Voordeur kiert en tocht. Veel speling aanwezig

Vliegtuig

  • #1
Hallo,

Er zit erg veel speling op onze voordeur. Hoewel er een driepuntssluiting (?) aanwezig (vraagteken omdat ik er totaal geen verstand van heb en niet zeker weet of dit de juiste benaming is), sluit deze gewoon niet goed en is er erg veel speling aan zowel de boven- als onderkant aanwezig.

Zowel van buiten als van binnen kan je aan de deur trekken / duwen en kan je *letterlijk* naar binnen/buiten kijken door de kier.

Door deze speling is er logischerwijs ook veel tocht waardoor ik me helemaal suf stook.

Ik ben erg benieuwd naar wat de mogelijkheden die er zijn om dit probleem op te lossen. Bijgevoegd zijn wat foto's die de situatie hopelijk iets verduidelijken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik dacht dat je dit kon vertellen met de sluitplaat, waar het slot in valt.

De 2 schroefjes bij de rode pijlen even wat losdraaien, en dan het sluitplaatje bij oranje pijl iets naar binnen zetten, dus naar het kozijn toe.
Dan de schroefjes weer goed vast draaien.
En anders hetzelfde bij de 2 schroeven bij de blauwe pijlen proberen.

 

Vliegtuig

  • #3
Beste Peter,

Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb zelf al geprobeerd de deur iets te stellen middels jouw voorgestelde methode, maar dit zorgt er hooguit voor dat deze iets minder klemt in het midden.

Het grootste probleem is dat er ontzettend voor speling aan de onder- en bovenkant van de deur aanwezig is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Wat jij hebt is een Fuhr Multisafe type 1. Deze heeft rolnokken. Deze rolnokken (deurzijde) kun je iets verstellen. De sluitstukken op het kozijn zijn dus niet verstelbaar.

NB: controleer eens of de nokken ook nog daadwerkelijk bewegen als je de klink omhoog trekt. Sowieso is het raadzaam de deur altijd ook op de rolnokken te vergrendelen.
 

Vliegtuig

  • #5
Sorry voor het oprakelen van deze vraag na 4 jaar. Het probleem hebben we nooit opgelost, maar het is een beetje ondergesneeuwd door allerlei andere zaken.

Je vraagt of de rolnokken meebewegen: dit is alleen het geval wanneer we de deur echt op slot doen. Maar ook wanneer deze vergrendelen, hebben we nog steeds veel last van kieren.

Ik heb me ook laten informeren over het plaatsen van een volledig nieuwe deur en kozijn maar dit is al snel meer dan 5k dus ik hoop dat er mogelijkheden zijn om het toch op een andere manier minder te laten tochten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
In de onderste en bovenste rolnok zit een inbus boutje .
Op de foto is ook te zien dat het gat ook niet in het midden zit.
spuit even de nok in met kruipolie
Daarna draai je de inbus los en zo verstel je de excentrische nok.
Zorg ervoor dat de dikste kant naar het rubber steekt
deze zorgt ervoor dat de ruimte tussen de sluitnok en de tong van de deur kleiner word en daardoor het rubber meer ingedrukt word.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
En inderdaad 5 K voor een nieuwe deur is gekkenwerk.
Kijk eens naar een nieuw slot die zijn beter betaalbaar als het bijstellen niet wil.
 

Vliegtuig

  • #8
Bedankt voor de reactie.
Begrijp ik het goed dat het "afstellen" in dit geval puur betekent om ervoor te zorgen dat het "brede" gedeelte van de rolnok richting het rubber wijst?

Een andere gebruiker schreef ook dit:
Walker schreef:
NB: controleer eens of de nokken ook nog daadwerkelijk bewegen als je de klink omhoog trekt. Sowieso is het raadzaam de deur altijd ook op de rolnokken te vergrendelen.
Mijn deurkruk kán helemaal niet omhoog bewegen, dus de enige manier om de rolnokken te laten bewegen is door deze op slot te doen. Kan ik de deurkruk anders afstellen waardoor dit wel mogelijk is? Het zou op zich heel mooi zijn als het kan zonder sleutel.

Een quote is overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

stoomboot

  • #9
Ik kan niet wachten op het vervolg. Tot 2024. :)
 

Vliegtuig

  • #10
Ik ook probleem is helaas nog steeds niet verholpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu