Vraag aansluiten lamp

Martijn84

  • #1
Beste forumleden,

Ben net verhuisd en bezig alle lampen aan te sluiten. Bij de lamp voor boven de tafel loop ik echter tegen het volgende aan. Zie ook foto hieronder. Uit plafond komt keurig een blauwe nuldraad (N) en bruine fasedraad (L). Deze zitten aangesloten op kroonsteentje. In mijn lamp zit echter een transparant snoer, het is niet (meer) duidelijk welke de fasedraad en welke de nuldraad is. Nu weet ik natuurlijk niet welke draad vanuit de lamp ik rechts op het kroonsteentje moet aansluiten en welke links. Hebben jullie een tip hoe nu verder? Ik kan natuurlijk gewoon wat proberen, maar weet niet wat er gebeurt als ik per ongeluk de fasedraad op de nuldraad aansluit en andersom.

Alvast dank voor jullie reactie.

Groeten, Martijn

 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij een lamp gebeurt er niets geks als je fase en nul wisselt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Normaal is het zo dat bij een lampfitting het metalen deel waar je de lamp inschroeft de nul is en het onderste puntje wat het diepst in de fitting zit is de fase.



Zodat het er dus zo uitziet.

Dat is niet omdat het anders niet zou werken, maar het wil wel eens voorkomen dat de lampbol los komt van de fitting. Zou je deze dan proberen er uit te draaien (zonder verder na te denken) en de fase staat op de buitenste rand dan loop je het risico dat je een flinke schok krijgt.
Je kan het simpel even testen met een spanningsschroevendraaier, gaat het lampje branden als je deze onderin de fitting tegen het metalen plaatje houdt dan is de lamp goed aangesloten.
Bij vast aangesloten lampen heeft dit dus de voorkeur.

Maar andersom werkt ook probleemloos want zou je een lamp met een stekker hebben dan kun je die ook op 2 manieren in het stopcontact kunnen steken.

suc6

Gerrit
 

Martijn84

  • #4
Dank jullie wel! Goede tip Gerrit!
 

Petersch1

  • #5
Altijd gedacht dat er een blauwe en een zwarte draad uit plafond hoort te komen ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De draden zitten meestal onder de verf, op de foto is te zien dat er tweee verschillende diktes draad zijn, zal ongetwijfeld zwart en blauw zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Denk je aan een adereindhuls?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu