Driepuntsluiting op een voordeur

Klusserpeter

  • #1
Wie weet de werkvolgorde voor het plaatsen van een driepuntsluiting op een voordeur? Er zit al een driepuntsluiting op, maar die vind ik niet veilig genoeg.

Ik heb nog wat foto's gemaakt:

1  
2  
3

4

5  
6

7  
8

9  
10

11  
12

13



Groetjes Klusser Peter
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Oude eruit, nieuwe erin? :wink:

Misschien wat specifiekere vragen stellen over wat het probleem is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb de foto's bewust genummerd, omdat ik zelf ook geen probleembeschrijving zag.

Misschien kan Klusserpeter even omschrijven wat de bedoeling van de foto's is.
Korte beschrijvingen bij de nummers maakt het wat duidelijker. :wink:

En inderdaad, waarom niet gewoon het slot vervangen door een nieuw?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ik neem aan dat de sluiting op de foto's de oude is, want deze lijkt me inderdaad bepaald niet veilig.

Als je een nieuwe gaat kopen moet je op een aantal zaken letten.
- je moet de afstand weten tussen hart deurkruk tot hart dikke gedeelte van de cilinder. (foto 8) zoals ik kan zien is dat 72mm
verder de afstand van de voorkant deur tot hart deurkruk ik denk foto 7 50mm

Verder is de breedte van de voorplaat van belang. (koop absoluut niet smaller, even breed is het mooiste, maar anders is breder vaak handiger zodat je de oude gaten/sleuven af kunt dekken)

Dan is de afstand van de hoofdslotkast (middelste) tot de andere slotkasten van belang zodat je niet grote gaten op moet gaan vullen oid. maar alleen de gaten wat aan moet passen zodat het geheel past.

Dan is het van belang dat de sluitkommen in het kozijn op ongeveer de juiste plaats zitten zodat ook hier de bestaande gaten opnieuw gebruikt/afgedekt kunnen worden.

Als dat allemaal past dan heb je nog een goed veiligheidsbeslag nodig welke ook weer de bestaande gaten afdekt.
Vooral omdat het cilindergat in de deur veel te groot is gemaakt (waarschijnlijk voor een keso cilinder gemaakt) is stevig bouwbeslag van groot belang.

Let hierbij ook op dat de knop aan de buitenkant niet recht naar voren zit, immers voor een voordeurslot is een slot van 60mm gebruikelijk omdat je dan meer ruimte hebt tussen de knop en het kozijn.

Nu is dat waarschijnlijk 50mm, zou je dan ook nog een rechte knop gebruiken dan loop je het risico dat je bij het openen met de vingers klem tussen de knop en het kozijn komt te zitten.

Als laatste heb je dan nog een veiligheidscilinder nodig of je moet deze al hebben, maar dat is niet op de foto zichtbaar.

Heb je dat allemaal gevonden dan is het een kwestie van precies uitfrezen en hakken tot alles zonder klemmen soepel loopt.
Zit het slot er in dan is het een kwestie van de sluitkommen er precies inzetten zodat ook dat allemaal precies past en de deur niet rammelt bij een beetje wind oid.

suc6

Gerrit Bakker
 

Klusserpeter

  • #5
Beste Gerrit Bakker,

Wat een uitgebreide uitleg. Het is inderdaad de oude driepuntsluiting.

Ik wil een NEMEF 4916 of een LIPS PC-72 driepuntsluiting monteren, maar de sluitkommen zitten op een totaal andere plaats en de breedte van de strip is 24mm dit zou nog net moeten passen(zie foto 9). En in het kozijn zit nu over de gehele hoogte een metalen strip (zie foto 10 en 11).

Om het allemaal een beetje er goed uit te laten zien, wil ik deze strip eruit halen en over de gehele hoogte een hardhouten lat in lijmen. Dit wil ik ook in de deur zelf doen. Ik wil namelijk een doornmaat van 60mm i.p.v. 50mm toepassen, dit i.v.m. de deurknop aan de buitenzijde.

Anders gaat de deurknop tegen het kozijn aan. Ik had al eerder een veiligheidsbeslag 3405 van NEMEF proberen te monteren en toen had ik dit probleem ook.
Dit alles moet in één dag gemaakt worden, anders kan ik de deur s'nachts niet sluiten....haha.
Is deze "opvul"methode overdreven of is er nog een andere mogelijkheid?

Is de montagemethode eerst het slot in de deur monteren en dan in het kozijn? of andersom?

Groetjes Klusser Peter
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
In één dag monteren kun je wel vergeten, je moet immers de op te vullen stukken zorgvuldig uitfrezen en daarna de nieuwe stukken er in lijmen.
Ik gebruik hier altijd PU lijm (bruislijm) voor en die is niet zo snel droog.
Waarmee je op gaat vullen hangt af van de houtsoort waarvan de deur of kozijn van gemaakt is.

Is dat hardhout dan ook opvullen met hardhout, is het vuren/grenen en ook opvullen met vuren/grenen. Dit ivm. de verschillende werkingen in het hout en om het losbarsten te voorkomen.

Hoe sterk het e.e.a wordt hangt in grootte mate af van hoe precies de oude gaten worden opgevuld.
Is het een kwestie van een stuk hout een beetje op maat zagen en de rest maar met houtrotvuller en lijm opvullen dan zal het eindresultaat niet zo best worden.

Ga je de oude gaten precies recht uitfrezen (dus groter maken), maak je een stuk hout wat er precies inpast en ga je dat stevig verlijmen dan is het veel sterker en zal het eindresultaat ook veel mooier worden.

Let wel op het gebruik van schroeven en spijkers, immers je moet er nog wel weer sluitkommen ed. in maken, dus zet de op plaatsen waar je er zeker geen last van hebt, of juist wel op de plaatsen waar je de sloten gaat monteren zodat je ze er voor de montage uit kunt draaien als de lijm droog is en je geen schroefgaten hoeft op te vullen.

De normale volgorde is eerst het slot in de deur en daarna pas de kommen ed. in het kozijn.

Om te voorkomen dat iemand s'nachts binnenkomt kun je vaak vrij eenvoudig een stevige lat/balk plank/plaat aan de buitenzijde voor de deur houden (dus op het kozijn), dit doe je ook aan de binnenkant en door de brievenbus schoef je die 2 stevig aan elkaar.

Enigste nadeel je moet vroeg je bed uit als je toch de ochtendkrant wilt ontvangen :mrgreen:

suc6

Gerrit Bakker
 

Cees S.

  • #7
Er zijn 3 punt sluitingen welke de strip over de gehele lengte van de deur heeft, standaard tot 220, 240, 270
Gewoon even met je slot naar de ijzerhandel gaan en kijken of men een gelijkende maar nu als ** slot in voorraad heeft.

dan is het in 2 a 3 uur gedaan.

Cees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu