Houten overkapping realiseren - 6 vragen aan de experts!

gianni_b

 • #1
Hallo!

Ik wil graag een houten terrasoverkapping maken met een total oppervlakte van 550cm * 385cm en ik vind het een echte uitdgaing om de klus zelf te gaan doen. Zie hieronder een tekening van het houten skelet dat ik wil maken. Op het skelet komt een standaard beschot van douglasplanken en een standaard EPDM dak, waarop ik afschot isolatieplaten wil gebruiken om een afschot te creeren - ik monteer een boeideel aan de voorzijde en zink op de rand van het dak + een simpele regenpijp.

Ik heb een aantal vragen die ik graag zou willen stellen:

1. De overspanning is 490cm. Het lijkt erop dat ik voor overbrugging een draagbalk van 25cm*25cm moet gaan gebruiken - is dat voldoende? of overdreven?
2. De staanders dacht ik in dezelfde maat als de draagbalk te nemen 25cmx25cm omdat de maten dan overeenkomen (mooier) - maar dat zijn wel dikke palen: zou qua draagkracht 20x20 ook voldoen? Zou dat er gek uitzien?
3. Mijn grootste uitdaging is de gevelbalk. Het huis is uit 1950 en ik ben (missschien onterecht) nerveus over het draagvermogen van een gevelbalk. De bakstenen zijn typische 10cm diepe rode bakstenen. Ik dacht om een 15cm*7,5 cm balk met 10 chemische ankers + ankerstang te bevestigen - welke vervolgens de helft van het gewicht van de overkapping moet dragen. Is dat OK?
4. Ik heb niet genoeg ruimte om de dakbalken OP de gevelbalk te leggen en wil ze direct bevestigen- maar ik vind de uitstraling van raveeldragers/balkschoenen niet goed en wilde daarom een "Pitzl zwaluwstaart verbinder" gebruiken voor de 11 dakbalken. Heeft iemand hier ervaring mee? ze lijken ruim genoeg draagkracht te hebben
5. Ik vind het mooi als de dakbalken ingekeept worden aan de onderzijde waar ze over de draagbalk komen te liggen. Heeft dit een problematisch effect op de draagkracht van de draagbalken?
6. Het terras waar de overkapping overheen komt is door de vorige eigenaren aangelegd en heeft een dikke betonvloer in bouwstaal-matten met daarop terrastegels. Ik denk dat ik daarom geen betonpoeren hoef in te graven, maar dat ik de staanders op een lage betonpoer kan zetten (35cm*35cm onderzijde) op de terrastegels. Zou dat problemen kunnen opleveren voor een opverkapping zoals deze of is de draagkracht voldoende?

Bedankt!!!


4.png


1b.png


2b.png


3b.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als je vanuit huis tegen die balk aankijkt zal je, denk ik, zoiets moeten maken. Er moet nog een boeideel komen voor het afdekken van de afschot isolatie. Een boeideel op die dikke balk gaat vreemd kijken. Dus je moet het zelfde aanzicht krijgen als de randafwerking die je ziet in de lengte van de balken.
  Dacht ik.
  1b 2.png
   

  gianni_b

  • #3
  Hallo WBG, brdankt voor de reactie. ik ben vergeten om aan te geven dat waar jij de overstek heb getekend een bakstenen muur staat (dat is de schutting naar de buren). Hij staat wel op het onderste plaatje op mijn post. Dus aan die zijde wilde ik simpelweg een aluminium trim op het dak zetten.
  v2 reponse.png
   
  • Like
  Waarderingen: Sxnder

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je zal toch iets van een boeideel en een dakopstand moeten maken.
  Let op afschot isolatie platen van 1,20x1,20 gaan aan een kant 10cm omhoog. 5,50 x 3,85 m. Op de 5 m kant is 4 platen is 40 cm.
   

  Jackd

  • #5
  1. 20x25 of dunner is nauwelijks zwakker, dan 25x25
  Je zou dan eerder naar een 30 cm balk mogen.
  2. 20x20 is meer dan sterk genoeg.
  met een 20x25 of 20x30 balk ziet het er ook netjes uit.
  3. Geen probleem, meer dan sterk genoeg.
  Kan ook met een goeie slagplug/constructieplug.
  4. mooi spul, ook prijzig en veel werk om weg te werken. Waarom niet gewoon 2 schroeven schuin vanaf boven?
  Anders een hoekijzer op de kopze kant die je op de gevelbalk laat rusten. (eventueel wegwerken)
  5. geen probleem.
  6. hoe dik is dat beton?
  Ik gok dat een poer niet nodig is, behalve dan als de mooier is,
  Een paalsteun vastzetten op de tegels (in het beton) kan ook.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  6 Denk aan opwaaien.
   

  Kluseroplos

  • #7
  hallo Gianni, even nieuwsgierig: hoe is het gegaan met de terrasoverkapping?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu