Wel of geen vorstrand betonnen vloer blokhutje

Jep71

 • #1
Beste klusideejers,

Vragen rond vorstranden ben ik regelmatig tegen gekomen op dit forum, echter kan ik nog geen antwoord vinden op mijn vraag.

Ik wil een simpel blokhutje van 300x300cm in mijn achtertuin plaatsen ter vervanging van mijn huidige schuurtje. Er zijn diverse manieren om zo'n simpel bouwwerkje te funderen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een betonplaatje storten. Blokhut is houtskeletbouw met een plat dak.

Niet gehinderd door enige kennis van betonfunderingen, denk ik dat voor mijn toepassing een plaat van 10cm dik met een enkel wapeningsnet meer dan voldoende is. De ondergrond verzakt nauwelijks en het grondwaterpeil is minimaal 2m onder maaiveld, waarschijnlijk lager. Dus eerst een laag zand (ongeveer 20cm?), goed aan trillen en daarop de betonvloer maken.

Mijn vraag is: hoe noodzakelijk is een vorstrand in deze situatie? Kan ik met een gerust hart zonder vorstrand werken? Ik lig er niet wakker van als mijn schuurtje na 10 jaar 1,5cm scheef staat als gevolg van het werken van de ondergrond. Het is wat vervelender als zo'n vloertje scheurt als die iets opvriest. Of is die kans erg klein gezien het lage grondwaterpeil?

Kan iemand mij adviseren? Alvast bedankt!

Groeten, Jep.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Zo'n blokhut wordt vaak op stoeptegels geplaatst. Dus wat dat betreft is een vorstrand niet nodig. Maar ik zou altijd de zijkant een stuk de grond in storten, want dan komt ook nooit de onderkant van de vloer bloot te liggen. Is niet veel extra werk en je hebt toch wat "vorstbeveiliging". In de winter is er meer vocht in de grond, het grondwaterpeil staat ook hoger dan.

  10cm betonvloer is veel te dik. 6 tot 8 cm is al voldoende, doe het netje netjes in het midden.
   

  Jep71

  • #3
  Beste IJkenhout,

  Bedankt voor je reactie en advies. Het lijkt mij dan handig om de randen van de vloer totaal 30cm hoog te maken. Dat zijn precies 4 stroken uit een plaat van ongeveer 2,5m lang t.b.v. bekisting. Met anderhalve plaat kom ik dan redelijk economisch uit als ik totaal 12m bekisting moet maken.

  Dan dacht ik de vloer ongeveer 7cm boven de huidige bestrating uit te laten steken, dan zit er dus 23cm onder de grond. Niet echt een vorstrand, maar dat lijkt voor zo'n tuinhuisje dus niet echt noodzakelijk.

  Is wapening alleen in de vloer van 6 à 8cm voldoende of moet ik ook iets in de randen voorzien? Zal toch wel sterk genoeg zijn zonder?

  Jep.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als de grond stabiel is, kan je ook de wanden recht afsteken, en heb je geen bekisting nodig voor de zijkant.

  Beter wel wapening in de vorstrand.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu