Kan dit kwaad? TOON vraagje

ablableh

  • #1
Wij hebben een TOON thermostaat in de woonkamer. Als we nu andere ruimtes willen verwarmen en niet de woonkamer, dan zetten we de temp op TOON hoog (radiatoren in woonkamer dicht) en regelen we de temperatuur met de thermostaatknoppen op de radiatoren in de andere ruimtes. Dit betekent dat de CV ketel continu aanstaat/aanslaat. Kan dit kwaad?
Dank alvast!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het gevaar is vooral, dat de thermostaatkranen op de radiatoren in de overige ruimtes op zeker moment voelen dat het warm genoeg is en dan dicht gaan. Als ze dan allemaal dicht zijn en in de woonkamer is ook alles dicht, dan kan de CV zijn rondgepompte water niet meer kwijt. En dat is niet goed voor de ketel en/of diens pomp.

Alleen indien het verwarmingssysteem een zg. bypass heeft, kan continue verwarmd worden, zelfs indien alle radiatoren dicht staan. Dat komt o.a. voor bij een systeem met allemaal radiatorthermostaten en een regeling op de buitentemperatuur.

Indien je geen bypass hebt (zit normaal gesproken niet op een CV met kamerthermostaat), is het naar mijn idee beter om in elk geval één radiator in de kamer steeds open te houden, eventueel met beperkte doorstroming.

De vakmensen kunnen hier vast nog wel wat aan toevoegen (of verbeteren), ik ben ook maar een leek.

Overigens heeft dit weinig met de werking van het Toon thermostaat te maken. Elke kamerthermostaat die heel hoog gezet wordt zou dat veroorzaken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu