Kleine vraag mbt spoeldimmer

Barendbergerac

  • #1
Beste klussers!

Ik zit met een klein vraagje over een dimmer die ik wil aansluiten.
Het zit zo:
Op dit moment heb ik een rail met 12v spotjes en spoeltrafo aangesloten zitten op twee wisselschakelaars. Nou wil ik een van deze schakelaars vervangen door een dimmer.
Graag zou ik het als volgt hebben:
wisselschakelaar --> dimmer --> lamp
maar ik heb een dimmer liggen met als aansluitpunten 2x een kronkeltje met een pijltje erop (sinus?) en een keer een L.
Nou staat er op de verpakking dat ik de fase draad op de L moet aansluiten en twee schakeldraden op die kronkeltjes, wat zou betekenen dat 'ie als eerste in de keten moet komen?
Is het ook mogelijk om hem in het midden te plaatsen en de 3e schakeldraad (die naar de lamp gaat) op de L aan te sluiten, of brand hier alles mee door?

Alvast bedankt!
Maarten
 

Fendtgek

  • #2
Als je het zo aansluit als een wisselschakeling, moet het goedkomen. Bijgevoegd een schema uit een ander topic, hier zijn het 2 wisselschakelaars, maar de dimmer die jij hebt kan je ook zien als een wisselschakelaar.

Op die 2 kronkeltjes de schakeldraden, op L of de fase, of de draad naar de lamp, dat ligt eraan of je eerst de wisselchakelaar voed, of eerst de dimmer.

 

Atmoz

  • #3
Klopt helemaal, je moet alleen kijken of je dimmer geschikt is om een transformator te dimmen. Dat kunnen ze niet allemaal.
 

Barendbergerac

  • #4
Ahh, top Fendtgek! Bedankt voor de reactie.
Ik was niet helemaal zeker omdat op de verpakking hij alleen als 1e in de rij werd afgebeeld en ik hem als 2e wilde (voor de lamp). Maar nu weet ik dat ik kan kiezen in plaats van welke schakelaar ik hem plaats. Bedankt!

@Atmoz: Er zit een spoeltrafo in (weegt een ton) en ik heb een spoeldimmer voor 12v verlichting aangeschaft, dus dat moet goed komen, bedankt!
 

Fendtgek

  • #5
Denk je er trouwens wel om dat de trafo NA de dimmer komt? Zag net een ander topic waar ze het omgedraaid hadden, en dat gaat niet werken.
 

Barendbergerac

  • #6
Ja, dat komt goed. De trafo zit in de lamp en daarvoor zit de dimmer in de muur. Ik heb het net allemaal aangesloten en het werkt prima!

De dimmer zoemt wel wat, maar op het moment wordt de capaciteit wat onderbenut (komt later een tweede lamp bij), misschien dat dit het wat tegen gaat. Of het is vanwege het feit dat het een goedkopere dimmer is (het is een studentenkamer en niet een echt lange termijn oplossing).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu