Vorstrand nodig of niet (uitbouw schuurtje)?

GewoonDoen

  • #1
Veel gelezen op de diverse forums maar kan het antwoord niet vinden dat ik zoek, misschien dat hier iemand kan helpen: Ik heb een schuurtje van 4x2.5 dat ik wil uitbouwen naar 4x4m. Omdat er geen metselwerk op komt (ik maak alles met hout), dacht ik dat alleen een betonplaat (met wapening) storten van 10-15cm wel voldoende zou zijn. Bij het uitgraven zie ik echter dat er onder de betonplaat van het huidige schuurtje een vorstrand zit (dat is in ieder geval mijn conclusie op basis van plaatjes en diverse websites). Het bestaande schuurtje heeft slechts een 1 enkelsteens muurtje van 4 meter en een gemetselde binnenmuur, de andere twee wanden zijn van hout, dus voor het gewicht zal het geen fundering zijn. Inmiddels gelezen dat die vorstrand nodig is zodat de betonplaat niet omhoog kan komen en beschadigen door de vorst.
Mijn vragen/gedachtes:
- Heb je altijd een vorstrand nodig en heeft de afmeting cq gewicht van wat er op staat er iets mee te maken? Is het aan te raden voor mijn uitbouw?
- Er wordt geadviseerd isolatie onder de betonplaat te leggen. Maar als de grond onder de plaat bevriest, dan duwt die toch alles omhoog? Ik kan begrijpen dat die isolatie beschermt tegen koude die omhoog de schuur intrekt, maar wat heeft hij voor nut tegen vorst van beneden?
- Heeft verticale isolatie in de bodem aanbrengen van 20 dik en 60 hoog dan niet hetzelfde resultaat als een betonnen vorstrand?
- Moet ik de nieuwe betonplaat met ankers verbinden aan de bestaande plaat/vorstrand of net niet?
Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Vorst komt uit de lucht, niet uit de grond. Dus isolatie onder de vloer is alleen nodig als je de schuur wilt isoleren & verwarmen.

Als je een oude fundering wilt hergebruiken/vergroten, dan kan je de nieuwe eraan vastmaken. Dit alleen als het één schuur wordt. Is het een apart gedeelte, dan is loshouden vaak beter. Maak de fundering identiek aan de bestaande.
 

GewoonDoen

  • #3
Beste IJkenhout,
Dank voor je reactie. Zoals gewoonlijk roept het een aantal nieuwe vragen op :-)
Je zegt:
Maak de fundering identiek aan de bestaande.
Is de gedachte: als daarin een vorstrand zit, dan kun je dat het beste ook doen in het nieuwe stuk omdat er een reden zal zijn waarom het gedaan is?
Ik kan je antwoord over vorst en isolatie wel volgen, maar het zegt me nog niet of en waarom die vorstrand nodig is in mijn geval (of is het altijd?).
Ik sprak vandaag de betonleverancier, het blijkt dat er beton is met ijzervezels. Geen stalen mat meer nodig maar net zo sterk en gewoon compleet te storten. Lijkt me ideaal, maar ik heb er nergens in die betonvloer topics iets over gezien.
Jij/iemand ervaring mee?
Het wordt inderdaad 1 schuur. De twee "verbinden", doe ik dat bijvoorbeeld door RVS ankers/bouten in de bestaande vloer te boren, en laten uitsteken, zodat die in het nieuw te storten gedeelte worden opgenomen?
En de laatste vraag: Moet er iets van folie of zo tussen de huidige vloer en de nieuwe? Ik vroeg me af, kan er door die naad geen water omhoog geduwd worden bij voldoende druk van onderen? Of net geen folie, omdat het nieuwe beton hecht aan het oude en je dan geen naad hebt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De naad maak je goed schoon en ruw zodat het nieuwe beton goed aan het oude hecht. Geen folie dus.

Staalvezels erin kan. Voor een schuurtje maakt het niet veel uit.

Vorstrand werkt doordat bij lange vorstperiodes de vorst steeds dieper de grond ingaat. Dit is in NL niet dieper dan zo'n 60 a 70cm. Er is in het verleden genoeg ondieper gebouwd, maar het beter wel deze diepte aan te houden. En gelijk aan bestaand lijkt me wel logisch toch? Denk eraan dat de ondergrond stevig genoeg moet zijn. Is het zanderig, niet aankomen. Anders wellicht grondverbetering toepassen.
 

GewoonDoen

  • #5
Dan ga ik het zo doen, zonder folie ertussen.
Heeft bouten plaatsen zin of net niet?
De ondergrond was gedeelte zwart, heb ik uitgegraven en aangevuld met gele vulzand. Maar dat is denk ik wat je bedoelt met: is zanderig, niet aankomen (want is al goed)?
Bedankt voor je adviezen !
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Bouten?

Het zand wat je hebt aangevuld moet goed verdicht worden. Al is de regen van afgelopen dagen daar ook wel gunstig voor...
 

GewoonDoen

  • #7
Met bouten bedoelde ik deze vraag van eerder uit het topic:
Het wordt inderdaad 1 schuur. De twee "verbinden", doe ik dat bijvoorbeeld door RVS ankers/bouten in de bestaande vloer te boren, en laten uitsteken, zodat die in het nieuw te storten gedeelte worden opgenomen?

In sommige forums lees ik dat je net geen verbinding moet maken tussen twee gedeeltes. Mijn gedachte was: als ik de nieuwe vloer vastmaak aan de oude dan kunnen ze ten opzichte van elkaar niet bewegen maar bewegen allebei net zo veel omhoog of omlaag (als dat uberhaupt al zou gebeuren).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ah, ankers. Daar heb ik in mijn eerste reactie al op geantwoord ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu