palen en alle tools binnen te hebben (laten bezorgen), want heb geen vervoer.

Ik ben iig pas geleden op een moment van wat kracht zelf begonnen, en door alle druk erop is het zo intens geworden. Ik ben begonnen met de grondboor maar merkte al snel dat ik na drie keer draaien, heel weinig door kon boren - en al hard grond bereikte? Iets van wat lijkt als maar 30 cm.
Ik wil weten hoe dit zit. Boor ik op de verkeerde plek (het is wel ongeveer waar de vorige palen stonden). Want ik heb palen van 3 meter, en die moeten wel 60 +10 cm de grond in minimaal(kunnen) volgende schutting plaats video's die ik heb bekeken.

Tevens zit er een paal (met een hoogte van 1.70) nog gevestigd waar ik mijn nog staande deur mee dicht/klem wordt gezet, want deur draait verder door naar buiten als het niet wordt geklemd.

Dus ik zit te kijken hoe ik een nieuwe paal tegen die oude paal de grond in zet, of die paal weghalen wat niet makkelijk is in je eentje. - om dan een nieuwe hogere te plaatsen om de schutting hoog genoeg te plaatsen, want wil echt die 2 meter (en ietsje erboven, buuv heeft het ook zo) echt halen qua beschutting.

Maar dan moet dus de eerste paal pal naast de al bestaande paal geplaatst worden, en dat lijkt me niet makkelijk betreffende alleen het grond boren al met een hand grond boor. Want dan zou ik soort van diagonaal moeten boren.

De schutting wilde ik dan rond de 2 meter hoog hebben en de hoge palen die hoger staan kan ik dan altijd nog korter zagen of zo. Maar wel belangrijk is dat als ik nou nu eenmaal schuttingen ga plaatsen dat ik ook wel graag zou willen dat het beschut is. De schuttingen zijn echter 1.80 hoog. Maar als ze maar hoog genoeg staan kan ik daarna wellicht nog altijd eronder een laag van cement of planken plaatsen op een of andere manier. Voor nu is dit wat ik heb en daarmee moet ik het doen.

Heb ook een zak snelbeton besteld van 20 kg maar heb gelezen dat dat maar genoeg is voor een paal?

Alle bruikbare tips zijn welkom, en wellicht komen er nog foto's of een schetsje als t nodig is, en alvast zeer bedankt.

Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
een schutting plaatsen is geen hogere wiskunde.
Dat is een kwestie van doen.
Als je bijvoorbeeld maar in staat bent om 1 paal per dag te plaatsen duurt het langer.
maar is het niet onmogelijk.

Als je helemaal niets meer kan dat is vrienden vragen de enigste gratis optie.
En het lijkt me logische dat daar iets tegenover staat als zij ook eens hulp nodig hebben.

Als je wilt weten of er iets in de grond zit op de plek waar je paal wilt plaatsen is daar maar 1 oplossing voor je pakt een schep en graaft een gat zodat je wat kunt zien.
 

Nth

  • #3
Als de grondboor na 30cm stopt, ligt er misschien een tegel onder of cement van eerdere palen? Want woor zand en klei moet je wel kunnen boren... al is klei wel zwaar werk hoor!

Gummoo schreef:
wellicht nog altijd eronder een laag van cement of planken plaatsen
Opsluitbanden zou kunnen, maar dat is voor jou lastig te regelen ivm vervoer.
Met hout heb je risico dat het snel gaat rotten als het in de grond zit.
Dan zou je het kunnen insmeren met een rubber sealant of Menie.

Een andere tip is lijntjes spannen, die waterpas laten lopen zodat je palen recht staan.

Toen ik de schutting deed had ik een lat van 181cm (net iets breder dan het schuttingdeel) met aan de uiteinden een latje erop vastgezet. Die gebruikte ik als "maat" tussen de al staande paal én de nieuwe paal zodat ik altijd wist dat ik die afstand moest hebben.

Er gaat idd een halve tot hele zak speedmix per paal. die palen moeten echt heel stevig staan!!!

Soms zijn er facebook groepen van mensen die elkaar helpen in de buurt. Wellicht ook bij jou in de buurt? Schutting plaatsen is handiger met 2 man

Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Gummoo

Gummoo

  • #4
Thanks Boertje125 voor uw reactie.

Ik was bang om te gaan scheppen omdat ik dan dat stuk grond slapper maak voor als ik er dan een paal in ga plaatsen. Maar er is dus niet een bepaald stuk onderlaag wat in bepaalde bewoonde buurten bestaat? Ik dacht namelijk dat dat het was.

Ik zie het ook niet als onmogelijk, en vandaar dat ik hier om wat hulp vraag. Maar ik moet het zelf doen. Zoals ook in mijn bericht staat. Alleen al alle materialen bij elkaar verzamelen is niet even makkelijk voor iedereen, dus wat voor jou een makkie is, kan voor een ander moeilijk zijn. En inderdaad al is het maar een paal per dag vind ik het al een succes!

Ik had dus vragen over die paal die er al staat. Over of er een bepaalde max is aan boren in woonbuurten (had het gegoogled natuurlijk, kon er niks over vinden) en betreffende hoeveelheid snelbeton per paal voor 70cm diepte.

Groet
Mark
 

Nth

  • #5
Nth schreef:
Een andere tip is lijntjes spannen, die waterpas laten lopen zodat je palen recht staan.
Hiermee bedoel ik dan horizontale touwtjes. Dus dan plaats je een piketpaal/klein paaltje achterin de tuin en spant een touw over de lengte van je huis naar die piketpaal. Zo staat je schutting in 1 lijn.
 
  • Like
Waarderingen: Gummoo

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik heb toch je bericht aangepast, met de beste bedoeling uiteraard. Je vraag blijft overeind, de rest er omheen is voor klussers minder van belang.

Wat betreft de uitvoering: Als de oude resten nog in de grond zitten kun je niet op dezelfde plek een gat boren. Dus of de oude resten verwijderen, of op ca 20 cm ernaast een nieuw gat boren.

Voor het vullen van grote gaten is snelbeton wel handig, maar dan heb je ook wel 1 a 2 zakken per paal nodig.

En span 2 lijntjes: 1 op 30 cm boven de grond, en 1 op 1,5 meter boven de grond. Dan staan de palen in ieder geval allemaal even recht (of schuin) in 1 richting. Met een waterpas (of een gewichtje aan een touwtje) bepaal je of ze in de andere richting loodrecht staan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als er veel oud beton in de grond zit, kan je ervoor kiezen om H-paalhouders in beton te storten. Eigenlijk maak je dan poeren op maat in de grond. (dit doe je met gewoon goedkoop beton, niet met snelbeton)
Meteen geen last meer van rottend hout door grondcontact. Wel een beetje zonde van de 3 meter palen, want dan had je ook aan palen van 2 meter genoeg gehad.
 

Gummoo

  • #8
Wilde even reageren met een dankje aan iedereen. Ben het nu even aan het lezen en kijken wat ik er voor bruikbaars uit kan halen.

Ik kon geen reply button vinden dus dan maar zo.

Betreffende de plank gebruiken als meetlat had ik idd al meegekregen van de praxis schutting video.
Waar ik niet aan had gedacht is dat er dus wellicht oude/gebroken paal of zo nog onder dat stukje grond ligt. Ik ga dat vandaag uittesten. Of oud beton zoals Jackd zegt.
Helaas Jackd, is beton halen onmogelijk voor mij, omdat het te kostig is om het te laten verzenden, ook ben ik niet zo technisch om echt beton te gaan mixen.
Maar ga even kijken op een andere spot of de grondboor daar dieper gaat. (voor mij is dit zo communiceren trouwens ook al helpend omdat het even voelt alsof ik met andere hardop denk en dat helpt met wat overzicht krijgen).

@Walker Thanks voor de tips, en ja die touw had ik inderdaad al aangeschaft. Zodra die eerste paal erin zit, ga ik dat touwtje pogen te spannen.

@Nth thanks!! Helaas betreffende die banden, wordt het moeilijk, maar dat zou idd perfect zijn, ziet er ook mooi uit als ik het bij andere zie. Wist echt niet dat het zo genoemd wordt, dus weer wat geleerd. :)

Met het snelbeton heb ik dus een probleem want meer dan een zak laten verzenden kost gewoon zo veel. (logisch ook 20kg per zak).
En wil de palen er wel zo diep mogelijk in hebben staan, en dat het dit keer ook echt staat.


Nog steeds een puzzel met hoe ik een paal pal naast de ene die er al staat en de deur tegenhoudt - erin ga zien te krijgen, alleen al boren is niet te doen met het horizontale ruimte die er nodig is om te boren. Dus zal ik de al staande korte paal laten en pogen er een tegen aan te zetten (moeilijk met boren, hoe?).
Of pogen de paal weg te halen en een nieuwe plaatsen. Al zit de paal behoorlijk vast. (zie amateur tekening; ) )

Niemand hoeft te antwoorden die niet wilt, maar ben zeker dankbaar voor alle bruikbare tips!

20231012_135048.jpg
 

Skiefit

  • #9
Is de paal van de deur niet bruikbaar om de schutting panelen aan te bevestigen?
Strak ernaast boren zal lastig worden, u kunt misschien proberen schuin naar beneden te boren.
Wanneer er snelbeton om de paal van de deur zit zal dit wel wat meer werk zijn om deze eruit te halen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Bezorgen hoeft niet heel duur te zijn hoor.
Die bouwmarkt die nooit aanbiedingen heeft bezorgt 7 zakken voor 22,50 en tot 19 voor 35,- (+ de kosten van de zakken zelf natuurlijk)
Lokale verkopers (denk aan houthandelaren) komen het vaak ook voor een normale vergoeding brengen.
De eerste online verkoper die ik tegenkom vraag voor elke hoeveelheid 40,- verzendkosten. 1 of 100 zakken maakt niet uit, die is bij grote hoeveelheden weer goedkoper dan die bouwmarkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu