Voorzetwanden zonder isolatie

Prrr

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen/met mij mee willen denken. Graag zou ik een gipsplaten plafond en gipsplaten voorzetwandjes plaatsen en ik ben benieuwd of dit (in deze situatie) kan zonder isolatie en dampwerende folie ed.

Ik zal de situatie even toelichten:
Toen wij ons huis kochten, hebben we de (slecht aangelegde) badkamer eruit gehaald. Deze badkamer zat in een aanbouwtje achter de keuken. We hebben de douche, wc, wastafel ed eruit gehaald en aanvoer en afvoer leidingen afgesloten. Er zat zoveel vocht achter de tegels dat de meeste weinig aanmoediging nodig hadden om van de muur te vallen. De dikke stuclaag die achter de tegels vandaan kwam was ook erg nat en hebben we voor een groot deel weggebikt totdat we bij de bakstenen uitkwamen. Het systeemplafond hebben we eruit getrokken. Vervolgens hebben we weinig meer aan de ruimte gedaan. We hebben stellingkasten voor de bakstenen muren gezet en gebruiken het nu als bijkeuken/voorraadkast. (de nieuwe badkamer is op de eerste verdieping aangelegd :wink: )

Tot zover niks aan de hand, en in feite voldoet de ruimte ook voor waar we het voor willen gebruiken. Het enige probleem is dat de muren (en plafond?) erg veel stof en gruis blijven afgeven waardoor het altijd stoffig en vies is in de bijkeuken. Vandaar dat ik eraan denk om er een gipsplaten plafond en voorzetwandjes in te zetten om de boel een beetje af te werken.

Het punt is dat ik zo min mogelijk geld (en tijd) wil investeren in deze klus omdat de planning is dat we over een jaar of 5 deze hele aanbouw gaan slopen. Het gaat dus alleen om een oplossing om in die tussentijd het stof en gruis een beetje weg te houden bij de voorraad. Ik dacht daarom zelf om wat houten regels op de plafondbalken te schroeven en hier gipsplaten tegenaan en langs de muren een simpel houtskelet met wederom wat gipsplaten. Deze spullen heb ik ook allemaal nog wel liggen als restanten van de rest van de verbouwing, dus dat is een goedkoop klusje.

In alle werkbeschrijvingen ed lees ik echter over isolatie en dampwerende folie en andere maatregelen. Mijn vraag is of dat in dit geval ook nodig is. Voor warmte of geluidsisolatie hoeft het niet, en zoals gezegd is de verwachting dat de hele bijkeuken over een jaar of 5 wordt gesloopt, dus een erg duurzame oplossing hoeft het ook niet te zijn. Kom ik weg met alleen wat gipsplaten? Of valt alles dan van ellende (vocht) binnen een jaar naar beneden?

Alle hulp/tips/overdenkingen zijn welkom, alvast bedankt!!

Hier wat fotootjes om een idee te geven van de huidige situatie:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor een tijdelijke situatie zou ik me de moeite en geld besparen. Eventueel de muren even schilderen.

Mocht je het toch perse willen: een voorzetwand hoeft geen isolatie te bevatten. Als de muur nu nat is, is de gipsplaat dat straks ook. Maar 5 jaar houdt het het vast vol.
 

Prrr

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!!

De reden dat ik aan gipsplaten denk, is dat de bakstenen muur een hoop zooi los blijft laten, gruis, stukjes stuc ed. Ik denk niet dat ik dit er met verf aan vast kan plakken?
De muur helemaal/beter schoon maken om dit te voorkomen leek mij eigenlijk meer werk dan er een gipsplaat voor zetten. Maar als er andere oplossingen zijn om dit snel en goedkoop op te lappen, zijn die zeker welkom!

De muur is nu niet nat, het vocht dat destijds achter de tegels zat, kwam volgens mij van vocht uit de badkamer en de leidingen.
 

Bernhard

  • #4
Tengels en folie? bernhard
 

Prrr

  • #5
Hallo Bernhard,

Bedoel je folie tegen (houten) tengels aan tacken?

Heb je een idee voor een soort folie?
 

Prrr

  • #6
Mocht iemand nog geinteresseerd zijn in het resultaat :roll:

Ik heb een houtskellet gemaakt en hier de gipsplaten aan vast gezet, dit gaat inmiddels al een jaar goed en ben er erg tevreden mee, geen gruis meer!

Bedankt voor het meedenken!


 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu