Controle kookgroep en periflex aansluiting

Johnlambrechts

 • #1
Beste forum leden,

Ik heb een vraag over mijn aansluiting van de kookgroep en de periflex aansluiting, op de foto's hieronder zoals het nu aangesloten is.
Kookplaat werkt wel maar ik kan niet het volle vermogen gebruiken, bij 4 kookzones aan gaan de kookzones niet verder dan 6 of 7, dus ergens is er iets niet goed.
Ik heb zelf ook een beetje twijfels of alles wel op de juiste "polen" is aangesloten, ook op de kookgroep. Ik heb al verschillende plaatjes gezien met andere aansluitingen maar welke is nu juist? De kookgroep in de meterkast zit achter een eigen aardlekschakelaar.
Hieronder de foto's:

Foto 1: ingang kookgroep
Foto 2: uitgang kookgroep
Foto 3: periflex stopcontact
Foto 4: periflex stekker
Foto 5: kookplaat aansluiting vanuit de fabrikant

20230810_090400_resized.jpg
20230810_090412_resized.jpg
20230803_075851_resized.jpg
20230810_100013_resized.jpg
20230731_074256_resized.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
De automaat is om te beginnen verkeerd aangesloten, de nuldraden zijn aan de onder en bovenzijde op de fasecontacten aangesloten, de fasedraden op de nulcontacten. Bij deze automaat zijn alleen de fasecontacten beveiligd, dus dit is nu niet veilig.

Verder zit alles wel juist kleur op kleur aangesloten, dus bovenstaande kan niet verklaren waarom je vermogen mist. Ik vermoed dat de kookplaat misschien überhaupt niet meer kan of dat er ergens in de instellingen een vermogensbeperking is ingeschakeld.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
Is dit trouwens een kookplaat voorzien van vast snoer of kun je ook nog bij de aansluitingen in de kookplaat? Heb je misschien een linkje naar de volledige handleiding voor ons? Als daar ook nog iets aan te passen valt kan het daar natuurlijk nog verkeerd gaan.
 

Johnlambrechts

 • #4
Xander, kookplaat heeft een vast snoer, op het snoer 2 stickers hoe je hem kan aansluiten op de stekker, ik ben voor de eerste optie gegaan. Heb net even getest met 1 groep aan en andere uit, met alleen de linker groep aan gaat de kookplaat gewoon aan, met alleen de rechter aan dan knippert hij alleen met een piepgeluidje. Ik zal de aansluitingen van de kookgroep onder en aan de bovenkant even omwisselen en dan even kijken of hij op beide groepen 1 voor 1 aan wil gaan. Ik was al bang dat de aansluitingen van de fase en nul niet goed zaten. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat hij niet voluit kan omdat hij maar op 1 groep zit nu van de kookgroep.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Trekontlasting van de stekker, niet op de draden klemmen maar op de mantel.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #6
Ik neem aan dat je een beetje bekend bent met veilig werken in een groepenkast, anders besteed je dit klusje beter uit.

Het zit nu in de groepenkast inderdaad niet goed, maar dat mag functioneel geen verschil maken. Het betekent alleen dat de beveiliging niet in orde is.
 

Johnlambrechts

 • #7
Trekontlasting zit wel op de mantel, ik ben bekend met veilig werken en heb de fase en nul nu omgedraaid aan de boven en onderkant van de kookgroep zie foto, is dit nu juist en hoef ik in de doos en stekker niets aan te passen nu, want heb het idee nu dat het nu daar ook niet goed is nu, of zie ik dit verkeerd?

20230810_115847_resized.jpg
20230810_115857_resized.jpg
 

Johnlambrechts

 • #8
Net even een test gedaan en nu 4 kookzones op vol vermogen dus probleem opgelost en alles veilig aangesloten, bedankt voor de feedback. Grt. John
 

@rie

Specialist Elektra
 • #9
Als ik jouw was dan zou ik zo snel mogelijk de kookautomaat in je meterkast vervangen, want er is een aansluiting bezig te verbranden.
Aan de voedende zijde 2e van links.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Johnlambrechts schreef:
Net even een test gedaan en nu 4 kookzones op vol vermogen dus probleem opgelost
Het is technisch gezien geheel onmogelijk dat deze aanpassing hierin iets veranderd. De kookplaat merkt er niets van of er een kortsluit/overstroombeveiliging op een draad zit of alleen een schakelcontact. :denk:

Maar mooi dat het werkt.
 

Johnlambrechts

 • #11
Met de aansluiting van de kookgroep is niets aan de hand.
 

Johnlambrechts

 • #12
Als ik jouw was dan zou ik zo snel mogelijk de kookautomaat in je meterkast vervangen, want er is een aansluiting bezig te verbranden.
Aan de voedende zijde 2e van links

is niets mis mee.
 

@rie

Specialist Elektra
 • #13
Dan laat je het zitten, hij komt vanzelf
 

Johnlambrechts

 • #14
Dan laat je het zitten, hij komt vanzelf

Waar baseer ja dat dan op?
 

@rie

Specialist Elektra
 • #15
45 Jaar ervaring, en er zit een zwarte verkleuring op de aansluiting.
 

Johnlambrechts

 • #16
Oke begrijp ik, maar die zwarteverkleuring zat er al op, nou moet ik wel zeggen dat dit nog een oude kookgroep automaat is dus vervangen kan nooit geen kwaad uiteraard, kan ik daarvoor deze als vervanging gebruiken: EMAT fornuisgroep 2-polig+2 nul 16A B-kar (85003000)
 

@rie

Specialist Elektra
 • #17
Dat kan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu