Voordeur sluit moeilijk

klusser 17

  • #1
Hallo,

Mijn voordeur is voorzien van een 3 puntsluiting die je kunt sluiten dmv de hendel omhoog te trekken.
Dit gebeurd zowel van binnen als buiten huis.

Sinds een tijd gaat dit sluiten steeds moeizamer, waar het begon met soms 2x trekken aan de hendel sta ik nu soms wel 10-20x aan die hendel te trekken met de kans dat hij nog steeds niet op slot zit.
Ook is het dan dus zo dat je de deur gewoon open kunt maken van buitenaf zonder dat je een sleutel hebt.

Heb zelf al wat rond gezocht op internet maar kan nergens echt een oplossing vinden.
Dus mochten er hier mensen zijn met kennis van deze sloten, wie o wie heeft de gouden tip? Moet ik iets opnieuw afstellen? Is het gewoon slijtage?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Welk merk meerpuntssluiting zit er in je voordeur? En is je voordeur van hout, kunststof, aluminium of staal?
 

klusser 17

  • #3
mijn voordeur is van hout, het slot wat erin zit is van Kegro / Kai..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Blijkbaar is je deur kromgetrokken. Normaal gesproken los je dit op door de sluitkommen bij te stellen.
Ook even gekeken bij Kegro, maar zo te zien hebben de sluitkommen geen stelmogelijkheden.
 

klusser 17

  • #5
Bedankt voor je reactie! Ik ben zelf niet echt handig aangelegd.
Hoe weet ik hoe ik de kolommen op welke manier moet bijstellen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wat ik in de praktijk veel tegen kom is dat veel mensen er vanuit gaan dat een slot levenslang perfect blijft werken zonder dat er enig onderhoud nodig is.
De veel gehoorde klacht is vaak "hij deed het een hele poos al slecht" maar pas als hij helemaal niet meer wil worden wij er dan een keer bij geroepen.
Had men zelf eerder even met een spuitbusje links en rechts wat vet in het slot gespoten (natuurlijk wel het juiste vet) of een sloten specialist ingehuurd om dat te verzorgen dan was alles niet versleten geweest, had het vaak gewoon nog probleemloos gewerkt en was er ook geen nieuw slot van honderd euro (of meer) nodig geweest.
Maar mijn advies is altijd, voordat je gaat schroeven eerst kijken wat het probleem is.
Een deur met 3 puntsluiting die krom trekt? het kan maar komt weinig voor (tenminste niet in het marktsegment waarin wij werken) wat veel vaker voorkomt is vocht wat in het slot is gekomen en waardoor alles zwaar is gaan lopen.
Dus gewoon die deur open zetten en kijken of hij dan wel soepel op slot te draaien is.
Gaat het dan ook zwaar/ zwaarder dan wat je gewend was dan toch eerst naar het slot kijken. (het zal ook niet de eerste keer zijn dat een deur met een smak is dichtgegooid terwijl de schoten uitgedraaid stonden)
Gaat het dan wel soepeltjes dan simpel naar de beschadigingen/slijtage plekken in/op de sluitkommen kijken en je weet meestal meteen wat je moet doen.
 

klusser 17

  • #7
Bedankt voor je reactie! Het probleem zit hem echt in dat hij gewoon niet sluit.
Hij gaat niet zwaarder oid, zodra ik de hendel omhoog trek kan ik hem weer omlaag doen om de deur te openen (zonder sleutel)
Soms sluit hij wel direct, soms na 5x trekken, soms na 10x trekken en soms sta ik 2 minuten te klote met die hendel.
Het is niet willen sluiten is het probleem, de hendel omhoog gaat niet zwaarder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Dat klopt. Bij een krukbediend slot kun je eenvoudig een flinke kracht uitoefenen op de nachtschoten. Echter als de deur krom is houdt het op... Dan komen de schoten gewoon niet naar buiten.
 

klusser 17

  • #9
De schoten komen ook gewoon naar buiten alleen blijft het gewoon mogelijk om de hendel weer omlaag te duwen en de deur te openen (schoten schieten dus weer terug)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Heeft het slot een zgn. fast-out functie? Dwz. dat je (ongeacht of het slot met de sleutel vergrendeld is) altijd met de kruk van binnenuit de deur kunt openen? De blokkering door de sleutel werkt dan alleen op de kruk die aan de buitenzijde zit, en je hebt in dat geval een gedeelde krukstift.

Dan zou het inderdaad eerder wijzen op een defect in het hoofdslot.
 

klusser 17

  • #11
Ik kan het slot alleen sluiten met de hendel, sluiten met een sleutel is niet mogelijk.
Van binnenuit heb je een dag en nachtstand. In de de dag stand gaat hij op slot maar is hij zonder sleutel te openen. Sluit je hem op nachtstand dan heb je je sleutel nodig om te openen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Waarschijnlijk is het dan dat je de klink omhoog trekt dat de onderste en bovenste schoot ook naar buiten komt en dat je een sleutel nodig hebt om de deur te kunnen ontgrendelen, trek je de klink niet omhoog dan kun je de deur gewoon gebruiken maar heb je van buitenaf wel altijd een sleutel nodig.
Als je de deur open zet en dan de klink omhoog trekt valt hij dan wel normaal in het slot?
Zo ja dan kan het zijn dat de schoten toch niet geheel naar buiten komen als de deur dicht zit en dan toch naar je sluitkommen kijken.
Werkt het met de deur open ook niet dan zou ik toch maar eerst beginnen om alles te oliën/smeren evt. ook de cilinder er uithalen en vanaf die plek ook het binnenwerk smeren.
Werkt het dan is het opgelost en weet je voor de volgende keer waat je het moet zoeken, werkt het niet dan zit er toch binnenin het slot iets fout wat door een slotenspecialist opgelost moet worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu