Vlonder plaatsen, aantal vragen over de fundering

Kaduna

  • #1
Hallo allemaal.

Ik ben afgelopen maand verhuisd en nu het binnen allemaal helemaal naar wens is, is het tijd om de tuin aan te pakken. Geen straf met dit weer natuurlijk.

Ik wil graag een hardhouten vlonder bouwen in mijn achtertuin. Deze plek is ongv. 400x400cm groot. Voorheen lag er gras, dat heb ik reeds verwijderd. Voor het gras lagen er tegels. Na het verwijderen van het gras kwam ik voornamelijk licht zand tegen, op andere plek vooral tuinaarde.

Ik heb advies nodig over een aantal kwesties:

1. Belangrijkste vraag over de fundering. Gebruik ik palen, of plaats ik zand met daarop tegels? Ik heb hier uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar ik twijfel nog steeds. Ik hoor veel verhalen dat tegels eigenlijk prima zijn als de ondergrond stevig is, maar hoe bepaal ik dat? Aangezien er voorheen tegels lagen ga ik er eigenlijk vanuit dat de grond stevig genoeg is.

2. Mocht ik kiezen voor tegels, in hoeverre is het nodig hier nog zand over te storten? Kies ik dan voor ophoogzand? Bij het verwijderen van de graszoden kwam er al zand tevoorschijn, meer naar de hoek toe werd dit vooral tuinaarde.

Bijgevoegd een foto van de situatie nu.



Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Willem52

  • #2
Hoi,

Onlangs ook zoiets gemaakt.
Eerst zand/grond verdichten, dan anti worteldoek erop.
Vervolgens tegels plaatsen met iets afschot voor regenwater. Op de tegels hardhouten balkjes, tussen de houten balkjes grind aanbrengen. Eventueel rondom afsluiten met opsluitbandjes van beton De vlonderdelen schroeven op de houten balkjes. Schroefgaten dichtmaken met houten prop van oorspronkelijk materiaal met holle boor.
Succes met deze klus
 

Willem52

  • #3
Hoi,
Ik lees het net nog even door.
De betontegels leg je bijv. met een tussenruimte van 40 cm.
 

Kaduna

  • #4
Bedankt voor de reactie! Ik heb de grond afgegraven en ophoogzand gestort. De boel opgesloten met betonnen afsluitbandjes.

Ga deze week verder met het plaatsen van de tegels, maar merk dat het toch nog wel een uitdaging is deze waterpas te leggen. Het zandbed is niet volledig waterpas.

Heb jij hier nog tips voor?
 

Willem52

  • #5
Hoi,
Als ik dit lees eigenlijk wel.
Ik heb de tegels zodanig gelegd dat de houten balken die hier op komen te rusten onder afschot lopen, dus schuin, zodat het regenwater van de vlonder afloopt.
De balkjes die evenwijdig lopen lopen af naar de plek waar ik het regenwater wil hebben.
Dus de onderliggende tegels liggen op rij waterpas en in de richting van de balkjes schuin naar beneden.
Heb zelf een afschot gelegd van ca. 1,5 - 2 cm per meter.
Voor de balkjes heb ik hardhout Angelim Vermelho gebruikt. Afm 5 x 9 cm zobe kan ook.
De gaten voor de schroeven moet je wel in deze balkjes voorboren.
Op de foto zie dat ik de schroeven in het hoogste gedeelte van de vlonderplank heb geboord. Er komt dan geen water in te staan. Zet de vlonderplank op iedere balk met 2 schroeven vast. Eerst met een groter boortje boren zodat de kop van de schroef verzinkt. Dan met een boortje van 0,8 x de schroefdiameter voorboren tot in de balkjes. Schroef vastdraaien. Met een holle boor kun van uit reststukken mooie proppen boren. Deze sla je met een hamer boven op de kop van de schroef en steek je met een beitel gelijk af. Lijmen hoeft niet. De foto's zijn van een wat ouder vlonder.
Hoop dat ik het goed heb uitgelegd. Mocht je nog vragen hebben dan zie ik ze wel verschijnen.

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Afschot van 1 cm per meter is voldoende. Leg je de vlonder schuiner dan is dit optisch ook niet mooi. Op een breedte van 4 meter is er bij 2 cm afschot per meter namelijk 8 cm hoogteverschil. Dan glijdt je glas van tafel.

Voor de schroeven zou ik RVS vlonderschroeven gebruiken. Deze hebben 2 verschillende soorten schroefdraad, waardoor de vlonderplanken strak op de onderbalk wordt getrokken. Bovendien hoef je de kop niet apart te verzinken, dit doet de schroef zelf met speciale boorribbels onder de smalle kop. Door de smalle verzonken kop hoef je ook geen houten proppen op de schroeven te slaan om ze onzichtbaar te maken. Ze vallen in hardhout amper op.

Voorboren moet je wel doen in hardhout. Er zijn speciale hardhoutboren voor te koop en die gaan er door als een warm mes in zachte boter. Bestel er een aantal want ze willen wel eens breken en dan is het jammer als je eerst weer een paar dagen moet wachten tot de bestelling weer binnen is. Ze zijn niet goedkoop de boortjes, maar absoluut onmisbaar. Al het andere is getob.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik geef de voorkeur aan schroeven waarvan de onderzijde van de kop vlak is. Omdat ik geloof, hout werkt er komen krachten op de koppen van de schroeven en verzonken koppen geven een splijtende werking van het hout.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
De onderkant van de kop van vlonderschroeven is vlak.
 

Kaduna

  • #9
Een ietwat late reactie:mrgreen:, maar besefte me dat ik nog geen foto heb gedeeld van het resultaat. Bedankt allen, wij genieten nu al een aantal maandjes van onze vlonder.

IMG_20200420_174913.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Bedankt voor de terugkoppeling. Ziet er netjes uit.

Zal het in de zomer niet nóg heter worden daar met zo weinig groen?
 

Willem52

  • #11
Mooi gemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu