Voorzet wand enkelsteens muur icm vocht.

Ryan0120

  • #1
Goede avond,

Ik zit met het volgende dilemma, betreffend een huis ca 1915 met een enkelsteense buitenmuur. De muur is in slechte staat (slechte voegen zowel binnen als buiten met hier en daar gaten, losse stenen, zout in de muren door waternoodsramp)

De muur was bekleed met rachels, hardboard, krantenpapier en gipsplaten. Deze is door losgekomen stuc en vocht in een dus danige staat geraakt dat ik deze heb verwijderd.

Nu wil ik over een lengte van +- 9 meter een nieuwe voorzet wand plaatsen. Hier moeten ook keukenkastjes aan kunnen worden bevestigd.

Graag wil ik suggesties mbt de keuze voor materialen. Zelf dacht ik aan cellenbetonblokken of metalstud icm gipsvezelplaten. (Dit met in de gedachte dat het vocht nooit helemaal zal verdwijnen.)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat is je totaalplan voor het huis? Qwa isolatie, comfortverbetering enz.

Ik heb ook zo'n oud huis met van die watersnood-zoutmuren. Niets mee te beginnen. De buitenmuur heb ik voorzien van een nieuw gemetseld binnenspouwblad met spouwisolatie en een woningscheidende muur van een houten voorzetwand. Onderkant geinjecteerd en achter de wand voorzien van DPC om nog enigzins het vocht tegen te houden.
 

Ryan0120

  • #3
Uiteindelijk moet heel de woning worden opgeknapt/gerenoveerd.

Vloeren, wanden, plafond, elektra etc etc.

Dus alles is nu nog mogelijk om te veranderen/aan te brengen.

De desbetreffend muur heeft vanzelfsprekend geen waterkerende laag en injecteren wordt een uitdaging.

De stuc laag van de muur is er al af komen zetten door het zout en de leeftijd van de laag.

Zelf dacht ik om deze opnieuw te stucen met knauf up210w omdat deze cement gebonden is en relatief goed tegen vocht moet kunnen.

En vervolgens een voorzetwand Icm isolatie toe te passen.

Voorzetwand zou ook een binnenspouwblad mogen worden.

Is dit iets of totaal niet?

Wat zouden jullie aanbevelen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Stucen aan de binnenkant of buiten? Binnen heeft geen zin als er een wand voor komt. Stucen van dit soort muren moet met een geschikte primer en stucmiddel. Als je dat niet zorgvuldig doet, komt het er gegarandeerd vanaf zetten.

Als het een buitenspouwblad wordt, is er geen waterkering nodig. Als de buitenkant niet gestuct is, moet je rekening houden met water in de spouw. Controleer of dat weg kan. Zorg voor ventilatie van de ruimte onder de bg.vloer.

Stem de isolatiewaarde af op het hele huis. Ik adviseer minimaal het nieuwbouwniveau uit het bouwbesluit. Als je (in de toekomst) niet meer op gas wilt stoken, kan je beter een nog hogere isolatiewaardes aanhouden. Aan de buitenkant isoleren heeft altijd de voorkeur, als dat mogelijk is.

Verdere aandachtspunten:
- controleer de vloerbalken op sterkte en doorbuiging. Helemaal als er boven een badkamer moet komen.
- vloerbalken die door de isolatie in een koude gevel steken, geven risico op rotting (door de koudebrug).
- besteed aandacht aan kierdichting
- zorg voor ventilatie in huis
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu