Vraag mbt deurgrendel

BasGoed

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag mbt mijn achterdeur. Ik ben voornemens deze achterdeur te 'renoveren', er zijn wat stukken uit het hout en de deur verdient sws een nieuwe laklaag.Vanuit de vorige bewoners zaten er een drietal extra sloten, waarvan drie!! extra bijzetsloten. Sindsdien heb ik het standaard slot vervangen met een SKG deurbeslag slot, waardoor al deze bijzetsloten wat overbodig lijken.

Ik wil daarom één bijzetslot behouden naast het reguliere slot, en de andere twee bijzetsloten weghalen.

Nu ben ik erg benieuwd; de foto geeft een vorm van een bijzetslot weer die volledig in de deur gefreesd zit.Helaas werkt het slot niet,bij het gebruiken van dit slot valt de 'pen' niet goed in het kozijn. Ik ben verre van een specialist en met een meetlint kan ik er niet achter komen waarom de pen niet in de gleuf in het kozijn valt, moet mm werk zijn wat niet meer goed overeenkomt. Ik kan het niet zien door de dikte van het kozijn en de deur en bij dichtdoen kan ik niet goed checken wat er mis gaat. Daarom denk ik erover om dit slot te vervangen, dan wel het slot dicht te maken.

Mijn concrete vragen;
1)Hoe heet een dergelijk bijzet slot, het zal vast een hele ouderwetse zijn maar ik kan nergens een dergelijk bijzetslot vinden op internet. Als ik hem wil vervangen zou ik toch de naam van het soort slot moeten weten.
2)Als ik dit slot eruit wil halen, kan ik het uitgefreesde gedeelte dan middels een stuk hout en houtvul veilig dichtmaken?

Alvast heel erg bedankt,

Gr,

Bas.

Deurgrendel.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een inbreker vindt het niet erg om schade te maken. Echter bij een deur moet hij wel "ruimte" kunnen maken om voldoende kracht op zijn inbrekersgereedschap te zetten.

Een enkel SKG-gekeurd slot zal niet voldoende zijn. Of het moet een slot zijn met een meerpuntsvergrendeling (boven, midden, onder).

Op je foto zie ik geen slot, maar een insteekgrendel met daaronder een raamgrendel. Beide zijn niet afsluitbaar, en niet (meer) geschikt voor de toepassing waarin ze nu gebruikt worden.

De insteekgrendel verzwakt zelfs de doorsnede van de deurstijl, ook als deze slechts deels is ingefreesd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dat is geen insteekgrendel maar een voordeurschuif.
 

BasGoed

  • #4
@Walker, duidelijk verhaal. Eigenlijk zeg je dat er naast het SKG beslag een secustrip of iets dergelijks bij moet? Wordt alleen wat lastig want het betreft een positieve deur.

Je geeft aan dat een insteekgrendel en raamgrendel niet afsluitbaar zijn, wat bedoel je daarmee?

@Rola, thanks!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Bij een afsluitbare greep kun je de draai- of schuifbeweging blokkeren met een (uitneembare) sleutel:

 

BasGoed

  • #6
Thanks voor alle adviezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu