Vraag keuze verdeler vloerverwarming

RoelofG

  • #1
Hoi allen,

De komende anderhalf jaar gaan wij fasegewijs per verdieping ons huis verbouwen en daarbij willen we graag de hele woning voorzien van vloerverwarming. Nu heeft het syteeem nog een cv ketel, maar het is de bedoeling om in een latere fase over te kunnen stappen naar een andere (lage temperatuur) warmtebron.

Nu heb ik een vraag over het kiezen van een verdeler voor de vloerverwarming.

In eerste instantie zou er een neutrale verdeler met pomp geplaatst moeten worden, maar als ik het goed begrijp zou de verdeler bij gebruik voor ltv verwarming actief gemaakt moeten kunnen worden. Daarnaast zou de verdeler, omdat we m tzt ook voor koeling willen gebruiken, het beste van rvs moeten zijn.

Nu zijn dat verdelers met nogal een prijsje. En als dat ook nog per verdieping moet..... Daarom had ik ook even bij onze oosterburen gekeken en ik had mijn oog laten vallen op dit model:
https://www.amazon.de/dp/B075FG7B9L/
Wat denken jullie? Zijn mijn uitgangspunten voor het kiezen van de verdeler juist? En is de verdeler achter de link dan het type waarnaar ik moet kijken?

Groeten,
Roelof
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
In dit forum doen we in principe geen uitspraken over producten, zoals u nu aangeeft, maar toch even wat over deze keuze.

Het is inderdaad een groot dilemma m.b.t. de keuze van de verdeler: neem je nu (2019) wel of geen pomp op de verdeler.
Velen, zelfs de fabrikanten van verdelers (!) kampen met dit probleem en houden zich eigenlijk een beetje op de vlakte.
Wanneer je nu gaat anticiperen op "de toekomst" en een verdeler neemt zonder pomp, moet je je wel realiseren, dat je dan alleen met vloerverwarming kunt verwarmen (tenzij je ook lage temperatuur radiatoren hebt)
Ga je nu vloerverwarming (laten) aanleggen en houd je nog enkele oude radiatoren, dan is een verdeler zonder pomp eigenlijk geen optie, omdat de radiatoren pas goed werken bij een watertemperatuur van ca 60-70 graden en meer.
We hebben al situaties meegemaakt, waar men een verdeler zonder pomp had geïnstalleerd en de cv-ketel rustig nog water van 50-60 graden produceerde: te warm om direct door de vloer te laten circuleren bij een vloerverwarming.

Wanneer je een verdeler met pomp neemt is daar eigenlijk niets op tegen, wanneer je nu nog niet weet welke warmtepomp je in "de toekomst" zal gaan aanschaffen.
Er zijn nu al zoveel verschillende systemen, dat je nu eigenlijk nog geen keuze kunt maken voor aanschaf op lange termijn. (+ wat verandert er nog allemaal..?)
Die "toekomst" ligt vaak zover weg, dat je nu rustig een verdeler met pomp kunt nemen: die verdeler kan je ook nadien nog wel vervangen.

Belangrijker is m.i. momenteel HOE je die vloerverwarming in de vloer aanlegt.
Worden de buizen nu op een afstand van 15 cm en meer gelegd (iets wat heel gebruikelijk is in de nieuwbouw) heb je nadien ook een probleem, wanneer je zo'n installatie op een lage temperatuursysteem gaat aansluiten.
Ook systemen met te dunne buizen (<14 mm diameter) zijn in de regel ongeschikt voor gebruik i.c.m. een warmtepomp.

Laat dus zoveel mogelijk verwarmingsbuis in de vloer leggen en regel de temperatuur per ruimte met een zoneregeling: dan bespaar je pas!!

In een overgangssituatie van hoge- naar lage temperatuursysteem is een verdeler met los pompgedeelte zeker ook een goede optie.
Je kunt die pomp nadien redelijk eenvoudig buiten werking zetten wanneer je een lage temperatuursysteem gaat toepassen.
 

Marcn88

  • #3
Zoals hieboven word aangegeven zou ik ook opteren voor een rvs verdeler die voorbereid is voor zone regeling met een losse pompgroep, slangen hoh 10cm en dan per ruimte dus geen groepen die deels in de ene ruimte liggen en deels in de andere.
houd ook rekening met de thermostaat per vertrek dus vanuit elke afzonderlijke ruimte een buis richting de verdeler
 

RoelofG

  • #4
Beide bedankt voor de heldere uiteenzetting.

Het is een verbouwing van een bestaand huis. Omdat we nu gaan verbouwen, en vrijwel niets aan oude installaties goed genoeg is om te blijven zitten, leek het ons een goed idee om meteen ook nu alle leidingen nieuw naar boven toe door te trekken. En dan wil je meteen een duurzame keuze maken zodat de boel over tien jaar niet weer helemaal open hoeft.

Naast heel veel isoleren, gaan we aan de slag met een droogbouw vloerverwarmingssysteem dat per kamer geregeld kan worden. Met leidingen op korte afstand. Het zal dan waarschijnlijk dus een rvs verdeler met losse pompgroep worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu