Voordeur drie-punt-slot er in zetten

RealRedHair

  • #1
Hallo,

Heb een mooie hardhouten voordeur kunnen kopen tweede hands. Ga nu drie-punt-slot er in zetten. Kan ik beter eerst deur arms schaven 3 mm en dan pas slot vrezen of omgekeerd? Eerst vrezen lijkt mij zelf handiger omdat dan alles mooi haaks.

Groet
 

Ralph

  • #2
Als er maar een paar mm aan mankeert wat er geschaaft moet worden dan doe je dat toch aan de scharnierkant. Dus kan je het slot vooraf frezen.
De deur hoeft niet arm te worden aan de slotkant tenzij je kozijn er scheel in staat.
Let wel op dat je een sleutelbediend driepuntslot neemt en geen krukbediend.....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Wat is het verschil?Of eigenlijk waarom?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Gevoeliger qua inbraak?
 

Ralph

  • #5
Nouja, omdat je met een krukbediend slot de deur niet op of van het slot kan krijgen vanaf de buitenkant omdat daar meestal geen kruk zit die je daarvoor kan bedienen. Dus ben je dan een sleutelbediend driepuntslot nodig.
 

RealRedHair

  • #6
Ralph schreef:
De deur hoeft niet arm te worden aan de slotkant tenzij je kozijn er scheel in staat.
Dat snap ik niet. In handleiding en op internet lees ik dat arms schaven er voor zorgt dat deur mooi draait en dat er maar een kleine spleet nodig is tussen de deur en kozijn. Aan scharnierkant klemt de deur dan minder snel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Armschaven aan de hangkant is zeker zinvol als de kozijnstijl getordeerd is, en heeft verder als voordeel dat de deur minder vlug wringt bij een kleine hangnaad. Als er aan de sluitzijde niet arms geschaafd wordt, dan is de sluitnaad redelijk groot. Als de groef voor de 3-puntssluiting gefreesd wordt als de deur arms is, dan zal deze iets breder worden, maar dit verschil hoeft niet storend te zijn. Maar het is een bestaande deur, dus die zal zeer waarschijnlijk als arms zijn??


Succes
 

Ralph

  • #8
Waarom zou je zo'n klein spleetje willen hebben met de kans op klemmende deuren later? Ik doe altijd een duimstok lid er tussen met afhangen en schaaf nooit arm aan de slotkant. Maar goed, dat ben ik dan :) Jij moet doen wat jou mooi lijkt.
 

RealRedHair

  • #9
Nee deur is helemaal nieuw en dus niet arms/schuin. Kozijn is gewoon goed en niet scheef of zo.
Als de groef voor de 3-puntssluiting gefreesd wordt als de deur arms is, dan zal deze iets breder worden, maar dit verschil hoeft niet storend te zijn.
Dieper bedoel je neem ik aan en niet breder.

Maar terug naar mijn vraag. Eerst vrezen voor slot en dan schaven voor arms maken of omgekeerd?
 

Ralph

  • #10
Als je het met een bovenfrees uit de hand moet doen zou ik het voor die tijd doen en iets dieper zodat je later arm kan schaven. Moet er ook nog een valdorpel onder in?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Ik las tweede hands, maar dus nooit afgehangen geweest. 3 mm arms is wel heel veel, als de deur net open staat en je kijkt langs de zijkant van de deur af naar de sponning, dan hoort die lijn evenwijdig zijn, dan is het voldoende.
Ik frees meestal de groef er van te voren in en ook de gaten voor de slotkasten. Als de deur afgehangen is, dan de groef op de juiste maat frezen, moet dan meestal iets dieper worden. Omdat je frees dan niet meer haaks op de deur staat, wordt de groef iets breder.
 

Ralph

  • #12
Das dus helemaal niet handig dat je scheef gaat frezen wat je slot gaat wringen en uit de haak t.o.v. de deur willen staan. Je sleuf moet haaks zijn op het slotgat!
 

RealRedHair

  • #13
Thanks voor alle antwoorden. We gaan eerst slot boren en vrezen en dan de rest.

Nog even ander vraagje. Kan je met een speedboor 18 mm ook in hardhout boren of is dat te hard? Kon geen 18 mm houtboor vinden bij de bouwmarkt.

Verder blijkt volgens de site dat er geen brievenbus in kan. Beetje gek toch.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #14
Het slotgat en voorplaat infreesing maak je voor het afhangen van de deur, in de deur.
Je zorgt dat je de voorplaat fraizing wat dieper maakt zodat de voorplaat binnen de deur zit (zodat je de deur iets schuin kunt in schaven)
Het slot zit dan altijd recht in de deur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu