Voormalige kookgroep te gebruiken als twee groepen?

Ljdijkstra

  • #1
Hallo allemaal,
Wij laten een nieuwe keuken plaatsen. De vorige bewoner heeft destijds een kookgroep laten aanleggen. In de meterkast zitten er voor die kookgroep twee stoppen (2x16 A). Uiteraard lopen alle draden door één leiding naar de keuken.
Wij gaan niet electrisch koken dus hebben we geen 'echte' kookgroep nodig. De vraag is nu of we de 2x16A gewoon kunnen beschouwen als twee aparte groepen (1 voor de combi-oven en 1 voor de vaatwasser+koelkast), en dus de kookgroep-aansluiting in de keuken kunnen opsplitsen in twee kabels. Ik dacht namelijk dat je volgens de NEN1010 geen twee groepen door dezelfde leiding mocht laten lopen, maar ik weet niet of dat in deze situatie ook verboden is.
Bedankt vast voor jullie reacties!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat mag inderdaad niet.
 

Ljdijkstra

  • #3
Dat is een duidelijk antwoord.

Kan je mij trouwens uitleggen waarom dit niet mag? Wat kan er mis gaan als er twee groepen door dezelfde leiding lopen? Stel dat mijn oven sluiting maakt, dan gaat de stop van de oven eruit. Maar welk risico bestaat er dan voor de groep/stop/bedrading van de vaatwasser/koelkast die door dezelfde leiding loopt? Mij lijkt dat het grootste risico is dat die stop er dan ook uit vliegt (en zelfs dat lijkt me niet zo waarschijnlijk). Maar ja, hoe erg is dat?

Weet je of deze regel echt een 'gouden regel' is die door alle elektriciens wordt gevolgd, of wordt het alleen zo gedaan door de puristen die het heel nauw nemen met de regeltjes?

Laatste vraag: ons huis is uit 1981, maakt dat nog iets uit?

Dank maar weer!
 

Fiesiekus

  • #4
Heeft met veiligheid te maken; als 1 groep is afgeschakeld, dient zeker te zijn dat alle draden in de dozen e.d., spanningsloos zijn.

Heeft dus niet met puritisme, maar alles met veiligheid te maken. Daar valt niet mee te marchanderen.
 

Ljdijkstra

  • #5
Geldt dit alles trouwens ook als de kookgroep met een schakelaar uitgerust is? D.w.z. onze kookgroep is er later bijgeplaatst, en is een soort losse unit met daarop twee stoppen en een schakelaar waarmee deze kookgroep uitgeschakeld kan worden. Als leek zou ik me kunnen voorstellen dat dit verschil maakt, omdat je met een handomdraai alles spanningsloos kunt maken.
 

Fiesiekus

  • #6
Ook dan geldt deze eis. Stel smelveiligheid 1 ("stop") slaat door, via nr 2 blijft er dan nog spanning op de draden van de andere groep in dezelfde leidingen en dozen staan.

Vandaar......
 

Ljdijkstra

  • #7
Bedankt, Fiesiekus. Toch begrijp ik nog niet waarom het een probleem is als er spanning in de ene groep draden zit terwijl de stop van de andere groep is doorgeslagen. Mij lijkt dat in het allerergste geval die andere stop ook doorslaat, maar waar zou dat dan precies door worden veroorzaakt? De ene groep draden kan de andere toch niet 'besmetten' of kapot maken? Wat is nu precies het risico als de ene groep draden spanning heeft en de andere groep spanningsloos is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Wij houden ons hier aan de NEN1010, wij zullen dus ook antwoorden geven conform NEN1010.
Waarom, omdat via een constructie de NEN1010 wetgeving is.

Nu de officiele reden,
in elke keuken hoort een 19mm buis te liggen die eindigt in een montage doos groot genoeg voor een perilex stopcontact.
Indien er op gas gekookt word mag deze aansluiting ledig worden opgeleverd echer hij moet aanwezig zijn volgens bouwbesluit.
Deze aansluiting mag alleen gebruikt wordne voor de aansluiting van een kooktoestel.

Verschillende eindgroepen mogen nooit in dezelfde buis liggen.
Elke eingroep dient voorzien te zijn van een PE leiding, in jouw geval moet er dus nog een extra draad doorheen.(2 eindgroepen in 1 buis) echter er mogen maar 5 draden in een 19mm² buis.

Een installatie dient overzichtelijk te zijn.

Het gevaar bestaat dat iemand denkt dat het 1 eindgroep is en dus de oven uitschakeld in de groepenkast, meet op de aansluiting en idd de spanning is weg, volgt de buis tot bij de kookaansluiting , ziet daar een 2e buis weggaan(ah zelfde groep) en draait die wcd uit elkaar en .......
helaas niet dezelfde groep stroomstoot en ...................

Jij als eigenaar bent daar dan verantwoordelijk voor.
Bij brand zal ook een verzekeraar over dit soort dingen moeilijk gaan doen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Je vraag was toch of het volgens NEN1010 toegestaan is de kookgroep als twee afzonderlijke groepen te beschouwen? Het antwoord daarop is gewoon nee. Je kan de 19mm leiding wel gebruiken op één groep door te voeren. Dus de kookgroep vanvangen door twee normale groepen, 1 x bruin en blauw verwijderen of afdoppen, Eén groep door de 19mm leiding en een extra buis/kabel aanleggen voor de tweede groep.
 

Ljdijkstra

  • #10
OK, het is me helemaal duidelijk zo. Geweldig bedankt voor jullie antwoorden!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu