Voorzetwand en binnenwanden isoleren

Bham

  • #1
Beste Klussers,

Na het vernieuwen van onze kap gaan we beginnen met een verbouwing van onze zolder. Hierbij wil ik de de buitenmuur extra isoleren door een voorzetwand te plaatsen. De slaper van de dakkapel komt 15cm naar binnen tov de buitenmuur, dus dat geeft me mooi de ruimte om een wand te plaatsen waar ik isolatie en leidingwerk in kwijt kan. Het betreft een spouwmuur welke 30-40 jaar geleden is voorzien van EPS bolletjes. Toen de kap er af was zagen we dat deze eigenlijk nog goed in de spouw zitten, maar toch is het niet optimaal. Het binnenblad wordt in de winter goed koud en in de zomer erg warm gezien de zon er de gehele middag op staat.

Nu vraag ik me af wat de benodigde opbouw is gezien het een reeds 'geïsoleerde' spouwmuur betreft. Ik wil balken van 50x150 tegen de wand zetten met daartussen isolatie tegen de spouwmuur. Dat geeft me voldoende ruimte om daarvoor nog leidingen te plaatsen. De wand maak ik dicht met 12mm OSB T&G met daartegen stucplaten. Wat voor isolatiemateriaal kan hiervoor het beste worden gebruikt? En moet ik in deze opbouw nog rekening houden met specifieke damp dichte/doorlatende folies? Er zijn geen vochtproblemen met de wand en de ruimte wordt een slaapkamer.

Gezien het nu één grote open ruimte is gaan we ook scheidingswanden plaatsen. Deze wil ik maken van balken 44 x 69 met daartussen geluidsisolatie/demping. Ook deze worden afgewerkt met OSB T&G en stucplaten. Heeft iemand nog tips qua isolatiemateriaal voor een dergelijke toepassing? Ikzelf dacht aan steenwol omdat het daarmee makkelijker is op een aantal plaatsen een leiding te leggen en het wat fijner werkt dan glaswol en vaste platen.

Alvast bedankt voor het meedenken :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Lees ook even wat andere topics door over dit onderwerp. Voorzetwanden worden vaak besproken. Je leest dan diverse antwoorden op je vragen, zoals dat dampremmende folie altijd nodig is en dat je electra beter voor de folie langs kan doen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Balken van 50x150 gebruiken voor een wand is hartstikke zonde, zowel voor je portemonnee als voor de isolatiewaarde; die vormen namelijk een koudebrug. Je kunt dan beter gewoon PIR+Gips platen gebruiken, eventueel met OSB ertussen als je nog wat zwaardere dingen aan de wand wil ophangen/bevestigen.

Een andere mogelijkheid is om eerst PIR tegen de muur te plakken, en er vervolgens een vrijstaande wand (van bijvoorbeeld 69mm) voor te zetten. Afhankelijk van de bevestigingsmogelijkheden zou je die nog op een paar punten door de PIR aan de muur kunnen bevestigen voor extra stabiliteit.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jackd

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bham schreef:
en in de zomer erg warm gezien de zon er de gehele middag op staat.
Gezien deze "wens" is pir niet de juiste keus. Kies beter voor een isolatiemateriaal met een grotere faseverschuiving.
 

Bham

  • #5
Thanks voor de tips!
Ik ga een voorzetwand maken van 5x7 met daarachter de PIR isolatie direct tegen de bestaande muur verlijmd. Eventueel verbind ik de voorzetwand nog met de muur voor extra stevigheid.

Kan ik in dit geval de dampwerende folie tegen de PIR plaatsen of moet deze tegen de balken van de voorzetwand?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Metal stud is voor de scheidingswanden, wat geluidsisolatie betreft, beter dan houten balkjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu