Domotica standaard ideeën, merken of voorbeelden ?

LeonN

 • #1
Ik wil een aantal electrische lampen/apparaten gaan schakelen via een afstandbediening (Logitech Harmony One). Ook reguliere verlichting wil ik hiermee schakelen. Ik ben nu op zoek naar wat ik daarvoor nodig heb.
Heb al gekeken bij Marmitek: IR7243 om de logitech signalen om te zetten naar X10 signalen. MEt de standaard x10 modules zou ik dan de lampen kunnen schakelen.

Zijn er mensen met betere ideeën, merken of voorbeelden ?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Systeem volgens KNX zal ook vast wel zoiets mogelijk zijn, iig ben je dan niet merkgebonden.
   

  LeonN

  • #3
  En heb je namen van productlijnen of leveranciers die ik zou kunnen opzoeken ?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Hier staat een lijst op met alle leveranciers die KNX producten maken.
  Bijna alle merken hebben KNX in hun pakket
   

  LeonN

  • #5
  Dank je, ik ga eens op zoek
   

  LeonN

  • #6
  Is het zo, dat KNX producten vooral in de professionele wereld worden gebruikt, en wat minder in "normale woningen" ? Ik zie er weinig nederlandstalige info over. Is KNX ook in NL redelijk standaard ?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  KNX is het enige open domotica protocol.
  Knx is ook in normale woningen prima toepasbaar.
  Het is idd professioneel spul dat aan een hele hoge kwaliteitsrisen moet voldoen, word in nl toch redelijk verkocht.Er is niet 1 kwaliteits protocol dat in het nederlands veel info geeft omdat NL een te kleine markt is.

  X10 kom je meer tegen omdat het veel ouder is, echter heeft et nogal wat beperkingen tov KNX.

  Voor simpel lampen aan en uit doen zijn beide geschikt, wil je meer kunnen doen dan moet je een hoger protocol nemen zoals KNX.
   

  LeonN

  • #8
  Ik lees op een forum dat het erg lastig is om in een bestaand huis KNX te implementeren; x10 is daarvoor veel eenvoudiger toe te passen. klopt dat ?

  Andere vraag: als ik via mijn logitech harmony one, verlichting wil schakelen kun je mij dan een voorbeeld geven van wat ik nodig heb ? (graag merk en type). Ik wil ook de bediening vanaf een pc kunnen doen via een browser based applicatie. Is dat ook mogelijk ?

  Sorry voor de grote hoeveelheid vragen, maar ik ben een newbie op dit terrein.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #9
  Dat klopt niet ,KNX is niet communicatie laag gebonden, je kan KNX draadloos uitvoeren, bedraad TP, Of via PLC(powreline communication) of een combinatie van deze 3.

  wta voor protocollen ondersteunt die Logitec?
   

  LeonN

  • #10
  Ik weet niet welke protocollen door de Harmony One worden ondersteund. Heb die ook nog niet besteld, maar leek me wel een prettig apparaat met veel aansturingsmogelijkheden.
   

  Kaajee

  • #11
  Die Logitech Harmony One ondersteund alleen infrarood. Ik denk dat dat voor (huis)domotica neit wenselijk is. Daar wil je niet hoeven te richten, dus wil je een RF remote. Die heeft Logitech weer niet, althans, de 895 heeft wel Z-wave, dat lijkt op RF maar is niet compatible. Dan moet je weer gaan klooien met converters. Ook met de IR apparaten kun je wel met converters (naar RF) gaan werken, maar dan moet je dus nog steeds richten.

  Ik vind het hele KNX ook een beetje onoverzichtelijk overkomen btw. De site is knullig/amaturistch, ik zie op die site geen producten, voorbeelden staan. Maar ik ken het verder neit, zal best wat kunnen worden, vooralsnog meer voor proffesioneel gebruik (lees kantoren en duur).

  Als het je puur om een paar lampjes gaat, neem een klik-aan-klik-uit setje bij de bouwmarkt, die zijn er ook al in wandschakelaars, stekker schakelaars en een bijbehorende remote. Als je dan 100eu investeert kun je al een heleboel schakelen........
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #12
  Het is logisch dat er geen producten staan op de site van KNX, KNX is geen product maar een protocol.
  Als fabrikant moet je voldoen aan de protocol eisen van de KNX, dan kan je dat product op de merkt brengen als zijnde KNX/EIB component.

  Voor de producten moet je bij de fabrikanten zijn, en dan kan je ook voorbeelden zien.
   

  Kaajee

  • #13
  Snap ik, alleen doe je het dan mi. niet slim om dit aan de man te brengen, al helemaal niet richting consumenten/eindgebruikers. Maar goed dat is mijn mening.........
   

  Lichtpunt

  • #14
  Bij bijv. het X10 kwam ik tegen dat de schakelaars laagvolt relais moesten aansturen. Dit betekent dat de buisleidingen naar schakelaars en contactdozen gescheiden moeten zijn.
  Dit lijkt mij toch een belangrijke beperking in een bestaand leiding-systeem!
   

  LeonN

  • #15
  Gezien de mogelijke uitbreidingen ben ik toch wel geinteresseerd in het KNX systeem. De lampschakelingen zie ik als een eerste probeersel. M.i. moet het ook wel mogelijk zijn om met de Harmony One, via een converter KNX aan te sturen. Dat is er nl ook voor X10.
  Ik zie wel mogelijkheden om mijn verlichting bijv via Powerline te schakelen. Dat moet dan o.a. met een knx-sensor kunnen, maar ook via de Harmony via een RF- knx converter. Lijkt me dat dat er wel is......
  Voor de verdere toekomst wil ik er ook een alarmsysteem aan gaan koppelen. Daarom vind ik het erg nuttig om naar een (wereld)standaard te kijken.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #16
  Lichtpunt schreef:
  Bij bijv. het X10 kwam ik tegen dat de schakelaars laagvolt relais moesten aansturen. Dit betekent dat de buisleidingen naar schakelaars en contactdozen gescheiden moeten zijn.
  Dit lijkt mij toch een belangrijke beperking in een bestaand leiding-systeem!
  De knx gecertificeerde buskabel mag bij bestaand 230v in dezelfde buis getrokken worden, alleen bij het afmonteren moet je er voor zorgen dat de buitenmantel van de buskabel tot op de busaansluiting aanwezig is en de zwakstroom draden geen contact kunnen maken met de 230v bedrading.
   

  Kaajee

  • #17
  Zal allemaal best, maar ik schat in dat dit allemaal een beetje te hoog (te duur?) gegrepen is voor TS.

  Men neme de volgende items:

  Op deze ontvanger kunt u maar liefst 3 lampen of apparaten aansluiten, die u vervolgens individueel kunt schakelen met elke KlikAanKlikUit zender naar keuze.

  Nog een setje:

  om weer 3 lampen te kunnen schakelen.
  Of evt. in dimmer uitvoering:


  Dan nog een universele remote om alles met 1 remote t kunnen bedienen:


  (als je alles uit het zicht wil hebben zijn er ook inbouw modules in deze serie:


  En TS is helemaal het mannetje.......... :D
   

  LeonN

  • #18
  Ben gisteren mijn mijn electronica leverancier geweest. Ik heb het idee dat hij wel goed weet waar hij het over heeft. Kwam met iets nieuws op de proppen: ENOCEAN. Dat zou het nieuwste protocol zijn; weer een marktstandaard die voortborduurt op KNX. Daarmee kun je schakelaars op de ruit plakken zonder draden, waarmee je toch de lamp kunt bedienen. Batterijloos dus!
  Informatie via "OPUS schalter", iets met Greennet

  Iemand mee bekend?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #19
  ENOCEAN is een eigen protocol dat gekoppeld zou kunnen worden aan KNX dmv een translator, het borduurd dus niet verrder op KNX.Het is een heel ander protocol, hetzelfde als X10, er is een mogelijkheid dat te koppelen met KNX maar het blijft een ander protocol.

  Het systeem dat je geen batterijen nodig zou hebben, zgn selfpowered devices is niet nieuw, Peha Heeft al jaren dat type schakelaar, spanning word opgewekt dmv een piezo kristal(zelfde als in een aansteker).

  Nadeel is dat het weer een fabrikant eigen protocol is en daarmee vervalt het voordeel van KNX het niet gebonden zijn aan een fabrikant.
   

  LeonN

  • #20
  Dus volgens jou is ENOCEAN een protocol dat vrij producent-specifiek is ? Mijn leverancier sprak dit tegen: "honderd procent zeker dat dit de wereldstandaard wordt". .....
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu