Voorbereiding 3-fasen

Joop 2021

  • #1
Op veel van de vragen die ik had heb ik al antwoorden op gevonden op dit forum. Een paar dingen zijn me nog niet duidelijk.

Ik woon in een vrijstaand huis uit 1973, aan de dijk. Volgens Liander heb ik een 1-fase 25 Amp aansluiting (“kleine woonhuis aansluiting”, 5750 Watt). Daarop aangesloten 3x4 groepen met aardlek en automaat (enkele jaren geleden vernieuwd). Hoofdzekering is nog een smeltzekering. Als ik alles optel wat erop is aangesloten kom ik op ongeveer 18Kw. Tel ik alleen wat “vaak” gebruikt wordt (wasmachine, vaatwasser, koffiemachine, etc) ook nog steeds 8 Kw…

Een wonder dat de hoofdzekering er nooit is uitgevlogen. We willen dus naar 3x25 Amp. Ook voor elctrisch koken, evt een kleine sauna.

Ik verwacht dat er wel drie fase draden binnen komen, en dat er maar 1 fase is aangesloten, vanwege hoe de aansluiting eruit ziet, en het soort huis. Zie 1e foto. Dus zou ik bij Liander 3x25 kunnen aanvragen. Daarover een paar vragen.

Voor de aanvraag bij Liander moet eerst de aansluiting “voorbereid” worden. Dat houdt minimaal in dat er een drievoudige hoofdschakelaar moet worden geplaatst door een elektricien. Er komen dus 2 hoofdschakelaars bij voor de extra 2 fasen? Zie 2e foto.
Kan ik die niet zelf plaatsen aangezien die 2 fasen nog niet doorverbonden zijn?
Of moet er nog meer gebeuren? Ik verwacht eigenlijk dat de stoppenkast verder geen aanpassingen nodig heeft.

Ik wil ook de smeltzekering vervangen door een automaat. Liander kan dat doen, maar vraagt daar meer dan 500€ voor. Waarom is die automaat eigenlijk zo duur? Kan/mag een elektricien dat eventueel ook doen? Is er een alternatief?

Tenslotte, als ik bijv. een saunakachel op 400V zou willen aansluiten, dan denk ik dat het verstandig is om alvast een verdeling van de groepen over de fasen maken te maken zodat de fasen gelijkmatig belast worden. Want die 400V kachel gaat alle fasen belasten. Klopt dat?

groet, Joop

Aansluiting.jpg Groepenkast.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je huidige 2 polige hoofdschakelaar moet je laten vervangen door een 4 polige. Een installateur met regelrecht kan dit voor je in orde maken. Tevens kan deze alvast de drie aardlekschakelaars verdelen over de nieuwe hoofdschakelaar en er tijdelijk een doorlus op maken, zodat alles op 1 fase functioneerd tot je op 3 fase overgaat. De meter en alles daaronder is eigendom van Liander en mogen alleen zij aanpassen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Mee eens. Kleine uitleg is dat je de hoofdschakelaar niet zelf kunt wisselen omdat je de voedende zijde (vanaf de meter dus) niet zelf spanningsvrij kan maken. Een installateur met regelrecht mag de meter openen en kan dus de spanning eraf halen.

Wisselen van de hoofdzekering naar automaten mag enkel de netbeheerder doen inderdaad. Waarom dit zo duur is is in ieder geval omdat dit het startpunt in jouw woning is. Dus de netbeheerder kan de voedende zijde van de hoofdzekering ook niet eenvoudig spanningsvrij maken. Wellicht de dat het ook een stukje ontmoedigingsbeleid is omdat netbeheerders er niet op zitten te wachten om in heel het land overal automaten te gaan plaatsen.

Overigens maakt het voor jou als gebruiker toch niet uit dat het smeltpatronen zijn? In een goede installatie zouden deze er nooit uit gaan.

Of je momenteel al 3 fasen binnen krijgt kan ik niet afleiden van de foto.
 

Joop 2021

  • #4
Dank voor de antwoorden. Volgende week komt er een elektricien eerst nog even kijken en dan kan het gepland worden.

Het is misschien maar het idee. Want het gaat natuurlijk altijd op het verkeerde moment gebeuren.
Stel ik heb een saunakachel van 9Kw op 400V, die gebruikt dan 7,5 Amp per fase, blijft over per fase 22,5 Amp, ofwel 4Kw. Klopt toch?
Daar ben ik dan met de wasmachine (2300 W) en de waterkoker (2000W) erbij al overheen.
Nu zit alles - zonder saunakachel - op 1 fase van 25 Amp, dus met een goede verdeling over de drie fasen zou het idd moeten verbeteren.

En ik bedenk me opeens dat in die situatie er natuurlijk maar 1 zekering uitgaat, ofwel de andere 2 fasen blijven gewoon stroom leveren. Dan kan ik altijd nog de cruciale apparaten (vriezer, CVketel en het espresso apparaat ;-) ) tijdelijk op een andere fase aansluiten.

groet, Joop
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Die saunakachel draait niet continu op vol vermogen. Een 9kw verbruiker en nog kleinere verbruikers erbij gaat prima op 3x25A. Dat zie je ook bij huishoudens met warmtepompen, elektrisch koken etc.

En als je de boel structureel gaat overbelasten, bieden automaten als hoofdzekering uiteindelijk ook niet de oplossing. Dan zul je toch naar een grotere aansluitwaarde toe moeten.

Bij de meeste netbeheerders is men er vrij snel als een hoofdzekering is gesprongen. Als dit incidenteel ooit voor zou komen, zijn die prijzen nog best schappelijk. Voor de prijs van het wisselen naar automaten kun je meerdere keren een smeltpatroon laten wisselen.

Het zal vast allemaal niet zo'n vaart lopen als je nu denkt :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu