Vraag over raamkozijn / mdf plaat

Mgeorge

  • #1
Hoi allemaal,

Omdat het elk jaar erg heet is op de slaapkamer (1e verdieping) hebben we dan eindelijk een mobiele airco op de kamer geplaatst (split airco geen optie). Omdat wij een rolluik en een raam (opent naar buiten) hebben kunnen we de slang niet naar buiten hangen (rolluik blokkeert raam).

Toen het begin zomer was heb ik dan een mdf plaat (geverfd) op maat gezaagd met een gat erin. In dit gat heb ik een korte buis vast gezet met wat gaas er voor. Mdf plaat zette ik dan vast met een stuk of 6 schuifslotjes. Dit werkte heel goed en de kamer was ijskoud.

Het raamkozijn heb ik via de slaapkamer los gemaakt en naar binnen gedragen. Wat ik niet verwacht had was dat deze zo zwaar was lol. Gelukkig ging alles goed en kon ik het kozijn naar binnen dragen.

Het probleem is nu de winter. Mijn vraag is daarom kan ik de mdf plaat (tocht strips, kieren gekit, gat gedicht) nu laten staan met continu het rolluik er voor of is dat niet verstandig en moet ik gewoon elk jaar met de ladder het raam kozijn terug zetten? Eventuele tips ook welkom!

Dank alvast

Zie voorbeeld foto van het internet (de mijne is geverfd en mdf

)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
MDF is slecht bestand tegen vocht. Met name langs de kopse kanten trekt het vocht erin en de plaat zwelt dan op. Maar ook via de oppervlaktes gebeurt dat. Het is eigenlijk al bijzonder dat die plaat het de zomer heeft volgehouden.

Ik zou hem er in elk geval uithalen. En voor volgende zomer een identieke plaat (laten) zagen, maar dan van watervast gelijmd multiplex. Dat dan aan alle kanten (wit) schilderen, dan valt het meteen veel minder op.

Alternatief is een (wit) plaatje HPL (bijv. Trespa). Dat is kant-en-klaar, hoef je niet te schilderen en kan tegen water. Het is alleen wat lastiger er een gat in te zagen omdat het materiaal een stuk harder is dan hout. Maar met een decoupeerzaag gaat het wel.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Misschien een gekke vraag: maar hoe vindt u het er zelf uitzien van de buitenkant?

Lijkt wel een kraakpand.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mgeorge heeft al aangegeven dat de foto van internet komt en dat het bij hem geschilderd is.

Het raam draait naar buiten bij jou?

Misschien is het een optie de draairichting om te draaien. Of het glas te vervangen voor een kleinere ruit met daaronder opening voor de slang. Als het naar binnen draait, kan het raam blijven zitten (in open stand als het paneel geplaatst is)

Denk trouwens ook aan de inbraakveiligheid. Een houten paneel met schuifjes heeft weinig inbraakwering.
 

Mgeorge

  • #5
Thanks voor je hulp. Ik weet wat ik moet doen. Ik zet het raamkozijn gewoon terug. Ging mij namelijk vooral om de kou in de winter. Volgend jaar maar weer de ladder er bij halen of iets anders verzinnen.
 

De Bob

  • #6
Waarom de afvoer niet rechtstreeks door de muur ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Idd. een boorbedrijf maakt voor een paar tientjes een perfect gat in de muur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu