Voordeur staat krom, sluit niet meer

Eloque

  • #1
Ik heb een probleem met mijn voordeur, deze trekt krom, staat bol met de bolling naar buiten. Dat betekend dat de bovenkant en onderkant circa 7 tot 9mm van de deurpost afstaat als de deur niet op de driepunt-sluiting zit. Als die wel op slot gedraaid is, dan wijkt hij circa 5 mm.

Dit heeft als gevolg dat er een behoorlijke tocht ontstaat. Ik raak erg veel warmte kwijt omdat het een behoorlijk kier is.

Is hier wat aan te doen? Kan ik de deur recht krijgen? Moet ik hem opnieuw laten afhangen? Ik heb wat dingen gelezen over klosjes etc, maar dat lijkt te zijn voor als de deur de andere kant op bol staat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zijn de zijkanten van de deur niet afgelakt? Dan is het wachten op problemen...
 

H@ns

  • #3
Op de foto lijkt het of er op de buitenzijde een plaat op de deur gelijmd zit, klopt dat? Als dat eenzijdig is dan gaat de deur kromtrekken (alleen dan meestal de kant op van de eenzijdige belijning..)
Hoe lang is deze situatie al? is er iets veranderd aan de deur, verf, tochtstrips o.i.d? En is er iets veranderd in de ruimte die grenst aan de deur, binnen of buiten?
 

Eloque

  • #4
Hi, bedankt voor het antwoord.

Aan de buiten- en binnenkant zit wel een vlak paneel, zoals met een stompe binnendeur, maar dat heeft er altijd al gezeten. En zit aan beidde kanten, ook aan beidde kanten gelakt.

Er is geen plaat recent opgezet, wel een tochtstrip die ik even als tijdelijke maatregel heb genomen, de tocht werd iets teveel. De strip is dun aluminium en zit maar op 3 plaatsen vast. Dit kan de deur niet kromgetrokken hebben, al is het maar omdat die ert na het constateren van het probleem pas op is gezet.

Wat wel is gebeurd, aantal jaren, 5, geleden, is dat de driepunts-sluiting er in is gezet. Dat is de laatste keer dat er iets aan de deur is gedaan.

Zijn er methoden om de deur 'recht' te krijgen? Hij staat namelijk nu op mijn lijst van klussen die gedaan moet worden, inclusief nieuwe lak aan de binnenkant.
 

Eloque

  • #5
Ik heb intussen wat zaken gevonden, van de behangstomer gebruiken en de deur in plastic wikkelen tot klosjes in het frame zetten.

Is er sowieso iets wat ik, of als het te complex is, een specialist hieraan kan doen?
 

H@ns

  • #6
Alles wat je noemt is mogelijk maar afhankelijk van de situatie. En die is eigenlijk alleen ter plekke te bepalen.
Je kunt misschien beginnen met twee lijmklemmen en een balk met in het midden een stukje zacht maar stevig materiaal er onder.
Dat aan de bolle kant op de deur klemmen en een poos laten zitten, evt met plantensproeier de niet geschilderde zijkant benevelen tot het echt een beetje verzadigd is.
Maar ja, moet je wel je deur een dag open hebben staan.
 

Eloque

  • #7
Hmm, de binnenkant van de deur gaat worden afgeschuurd, dat is wellicht een goed moment.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu