Vraag over dimmer knipperende ledlampen

Ronaldstolk

  • #1
Hallo

Heb onlangs een hanglamp met 5 x 6 watt LED aangeschaft (30 watt totaal dus). Deze moest volgens fabrikant gedimd worden met een fase-afsnijdende elektronische dimmer. Op zijn advies de PEHA 433 hab gekocht. Deze voldoet aan voornoemde specificaties. Het blijkt qua dimbereik redelijk te werken. Hij is geschikt vanaf 20 watt, dus heel ver terugdimmen lukt niet, maar zeg tot circa de helft van het maximale vermogen. Op zich prima.
Echter, als ik de dimmer voluit zet beginnen mijn ledlampen te knipperen. Heel langzaam maar, zeg maar zo'n beetje grofweg als knipperlichten van een auto.
Nu heb ik ontdekt dat als ik wat aan het potmetertje rommel en dat ver genoeg naar links draai het geknipper over is op hoog vermogen. Op zich opgelost dus alleen ben ik gewoon erg benieuwd naar het hoe en wat? Wat doet dat potmetertje precies? En waar moet hij precies op staan, optimaal gezien?

Groeten

Ronald
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat een vreselijke combinatie, die dimmer moet gewoon van 0-100% kunnen dimmen, het afgenomen vermogen blijft nl. 30watt.
De potmeter is een faseverschuiving voor de werking met trafo's
De 433 is echter minder geschikt voor ledverlichting.

De 431 HAN werkt vanaf 6watt tot 60watt en is speciaal voor Led.
 

Ronaldstolk

  • #3
Bedankt; maar de door jou genoemde dimmer is toch een een fase-aansnijdende dimmer en niet een fase-afsndijdende, die ik nodig zou hebben? Er moet toch RC opstaan en geen RL? De lamp waar ik het over heb is de Trio New Orleans 5 lichts dimbaar, met een trafo die de leds op 12 v laat branden.

Ben benieuwd!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Wat voor trafo ligt erin en wat zijn daar de specificaties van?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu