Meningen gevraagd verwarmen van de zolder

Verdwaald1

 • #1
Goedendag allemaal,

graag zou ik eens jullie visie horen op onderstaande:

wij (vrouw en ik) werken regelmatig thuis en hebben de zolder ingericht als ons kantoor. Ondanks dat de woning goed geïsoleerd is (bouwjaar 2019) merken we dat het warm krijgen van de zolder toch een issue is. Enkele relevante gegevens:
 • Ondanks het vrij recente bouwjaar heeft de woning geen warmtepomp. Dus gewoon ouderwets CV-keteltje en lekker gas stoken.
 • Enkel de beneden verdieping heeft vloerverwarming. Bovenverdieping en op zolder zitten er radiatoren aan de muur.
 • M.b.t. de zolder (waar de vraag over gaat): de zolder zelf is ongeveer 55m2, echter hebben we een scheidingswand geplaatst om het kantoorgedeelte te scheiden van het
  wasgedeelte & de CV ketel. De scheidingswand is van gips.
 • Het kantoorgedeelte zelf (waar het om gaat) is circa 35m2. Ons huis heeft een verhoogde kap, de hoogte van het dak zal (in de punt) zo'n 4,5 meter hoog zijn.
 • De zolder heeft slechts 1 radiatorplaat, van circa 70cm breed.
Wij merken dat we aardig moeten stoken met de kleine radiatorplaat maar er gaat veel tijd in zitten om de boel op temperatuur te krijgen. We gebruiken zelfs dekentjes of een klein elektrisch kacheltje om het enigszins warm te krijgen. De verhoogde kap heeft hier natuurlijk een negatieve impact. En 8 uur lang stilzitten achter een bureau helpt natuurlijk ook niet mee.

Ik speel nu met de gedachte om een airco te (laten) installeren welke ook kan verwarmen. Dus een 'lucht-lucht warmtepomp '.
Dit is daarnaast interessant omdat we deze eventueel als airco in de zomer kunnen gebruiken (voor ons geen must maar dan hebben we i.i.g. de optie), en dan zou ik gaan voor een airco welke ook de lucht kan ont-vochtigen. M.u.v. de zomer drogen wij de wasjes op zolder, wat eigenlijk niet goed is voor het huis. I.p.v. gas zullen wij dan meer elektriciteit gaan gebruiken. Wij hebben nu 4 zonnepanelen (gezin van 3), ik zou eventueel ook de panelen uit kunnen breiden.

Deze optie qua investering toch redelijk aan de prijs. Daarnaast weet ik niet in hoeverre het 'probleem' van de verhoogde kap van het huis, niet nog steeds zorgt dat de warmte wegstroomt en je heel veel moet stoken om de zolder op temperatuur te krijgen.
Een collega van mij (die in een heel slecht geïsoleerd huis woont) gebruikt een warmtedeken (elektrische deken maar dan niet voor in bed). Omdat er niet tegen op te stoken is. Als dit ook mijn conclusie uiteindelijk is dan kan zoiets, of een wat krachtiger straalkacheltje, natuurlijk ook. Da's dan qua investering weer een heel stuk lager, alhoewel ik geen idee heb hoe het zit met energieverbruik.

Enig advies of tips? Alvast super bedankt voor je leestijd!
 

PimKlus

 • #2
Indicatie berekening airco:
1 m3 Gas = €1,35 / 9 KWh = €0,15 / kWh warmte.
Airco met COP van 5 kost €0,35 / 5 = €0,07 / kWh.
Airco is wat verbruik ongeveer de helft goedkoper dan gas (afhankelijk van merk, buitentemperatuur en binnentemperatuur). Je hoeft dus niet persee extra zonnepanelen panelen te nemen.

Elektrische kachel (COP =1 ) kost wat betreft verbruikskosten dus 2,3x meer dan gas. Daar zou ik niet voor kiezen.

Je zou in deze situatie ook infrarood paneel kunnen overwegen. Deze zijn ook zijn ook niet energie efficiënt (COP=1) maar het grote voordeel is dat je alleen lokaal stuk opwarmt en niet heel de ruimte opwarmt. Aanschaf is ook redelijk laag.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Een infrarood paneel kan inderdaad goedkoper zijn dan een airco/warmtepomp.
Een warmtedeken kan ideaal zijn, net als voetverwarming of bureau verwarming. Dit omdat de meesten vooral koude handen krijgen.

Verwarmen jullie de 1e verdieping of blijven de slaapkamers relatief koud?
In een goed geïsoleerd huis trekt warmte naar boven en zou een zolder redelijk eenvoudig te verwarmen moeten zijn. Weet je hoe vochtig het er is? Als er was gedroogd wordt dan kan het er te vochtig zijn, dat voelt koud aan. Of er moet flink geventileerd worden en dan kan het daardoor koud zijn.

Als een airco voor ontvochtigen gebruikt wordt, doet ie dat op de koel stand, het wordt droger maar ook kouder. Beetje zonder van de energie in de winter, dan beter een losse ontvochtiger, dan gaat tenminste alle energie de ruimte in. (wel slechts cop 1, maar dan is veel beter dan de airco op koelstand) Nog beter gewoon (het grootste deel van) de was in de droger.

Meer zonnepanelen kan los van deze vraag ook een goed idee zijn. Produceren jullie al meer dan het verbruik?

ps. is simpelweg een 2e of grotere radiator geen optie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Jackd schreef:
In een goed geïsoleerd huis trekt warmte naar boven en zou een zolder redelijk eenvoudig te verwarmen moeten zijn. Weet je hoe vochtig het er is?
Warme lucht stijgt op maar die heeft volgens mij te weinig vermogen een zolder aangenaam te verwarmen.
Volgens mij wordt dat beïnvloed omdat een zolder weinig massa heeft.

Luchtlekken daar zou ik zelf beginnen. Kijk eens achter het knieschot als je dat hebt.
De aansluitingen van het dakbeschot op de muren zijn deze goed luchtdicht afgewerkt.
Niet zeker maar het zou me niet verbazen als een zolder wordt afgewerkt als een ruimt die niet bewoonbaar wordt.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ik bedoel dat als de kap echt een rc-waarde van 6 heeft er maar weinig extra energie nodig is om de zolder te verwarmen. De vloer is al verwarmd van onderaf. (behalve als de slaapkamers koud blijven)
Dus of het is er vochtig of er zijn een paar flinke koudebruggen of luchtlekken.
De afwerking hoort bij nieuwbouw zo te zijn dat een rc van 6 gehaald wordt. (de gevel 4,5) Dat houdt de complete constructie in, niet simpelweg isolatie met een r waarde van 6.

Stel het oppervlak van dak en muur 100m2 en de gemiddelde rc waarde 5 dan is het warmteverlies
bij 20 graden binnen en 5 graden buiten
100 * 0.2 * 15 = 300 Watt.
Daarbij komt nog het verlies bij de ramen en ventilatie, vooral ventilatie zal een flinke hap zijn.
Je ziet hier wel dat het maar weinig kost om de ruimte op temperatuur te houden als er niemand is en ventilatie niet of nauwelijks nodig is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #6
Wat voor een merk gasketel hangt in de kast? De radiator gelet op de maat die je opggeeft lijkt mij wel erg klein.
Een goed berekende radiator zal binnen een normaale tijd dan de ruimte op kunnen warmen.
Afhankelijk van het type ketel is misschien wel een tweede groep voor alleen het kantoor te creeren.

Vr Gr
 

Verdwaald1

 • #7
Bedankt voor de reacties, dit is zeer helpvol!
Om even wat vragen te beantwoorden cq terugkoppeling te geven:
 • wij verwarmen de 1e verdieping (bijna) nooit. De 1e verdieping zelf krijgt nog voldoende warmte vanuit de begane grond (de vloer wordt zeg maar wel wat verwarmd door de verwarmde begane grond). Maar de slaapkamers zijn in de winter wel relatief koud.
 • de zolder is inderdaad niet voldoende geïsoleerd om als woonruimte te fungeren. Dit is ook door de aannemer destijds wel benadrukt. Dit is ook de voornaamste reden dat ik toch neig om alleen lokaal te verwarmen (infrarood paneel etc.) en een airco en/of een 2e of een grotere radiator toch niet zie zitten.
 • Merk van de ketel is: intergas kompakt hre. Wanneer we de slaapkamers (incidenteel) verwarmen dan zijn die zo op temperatuur, dus aan de ketel lijkt het me niet te liggen. De radiator op zolder wordt ook zeker wel goed heet, maar ik vind zelf de radiator wel erg klein afgezet tegen de grootte van de ruimte.
 • Luchtlekken lijken er niet te zijn. Maar te veel vocht dan weer wel. Eerlijk gezegd tot dusver niet bij stilgestaan wat de impact is van wasjes-drogen op zolder. Dit gaan we dus anders doen.
Met behulp van jullie inzichten gaan we het de komende winter als volgt proberen:
1) meer lokaal verwarmen in plaats van proberen de volledige ruimte op temperatuur te krijgen. Dus met infrarood paneel en/of warmtedeken.
2) Zoveel mogelijk wasjes in de droger en indien nodig een luchtontvochtiger gebruiken.

En als de luchtvochtigheid verbetert dan heeft ons kleine radiatortje misschien toch wat meer succes.
Eens kijken of dit verschil maakt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Verdwaald1 schreef:
de zolder is inderdaad niet voldoende geïsoleerd om als woonruimte te fungeren.
Jackd schreef:
De afwerking hoort bij nieuwbouw zo te zijn dat een rc van 6 gehaald wordt.
Dan denk ik dat je aannemer je heeft niet geleverd wat wettelijk verplicht is.
 

Nth

 • #9
is het mogelijk een opbergvliering te maken in de nok? dan zou je een plafond met isolatie kunnen maken. dat zal veel schelen.

Als je vaak in de ruimte bent zou het beter isoleren ervan wel iets zijn om over na te denken.

evt: Elektrische vloerverwarming.
Infrarood paneel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu