EPS bekisting vorstrand

Koffiedik

  • #1
Dag allen,

Op dit forum heb ik al een aantal gerelateerde topics gezien, maar nog niet precies het antwoord op de vragen die ik heb.
Voor de fundering van onze aanbouw in HSB zijn we de opties aan het overwegen.

We gaan een betonplaat met vorstrand op zand storten.
EPS-funderingsbekisting leek me aantrekkelijk, want: geen koudebrug vanuit je fundering, daarnaast scheelt het werk van bekisting timmeren en de hoofdprijs betalen voor bekistingshout.
Ik heb diverse kant-en-klare EPS bekistingselementen bekeken, waarbij ze in de regel in EPS 100 worden aangeboden maar steeds gemeld wordt dat alleen EPS 200 en 300 geschikt zijn voor verwerking op staal. Daar heb ik op dit forum al verschillende geluiden over gehoord, overigens, en heb het ook nog even voorgelegd aan een meedenkend architect. De EPS 200 en 300-elementen zijn beschikbaar op aanvraag, maar dat is qua levertijden minder aantrekkelijk.

Nu komen deze funderingskisten qua vorm niet overeen met de meest gebruikte vorm van vorstrandfundering, zoals op de volgende afbeelding:
1633416092389.png


Omdat hier ook EPS gebruikt wordt, vroeg ik me af hoe deze geplaatst wordt. Er lijkt geen gebruik gemaakt te worden van een vooraf gemaakte bekisting in U-vorm.
Betekent dit dat ik dit (in theorie) zelf uit EPS (200)-platen in elkaar zou kunnen zetten?
In dit topic vond ik een soortgelijke vraag:
Daar werd zelf gesproken over EPS-platen tegen de randen van je funderingsgeul plaatsen en houten bekisting helemaal achterwege laten.
Dat klinkt mij een beetje te mooi om waar te zijn... maar misschien ben ik dan pessimistisch. We bouwen op goed ingeklonken zandgrond die niet inkalft, dus op zich geeft dat misschien evenveel of meer tegendruk dan een houten bekisting.

Dus in het kort:
- Zou een EPS 100-kist voldoende zijn om op stevig zand te funderen?
- Zouden we ipv vooraf gemaakte bekistingselementen, zelf de fundering kunnen isoleren met EPS (200)-platen?
- Als bovenstaande mogelijk is, is het dan nog noodzakelijk om een bekisting te timmeren of is dat niet noodzakelijk (en zouden we de platen gewoon tegen het zand aan kunnen leggen)?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb 10 jaar geleden een aannemer ingeschakeld voor funderingswerk (aanbouw op staal, laag grondwaterpeil, dichte zandgrond), die deed het precies zo. Strak verticaal graven, aanvullen bodem met geel zand en trillen, folie erin, geen houten bekisting rondom. Hij werkte al 25 jaar in onze regio en was goed bekend met de bodem.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Bij die voorgevormde eps kist heb je ook hulphout nodig om deze heel te houden tijdens de stort.
Kwaliteit eps, lees druksterkte, is mede afhankelijk van de belasting die erop komt, dat kan je uitrekenen.
 

Koffiedik

  • #4
Dank! We hebben overlegd met een aannemer die regelmatig in onze regio soortgelijke constructies bouwt, en die doet het zoals jij ook aangeeft, @Edwinnn.
 

Koffiedik

  • #5
Toch iets wat ik graag wil dubbel checken bij jullie.
Een bevriende aannemer die regelmatig soortgelijke aanbouwtjes bouwt als wij nu gaan bouwen, gaf aan dat hij zijn vorstrand alleen aan de buitenkant isoleert. Dus een XPS-plaat aan de buitenkant tegen de fundering aan, en EPS onder de vloer - maar op de 'bodem' van de fundering en langs de binnenkant geen isolatie. Dit omdat hij liever geen isolatie onder het beton legt, ivm breken en mogelijk scheuren in het beton. Daarnaast was zijn redenering dat de vorst eerst onder de vorstrand door zou moeten komen, wat natuurlijk niet gebeurt, om ook aan de binnenkant van de fundering te kunnen bevriezen.

Ik heb het idee dat hij een denkfout maakt. Hoewel de vorst er niet zomaar onder komt, heb je daar alsnog een koudebrug, toch? En inderdaad @Rola , met een beetje rekenwerk kun je goed uitrekenen welke isolatie voldoende drukvast is om er onder te leggen. Ik heb het idee dat we toch echt beter de boel langs alle kanten kunnen inpakken... Mee eens of ben ik dan overdreven aan het isoleren?
 

Harieke

  • #6
Hallo Koffiedik, aangezien ik voor dezelfde vraagstelling sta, vroeg ik me af wat je uiteindelijk gedaan hebt?
 

MvanV

  • #7
Bij mij gingen er eps100 platen onder de vloer op staal.
De binnen en buitenrand werden weer niet gedaan. Op de fundeerplaat werd weer piepschuim gelegd met noppen voor de vloerverwarming en daarbovenop de gebruikvloer.

In principe is isolatie niet vorstwering maar voorkomen van warmteverlies. Als je een zandpakket onder je vloer meeverwarmt kost dat je meer energie. Niet isoleren is niet handig.
Naast eps kan je ook nog XPS kopen, en zelfs cellenglas, dat is zeer drukbestendig
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu