Enkele vragen over beregening in de tuin

Joost.niederer

  • #1
Ik ben bezig met de aanleg van beregening in de tuin. Één sectie is klaar, er ligt een 32 mm tyleenslang die vertakt naar 17 mm tyleen waaraan de vernevelaars (30 cm diep) gekoppeld zijn. Op de vernevelaars zitten de nozzle's die sproeien.

Op advies hebben we gekozen voor roterende nozzle's, maar die sproeien zo vreselijk weinig water dat na een uur de tuin nog niet echt beregend is.

Heeft iemand ervaring met de roterende versus de gewone vaste nozzle's?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Na een uur is er ook nog weinig te verwachten. Serieus beregenen duurt een aantal uren. Zet eventueel ene regenmeter neer, dan weet je precies hoeveel je opbrengt.
 

Joost.niederer

  • #3
Is het inderdaad zo dat de beregening zo lang duurt? Ik ging uit van 1/2 a 1 uur per sectie. Onze tuin heeft 4 secties. De pomp heeft capaciteit voor twee secties tegelijk.

Hoe vaak moet je beregenen als het een droge periode is? Je hoort wel eens "om de dag" maar dat vind ik zelf nogal veel. M.i. is er niets mis mee als een plant even een korte tijd droog staat.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Beter 1x per week goed nat, dan iedere dag een beetje. Vandaar de regenmeter, 10mm per keer is wel minimaal om een beetje effect te hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Roterende nozzles bestaan niet, roterende sproeiers wel maar dan weten we nog niet welk soort u hebt, plaatse even een foto.

Ik gebruik sectorsproeiers, die halen met gemak 200 vierkante meter per sector dus er kan wel een grote oppervlakte gesproeid worden.
Qua tijd gaat er ongeveer 4 uur sproeien per sector in zitten wil het een behoorlijk effect hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik weet niet of het per grondsoort verschillend is, maar ik beregen volwassen planten en bomen nooit. Alleen nieuw geplante dingen (en alles in pot). Planten moeten gewoon een goed wortelstelsel krijgen, dat krijgen ze niet als je zo vaak water gaat geven.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Bij ons op de schrale zandgrond (Drenthe) heb ik afgelopen weken een aantal maal beregend. Het gedeelte van mijn gazon naast het huis dat ik niet beregend heb, is helemaal geel en al 4 weken niets gegegroeid. Moet erbij zeggen dat wij de laatste 4 weken ook zeer weinig tot geen regen hebben gehad.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb een tuin van 1.500 m2. Na jaren getop met een buitenkraantje en vele meters tuinslang en een zwenksproeiertje met weinig druk de afgelopen jaren een ringleiding rondom het huis aangelegd van 25 mm tyleenslang. Deze zit direct na de watermeter aangesloten op de waterleiding (met daarbij een afsluiter met terugstroombeveiliging).

Om de zoveel meter zit er een T-stuk op de tyleenslang met daarop een waterstopcontact of 3/4" buitenkraan. Het gevolg is volle waterdruk rondom het hele huis van 2,5 - 3 bar en een "flow" (waterstroom) per toppunt / kraan waar je eng van wordt. Doordat de tyleenslang net zo dik is als de hoofdleiding in huis is er geen verlies van druk. Enige beperkende factor in deze opstelling is de doorstroomsnelheid van je watermeter. Deze is echter altijd te vervangen door een groter exemplaar (net als je gasmeter).

De goedkoopste zwenksproeiers van het bekendste merk (type Polo 220) spuiten nu met gemak 7 meter hoog de lucht in (ze zijn met een paar meter tuinslang aangesloten) waardoor ze een zeer groot oppervlak besproeien. Uurtje aanzetten en de tuin heeft weer voldoende water gekregen voor minimaal een week. Beter 1 x goed en lang sproeien dan 2 x te kort.

Ik heb voor deze opstelling gekozen boven sectorsproeiers / cirkelsproeiers / pop-up sproeiers omdat hun opbrengst te sterk afhankelijk is van de druk en "flow". Verder sproeien cirkels niet handig in hoeken, waardoor je te veel sproeiers moet kopen om de "dode hoeken" nog mee op te vullen. Zwenksproeiers komen veel mooier tot in een hoek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Op zandgrond is een uurtje sproeien lang niet genoeg, de wortels aan de oppervlakte krijgen water en zoeken het niet dieper, resultaat is dat er vaak gesproeid moet worden omdat er een tussenlaag zit die niet nat (genoeg) is.
De wortels blijven daardoor aan de oppervlakte en moet er dus vaker gesproeid worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu