Voorbereidingen op Domotica

Kluskip

  • #1
Ik ga mijn elektra vernieuwen conform gangbare, traditionele methoden. Nu wil ik pas over ca 2 jaar Domotica aanschaffen. Sommige dingen kunnen later alsnog, maar met welke voorzieningen moet ik nu bij de renovatie van de elektra zeker al rekening houden, zodat ik later zonder plafond of vloeren open te breken wat Domotica kan aanbrengen ? Ik wil geen draadloos systeem.

Ik denk bijvoorbeeld dat er voor de domotica een aantal loze buizen extra aangebracht zullen moeten worden, maar wat moet erin en waarnaar toe: naar de schakelaars of de lichtpunten of ... ?
Ik heb al wel op Domotica-sites gekeken, maar ik weet niet zo goed wat je ter voorbereiding moet doen, als je het eigenlijk voorlopig nog niet gaat aanleggen, maar er wel rekening mee wil houden.
 

Kluskip

  • #2
Zoals bij de verschillende Domotica-sites komt meer het functionele aspect aan de orde op de site die je noemt. Het technische gedeelte is afgeschermd voor erkende XXX-installateurs.

Maar tussen de regels door lees ik zoiets als dat je bij de wandcontactdozen ook een doos moet maken voor ICT-doeleinden.
Maar waar koppel je die ICT-doos dan aan ?
Kan iemand iets concreets zeggen over het technische aspect ? Wat koppel je aan wat ? Hoeft niet uitgebreid, alleen die aspecten die je moet weten omdat daar nu bij de renovatie van de elektra reeds rekening mee gehouden MOET worden, omdat het later niet meer zonder slooppartijen te realiseren valt.
 

Gerrit

  • #3
Er zijn diverse mogelijkheden. Je wilt geen draadloos systeem. Waarom niet maar vooral: wat wil je dan wel.
Geef eens een omschrijving waar je aan denkt er mee te willen doen.
 

Kluskip

  • #4
Waarom niet draadloos ? Ik heb eens in een kantoor gewerkt waar in verschillende ruimten het licht aan ging wanneer je binnenkwam. Dat werkte op mijn zenuwen. De doorgang langs detectoren en zelfs mijn mobiel ervaar ik soms als storend. Maar goed we lijken af te stevenen op een maatschappij vol digitale trillingen.
In huis houd ik het daarom op bedraad.

Wat zou ik willen met domotica? Ik ben niet op de hoogte van alle mogelijkheden, maar ik denk veelal aan apparaten in huis besturen terwijl ik niet thuis ben.

Voorbeelden: de verwarming aan/hoger zetten via een PC of een gsm; er wordt aangebeld op de parlefoon terwijl ik niet thuis ben, maar ik sta de persoon toch te woord via mijn telefoon/gsm; de deur voor iemand opendoen terwijl ik er niet ben; het huis en de tuin verlichten via de gsm wanneer ik in het donker thuis kom.

Met domotica doet men ook aan allerlei sfeerverlichting, maar daarvoor is mijn huis te klein, ik loop wel naar de verschillende schakelaars.

Het belangrijkste vind ik de verwarming hoger zetten vanuit een andere locatie.
 

Tjeemig

  • #5
Ik ben geen instalateur, maar ik heb me wel flink verdiept in de materie omdat ik zelf een systeem ga aanleggen in mijn huis. Dus bij deze.

Draadloze domotica betekent niet perse' dat de verlichting spontaan aan gaat (middels bewegingsdetectoren) als er aanwezigheid is.
Het is ook gewoon te schakelen met knoppen of afstandbediening, het signaal gaat dan alleen niet bedraad maar via een radiografisch signaal naar de betreffende schakelaar. Het signaal is ook alleen aanwezig als er op de knop wordt gedrukt, dus straling is uiterst minimaal.

De bedrade systemen (begrijp ik) kunnen bevatten: een data bus via welke de signalen naar een centrale worden doorgegeven vanwaar het werkelijke schakelen gebeurt. Hierdoor kan indien gewenst op een willekeurig punt het gehele systeem bediend worden.

Van de draadloze systemen zijn er een paar die erg makkelijk in een bedraad systeem kunnen worden ingebouwd (zorg voor diepe inbouwdozen) de draadloze schakelaars worden dan bijvoorbeeld achter de gewone schakelaars worden geplaatst. Naast het afstandbedienbare systeem blijven deze gewone schakelaars dus ook functioneren.
Een PC module kan dan op gezette tijden het systeem bedienen.
Er zijn natuurlijk ook centraal geregelde systemen mogelijk helemaal zonder bedrade schakelaars. (de overblijvende bedrading is dan erg simpel, maar wel erg afwijkend van het standaard systeem)

Overigens zijn er voor cv regeling simpelere aparte systemen te verkrijgen.

Op afstand via internet bedienen en op afstand veilig de toegang bedienen klinkt me toe als de meer / zeer geavanceerde systemen.

Ik heb een lange tijd geleden op een belgische site het "dossier domotica" gelezen dit gaat in op wat domotica eigenlijk is en wat de mogelijkheden zijn. En het is niet merkgerelateerd. Even zoeken dus.
 

Proost

  • #6
Wat u wilt is dus een installatie conventioneel bedraden en er over een jaar of 2 domatica inplaatsen.
Om nou te zeggen dat dat onmogelijk is: tja niets is onmogelijk. Maar de uitvoering zal zeer veel extra werk ook bouwkundig met zich meebrengen.

Gewoon omdat bij domatica de leidingloop praktisch gezien een stuk anders is. Het komt erop neer dat je elke schakeldraad naar een centraalpunt brengt. En de schakelaars aansluit via een soort van serie aansluiting.

Dit is uiteraard heel anders dan een conventionele bedrading/leiding loop.

En idd welke toepassing wilt u maken. Hier moet echt wel goed over nagedacht worden. Ook weer ivm met de bouwkundige uitvoer.

Ik zou een in de toekomst draadloos systeem toch nog eens overwegen.

M.vr.gr.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je kan natuurlijk ook met X10 protocol gaan sturen.
Niet draadloos maar ook geen extra draden nodig.
PLC (power line communication) zorgt ervoor dat de stuurimpulsen gewoon via de fase en nul verstuurd kunnen worden.
X10 actuatoren aansluiten tussen fase en nul en wegwerken in een doosje en je het een funtioneel geschakeld punt.
Besturing is mogelijk met PC / walldisplay etc.
Elke wcd kan d.m.v. een stekker module dimbaar/schakelbaar gemaakt worden.

X10 heeft dus het voordeel van draadloos (overal toepasbaar zonder grote aanpassingen) en geen draadloze versturing van commando's dus geen ethervervuiling.

Houd alleen even rekening met inbouw dozen en centraaldozen zorg dat ze echt diep zijn dus gebruik 5 cm diepe inbouw dozen voor schakelmatriaal en extra diepe centraal dozen.

En zorg voor extra ruime buizen (alles 3/4) voor zover mogelijk.
en zorg voor ruimte in je meterkast, bij een 3fasen systeem zal je namelijk repeaters moeten plaatsen, zodat een stuurcommando op L1 ook op L2 en L3 te ontvangen is.

Ook zelfbouw pakketten zijn te verkrijgen waarbij je dus zelf je stuurkaarten voor de pc kan maken en de actuatoren helemaal van onderdelen in elkaar kan zetten.


Domotica is pas goed aangesloten en ingesteld als de gebruiker het nauwlijks merkt dus aan flitstende lampen omdat je de ruimte inkomt is gewoon fout.
De lampen hadden al aan moeten gaan als je in de aangrenzende ruimte komt binnenlopen.
 

Kluskip

  • #8
In het X10-systeem hoef je gelukkig niet steeds naast de 230V-dozen 1 extra ICT-doos te plaatsen voor de ICT-infrastructuur. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het systeem op de site aangegeven door IJkenhout (zie bericht 27-09). Bij dat systeem moet er heel veel extra infrastructuur worden aangelegd.

Ik zal voor een aantal schakelpunten de doos 5 cm maken en extra diepe centraaldozen; en nog enkele loze buizen van de meterkast naar bereikbare plekken waaronder 1 naar de cv-ketel. Verder ga ik maar niet veel extra's aanleggen.

Er blijken diverse systemen mogelijk, er is niet 1 standaard en het vergt eigenlijk weer een grondige bestudering wil je er echt iets aan hebben (met het te renoveren huis ben ik me nu al in zoveel dingen tegelijkertijd te verdiepen :elektra, cv,water, afvoer, isolatie, dakbedekking, ventilatie etc, dat dit erbij wat te veel zou worden). Over 2 jaar zijn er weer andere ontwikkelingen.

L1, L2 en L3 : Ben het wel eens tegengekomen, maar ik weet eigenlijk niet wat dat is. :oops:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
L is de aanduiding van een spanningvoerende geleider.
Vanaf de trafo van de energieleverancier lopen er 3 naar elke woning.(L1, L2, L3)
Als je een enkelfase aansluiting hebt word je op een van de drie fasen aangesloten.
Heb je een kracht aansluiting dan word je op alle drie aangesloten.
 

Appeltje

  • #10
Ben het wel met headhunter eens als het over de wanddozen gaat maar extra dikke buizen en diepe centraaldozen begrijp ik niet.
Heb zelf X10 van een bekend M-merk ;) en zou niet weten wat ik voor extra ruimte in centraaldozen nodig zou hebben.

De groepenkast is idd wel een goede opmerking voor als je 3-fasen hebt in je huis... de simpele fasekoppelmodules zijn 36mm (zeg maar 2 automaten) breed en dan dat keer 2 of 3 al naar gelang of je alle fases wilt koppelen of niet. Als je dus een standaard kast hebt zit deze al snel vol. Reserveer daarvoor dus genoeg ruimte.

Gr. Richard.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Normaal las je alleen in een centraaldoos. Daar heb je ook de ruimte voor maar zodra je een actuator in de doos wilt plaatsen, wordt het al een stukje krapper.
Een beetje extra diepte is dan nooit weg.
Je komt er liever niet achter dat een maatje dieper handiger was geweest als je ermee bezig moet.

Extra dikke buizen dan kan je gewoon een paar draden extra trekken indien nodig.

Houd er een beetje rekening mee dat het project nu word bedacht maar pas over 2 jaar uitgevoerd.
Dan is het nu "better safe than sorry".
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu