Vraag over branduren HR ketel en hoog gasverbruik

Johanna1973

 • #1
Hallo,

Even een vraag over de branduren van onze HR-ketel. We zitten met een hoog gasverbruik. De ketel is uitgelezen en daaruit kwam dat de CV +/- 700 branduren maakt en dat voor warmwater 300 branduren is gemaakt (over ongeveer 17 maanden). We haddden een jaarverbruik van 3100 m3. Nu blijkt dat er bij 1000 branduren een verbruik van 1500m3 hoort, aldus een berekening van de installateur. Waar die overige 1500m3 dan vandaan komt is de vraag. We laten dagelijks onze slimme meter uitlezen en die geeft aan dat we in de maand december iedere dag zo'n 10m3 verbruiken en 's nachts verbruiken we zo'n 6 m3, dus ieder uur bijna 1 m3. Over de rest van de dag nog zo'n 3 a 4 m3. We snappen dus niet waarom ons gasverbruik zo hoog is. Een lek kan het niet zijn, want volgens de slimme meter verbruiken we overdag soms uren niets.
Hopelijk kunnen we wat advies krijgen van ervaren mensen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  Je vorige topic gaat eigenlijk over hetzelfde probleem.
  Mijn voorstel is dat je steeds een aanwijzing uit probeert en daar het resultaat van doorgeeft. Dan kan je aan de hand van metingen/observatie een diagnose maken.
  Dus niet 2 dingen tegelijk onderzoeken.
  In je vorig topic schreef je dat s'nachts veel gasverbruik is en dat alles goed warm is.
  Dat zou kunnen duiden op een probleem met het opstoken van de boiler. Draai de koudwater toevoerkraan naar de boiler dicht en in de regeling van de ketel het opwarmen van de boiler uitzetten.. Controleer dan gedurende 1 nacht en dag het gasverbruik. mvgr bernhard
   

  Johanna1973

  • #3
  Dankjewel Bernard.
  In mijn vorige topic was het inderdaad hetzelfde probleem. De installateur wilde de ketel van de buren die wel een jaarverbruik van 1500m3 hebben doormeten. Ik wacht dat eerst wel af. Ik ga niet zelf functies vd ketel wijzigen, want dan heb ik straks geen garanties meer. De buren hebben met dezelfde ketel en woonsituatie wel een goedwerkende ketel. Ik vraag me alleen af of 1000 branduren vd ketel gelijk is aan 1500m3 gasverbruik.....
   

  Knuppel

  • #4
  Misschien een stomme vraag, maar heb je de ketel al eens een paar uur uitgetrokken?
  Je hebt een slimme meter die je kunt uitlezen, dus zou het verbruik naar 0 moeten gaan (mits je gasfornuis etc. ook niet gebruikt). Er zijn websites waar je je kunt aanmelden, en het verbruik per 15 min. kunt volgen.

  Wat ook zou kunnen is dat de gasdruk te hoog is, maar dit zou een monteur cv-ketel moeten kunnen checken. Ik ben niet technisch genoeg om te beoordelen of dat de oorzaak kan zijn, maar kan me voorstellen dat een ketel maar een x-rendement kan halen, ongeacht hoeveel gas hij tegelijk verbrand.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Vorige week in een TV programma. De slimme meter voor electro draaide veel sneller als de ouderwetse stroom meter die ze erbij hadden geknoopt.
  Als die slimme meters te snel draaien voor electro kunnen ze toch ook te snel draaien voor het meten van gas. Lekker slim. :lol:
   

  Johanna1973

  • #6
  Hallo Wgb, daar zitten wij ook aan te denken. Heb de gasmeter wel eens bijgehouden. Gaat de ene keer sneller dan de andere keer. We hebben net gehoord dat er een aantal dagen een laptop op onze ketel wordt bevestigd en dan kan precies bekeken worden wat onze ketel doet. We wachten dat eerst maar af en dan kan er misschien precies berekend worden wat de meter tikt en wat er daadwerkelijk verbruikt zou moeten worden. We wachten maar weer af. We worden in ieder geval wel goed geholpen, maar er gaat gewoon veel tijd over heen en de meter tikt maar door... De reden dat ik hier mijn verhaal schrijf is voor eventueel advies waardoor we sneller het probleem ontdekken
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu