Voorzet wand enkelsteens muur (geen spouw)

Laura Abrahams

 • #1
Hoi!

Vraagje. Wij hebben een huis gekocht uit 1906 met een enkelsteens muur (geen spouw). We willen deze muren dmv een voorzetwand vanuit binnen gaan isoleren. We zijn redelijk uit over de opbouw van de voorzetwand, maar horen nog verschillende verhalen over het verwijderen van de huidige stuc laag ivm met eventuele vocht problemen. Momenteel zien wij vanuit de binnenkant geen vochtproblemen, maar twijfelen dus of we het huidige stucwerk toch willen verwijderen zodat vocht enkel in de stenen kunnen trekken. Zijn er tips? Is het echt nodig? Nog tips met betrekking tot de voorzetwand zoals hieronder?

Voor nu willen we de voorzetwand zo opbouwen:
Muur (bakstenen of oud stucwerk)
Luchtspouw
Folie
Metal stud met isoaltie
folie
gips
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Laura Abrahams

  • #2
  En is een luchtspouw echt nodig voor het isoleren van een steensmuur?
   

  Impie

  • #3
  Bij een muur zonder spouw moet je bij na-isolatie inderdaad een spouw creëren, anders krijg je problemen met vocht.

  Je ziet momenteel geen problemen met de stuc omdat die aan de warme kant zit en dus kan drogen. Na isolatie zal de gemiddelde temperatuur aanzienlijk lager liggen in de winter en kan er vocht in opstapelen; verwijderen is dus het veiligste. Anders brokkelt het straks misschien af en komt het onderin de spouw te liggen.

  Overigens moet je wel twee verschillende folies gebruiken in je muuropbouw: aan de koude kant (dus in de spouw) dampopen folie, en aan de warmte kant (onder het gips) dampdichte/dampremmende folie.
   

  Laura Abrahams

  • #4
  Bedankt voor je reactie. We willen inderdaad beide soorten folie gebruiken. Het plan is nu om het stuc werk te verwijderen, ventilatie latten te monteren daarop folie. Daarvoor komt een metal stud wand met glaswol, folie en gipsplaat. Ter ventilatie willen we stootvoegen toepassen.

  Deze voorzetwand en isolatie opbouw willen we ook graag in de kelder en op de bovenverdieping toepassen. Is het mogelijk de ventilatie latten met folie langs de muur door te trekken naar boven? Zo creeer je dus eigenlijk een grote spouw.
  Kan het stuc werk in de kelder er ook af? Of draagt dit bij aan de waterdichtheid.
   

  Impie

  • #5
  Of je het door kunt trekken, ligt van de rest van je huis af. In principe kan dat, maar dan moet je waarschijnlijk wel je vloeren op de eerste verdieping aanpassen.

  In de kelder zul je een compleet andere opbouw moeten maken, omdat de muur daar niet naar buiten kan opdrogen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu