Nog een dimmer vraag

Lampadaire

  • #1
Hallo Headhunter,

Een duidelijke uiteenzetting.
Meestal staat het type trafo op de dimmer of op de verpakking. Gooi je echter de ruimteverslindende verpakking weg dan heb je een probleem.


Ik heb een zelfde dimmer geïnstalleerd als in bovengeplaatste url is aangegeven.

Het forumantwoord was dat je op K1 en K3 het net moest aansluiten en op K2 en K4 de te dimmen lamp.

Welnu, aangetrokken door de plaats van de zekering heb ik het net op K2 en K4 en de lamp op K1 en K3 aangesloten. EN DAT WERKT OOK. (?)

Nu wil ik de lamp in het plafond met deze dimmer dimmen maar wil dat met één twee-aderig snoertje doen. Dus uit het plafond komt straks een snoertje en daaraan hangt op ca 2m hoogte de dimmer.

Door het snoertje gaat de fase die door de dimmer wordt onderbroken.

De vraag is nu : op welke klemmen moet ik de fase aansluiten ?
Bedankt alvast voor uw expertise en met vriendelijke groet,

Lampadaire

Afgesplitst van Dimmen halogeenspotjes onderwerp.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Uit de ligging van de zekering zou ik juist opmaken dat de lamp op K2 en K4 moet worden aangesloten.

Als je de dimmer op de donkerste stand zet, dan moet je meten of je tussen twee van die klemmen doorgang hebt. De fase moet dan op de twee andere klemmen worden aangesloten.

Geen garantie dat het überhaupt mogelijk is met deze dimmer.
 

Lampadaire

  • #3
Hallo Tom345,
bedankt voor je snelle reaktie.
1. Met betrekking tot de plaats van de zekering zou ik zeggen dat de zekering het apparaat - de dimmer dus - moet beveiligen...
2. Met betrekking tot de donkerste stand - de lamp is dan uit - geeft de meter inderdaad een doorgang (ononderbroken bliep) aan tussen de klemmen K1 en K3. Logisch want wat je meet is een gesloten kring over de lamp. Koppel ik bovendien de lamp af dan hoor ik een onderbroken bliep. Heb je met deze informatie nog meer suggesties voordat ik de dimmer volledig demonteer ?
Bedankt alvas en met vriendelijke groer,
Lampadaire
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De voeding komt op K1 en k3, de zekering beveiligt de elektronic tegen een kortsluiting of overbelasting van de uitgang.

het meten van een halfgeleider in die dimmer heeft geen enkel nut, de triac welke de stroom naar de lamp regelt geleid alleen als deze ontstoken is en dooft direct als de spanning weer weg is, dus zonder spanning weinig geleiding.

De dimmer werkt net zo goed van k1-k3 naar k2-k4 als dat deze doet van k2-k4 naar k1-k3. Dat is maar goed ook ander heb je er niets aan op een wisselspanningsnet.
 

Lampadaire

  • #5
Hallo Headhunter,
...bedankt voor de snelle en even duidelijke als geruststellende reaktie.
Nu nog de oplossing voor de tweedraadsaansluiting.
Bij de meeste triac-schema's gaat de K1-klem rechstreeks door naar de K2-klem waarop de lamp is aangesloten.Tussen de K3-klem en de K4-klem bevindt zich de triac met zijn componenten, inclusief de zekering.
Je zou dus de K1- en K2-klem buiten de dimmer kunnen doorverbinden; de nul gaat dan rechtsreeks naar de lamp. Op de K3- en K4-klem wordt dan de onderbroken fase aangesloten, Waardoor mijn gewenste eendraadsaansluiting ontstaat.
Wat kan er mis gaan. Gaarne je commentaar, waarvoor alvast mijn hartelijke dank.
Met vriendelijke groet,
Lampadaire
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Technisch niets, het zal prima werken.Zolang je maar zorgt dat het veilig gebeurt, dus het snoer in de dimmer tussen de aansluitingen leggen en niet 1 draad langs de buitenkant laten lopen.

Officieel mag je niets aan een snoer ophangen tenzij de fabrikant aangeeft dat dat wel kan, anders dien je de dimmer op te hangen aan een losse draad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu