Vorstrand en vloer in een keer storten?

Stimpy3

  • #1
Voor een schuur die herbouwd wordt wil ik een vloer laten storten. Die schuur wordt ongeveer 8x4.5m groot. Ondergrond is klei, In de buurt wordt er veel 'op staal' gefundeerd; plan is om dat hier ook te doen ivm kosten/gedoe/etc. Mijn idee is om voor de vorstrand standaard funderingsbekisting te gebruiken, en de vloer op 15cm zand, 20 cm isolatie te leggen (15cm vloer). Vraag is: kun je de funderingsbekisting in een keer meenemen als de vloer gestort wordt, of moet dat apart?

(zie bijgevoegd plaatje: funderingsbekisting lichtgroen, isolatie donkergroen, beton blauw, zand geel)

fundering.png
 

RoelofG

  • #2
Dat kan in één keer. Als t een piepschuim kist is wel aan de buitenkant goed verstevigen met paaltjes oid. Er zijn speciale kistjes voor een vorstrand in de handel. Die hebben aan de buitenkant een hogere rand.
 

Stimpy3

  • #3
Nice; overigens zijn de 'gerelateerde onderwerpen' onderaan deze post best aardig. Zoals deze: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/eps-bekisting-vorstrand.139210/ .

Ik vind sommige van die funderingsbekistingen wel een beetje karig als het gaat om de dikte van het isolatiemateriaal aan de onderkant (70 mm EPS). Punt is dat ik verwarming in die schuur/loods wil hebben om te voorkomen dat alles wat er staat in de herfst/winter onder een dikke laag condens komt te zitten, en dan wli je eigenlijk een zo goed mogelijke isolatie hebben. Van dit soort topics uit tweakers begrijp ik ook dat je niet vastzit aan EPS; B-keus PIR doet het ook prima (vergelijkbare drukbelasting, 100-150KPa). Een plaat PIR onderin een bestaande funderingsbekisting leggen zou ook een optie zijn.

wbt verstevigen: youtube video's van 'funderingskisten' geven wel een goed beeld hoe je die dingen monteert (vastzetten aan de grond met 'wandelstokken', beugels over de platen heen waar je balkjes inlegt en die je op de hoeken met kruislatten aan elkaar zet.
Verschil met mijn situatie is dat de 'binnenste' balkjes dan permanent blijven zitten; de buitenste kunnen er nog af. Ook is het bij mij zo dat ik de vorstrand uitgraaf ipv dat-ie los op de grond staat.

Wat ik me wel nog afvraag bij vorstranden: ik begrijp dat die dingen het doel hebben dat ze als een soort van 'draagwand' fungeren als de ondergrond bevriest, uitzet bij het bevriezen en bij ontdooien ongelijkmatig krimpt. Maar bij grotere afstanden 'rust' de vloer dan op twee punten. Betekent dit dan ook dat je dan nog een vorstrand in het midden zou moeten hebben om de belasing te verdelen?

Also: van wat ik begrijp moet op de kleilaag zand storten en inklinken; hoeveel zand moet dat ongeveer zijn, en is iedere soort zand prima? De vorige eigenaar heeft schelpenzand onder een ander deel van z'n terrein gestort; tov ophoogzand voelt dat een stuk fijner aan.
 

RoelofG

  • #4
Bij een afstand van 4,5 meter hoeft er in het midden geen extra balk. Wel twee lagen wapening er in. En dan is het vanwege de dekking misschien beter om een vloertje van 20cm te maken.

Je moet je wel afvragen of een standaard kistje timmeren met aan de buitenkant eps er in niet veel handiger is. Allereerst waarschijnlijk goedkoper, en uiteindelijk niet veel meer werk.

Op een stevige bodem kun je onder de vloer volstaan met de bodem afschrapen. De draagkracht moet vooral tijdens het storten voldoende zijn. In de uiteindelijke situatie draagt de vloer vooral op de randbalk.
Je kunt onder de kist voor de randbalk een laagje zand verdichten. Dat is dan vooral nodig om de epskist recht en heel te houden bij het storten. Als je traditioneel werkt met randbekisting en folie kun je bij een stevige bodem het zand soms zelfs weglaten. Ik zou bij een lokale bouwer eens navragen hoe het met de bodem zithoek jou in de buurt.
 
  • Like
Waarderingen: Stimpy3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu