Rolluik voorbereidingen treffen - boren onder hoek?

Tanooki

  • #1
Ik ben bezig met de laatste voorbereidingen te treffen om de electra af te ronden.

Het allerlaatste topic is: rolluik voorbereidingen.
Ik wil op den duur electrische rolluiken aansluiten en zou deze rolluiken allemaal samen willen laten komen in de meterkast, om ze daar netjes op 1 groep aan te sluiten (en dan zou ik een evt rolluik van de voordeur op een andere groep willen zetten bijvoorbeeld).

Ik hoef geen schakelaars op de muur, dat heb ik immers bij mijn airco unit ook niet (en niet nodig). Ik vind het prima om alles met een app te bedienen bijvoorbeeld.

Ik zou het dus (m.i.) puur mogelijk moeten maken om de rolluiken aan te kunnen sluiten, door gaatjes bij het kozijn in de buurt te boren en dan uiteindelijk een buis daarin te plaatsen die in de meterkast uit gaat komen.

Voor de rolluiken die op de eerste verdieping geplaatst zouden worden is het allemaal vrij simpel: Hier kan ik naar de zolder boren en vervolgens via de zolder naar de leidingenkoof die in de meterkast uitkomt.

Toch roept het een aantal vragen op:
1. Is het acceptabel om vanaf de bovenkant van de ramen van de eerste verdieping naar de zolder te boren en dan daar een kabel doorheen te trekken die daar in een lasdoos terecht komt? Die lasdoos kan ik dan maken in een knieschot. Zo hoef ik geen gigantisch pvc buis netwerk te leggen naar die leidingkoof, naar de kruipruimte, etc. Dan kan ik gewoon vanaf die lasdoos met xmvk/ymvk naar leidingkoof, naar kruipruimte, naar meterkast.

2. Bij het verzamelen van alle rolluik kabels in de meterkast, zou het m.i. ideaal zijn om alles aan te sluiten op 1 toegewijde groep. Echter, het zou ook fijn zijn om vanuit daar specifieke rolluiken stroomloos te kunnen maken. Zijn hier standaard concepten voor? Ik was niet van plan elk rolluik op haar eigen groep te zetten.

3. De rolluiken op de begane grond zou ik graag willen boren naar de vloer van de eerste verdieping (daar is op dit moment de cementdekvloer uit, enkel de betonvloer ligt daar). Dit zou er m.i. voor zorgen dat ik daar aan de achterkant van het huis de mogelijkheid heb verder te kunnen naar de zolder en dan naar de leidingkoof. Aan de voorkant van het huis kan ik voor dat raam in de hoek van de vloer naar de meterkast toe. Hier komt dan echter de vraag bij kijken: ik heb hier niet, zoals op de zolder, knieschotten. En ik wil geen lasdoos plaatsen op de slaapkamers. Zou ik hier met normale pvc buizen van 19mm (volgens mij moet er nogal wat draad door) weg komen? Of moeten er nog dikkere buizen in? Rechtstreeks naar de zolder leek me makkelijk, want dat is 1 rechte weg. Maar deze buis zal ergens moeten buigen om richting de meterkast te kunnen gaan. En aan de achterkant van het huis: buigen om richting de zolder te kunnen gaan.

4. Hoe zou ik kunnen boren vanaf de buitenkant van het huis (ik dacht zelf vanaf een ruimte boven het kozijn, waar normaal gezien de bak van het rolluik zou komen te zitten), naar binnen, zodat ik precies op (of een heel klein stukje in en daarna erop) de betonvloer uit kom? Er zit nogal wat muur tussen, dus het lijkt me erg lastig om de hoek zo op het oog goed te doen. Zijn hier hulpmiddelen voor? Of moet ik echt zelf gaan rekenen?

Screenshot_20210525-075958__01.jpg Screenshot_20210525-080210__01.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Ja dat kan prima. Je hoeft er zelfs niet eens een lasdoos te plaatsen. Je kunt met de kabel rechtstreeks richting meterkast.

2. Waarom zou je dat willen? Is het voor die ene keer dat je onderhoud pleegt zo erg om alle rolluiken spanningloos te maken?

3. Ja hoor, kan prima. In 19mm buis passen met gemak die 4 draden in.

4. Dat is toch een beetje zelf inschatten en bidden dat het goed gaat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
4) Muurdikte opmeten en bepalen hoeveel je omhoog moet. Afschrijven op een stuk karton oid, schuine lijn erop en langs de boor houden.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou even goed nadenken hoe je de rolluiken wilt gaan bedienen. Als je straks rolluiken met draadloze bediening neemt is het een beetje zonde om nu alles apart naar de meterkast te brengen, je kunt de boel dan ook elders (bijvoorbeeld achter de knieschotten) verbinden.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Tanooki

  • #5
Hartstikke bedankt voor de reacties! (Ik had op de een of andere manier geen e-mails gekregen.)

Het boren van de gaten van buiten naar binnen is gelukt! Dit voor de kozijnen op begane grond.

Gemeten, stelling van Pythagoras, hoeken betekend en gebeden dat het goed ging. De buizen komen perfect net boven de betondek binnen op de eerste verdieping.

Daarna met buisjes binnen alles naar de knieschotten geleid op zolder.

Over een tijdje zal ik hetzelfde trucje nog eens moeten doen voor de kozijnen op de eerste verdieping naar de zolder dekvloer. In principe van bovenkant kozijn rechtstreeks naar knieschot zolder.

Bedankt voor de tips!

Ik ga overigens de kabels niet meer naar de meterkast leiden, dat zijn net wat teveel operaties voor te weinig rendement. Zo'n motor pakt grofweg 200 watt, als ze alle 7 tegelijk aan zouden staan is dat "maar" 1400 watt.
Spanningsloos maken kan ook op andere manieren in de knieschotten en doe ik zoals hier terecht werd aangegeven niet zo vaak.
 

Tanooki

  • #6
Nog even een foto van het resultaat. :)

Nu nog de ramen op de eerste verdieping naar de zolder boren, maar daar maak ik een apart topic voor.

IMG_20210818_193202.jpg IMG_20210818_190943.jpg IMG_20210818_190959.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu