3 fase stroom voorbereiden voor elektricien

Diejongen

  • #1
Ik heb een sauna gebouwd in de tuin en een ymvk-as 5x2,5 mm2 grondkabel ernaartoe gelegd. Hoe kan ik nou het beste de aansluiting voorbereiden voor de elektriciën? De kabel mag zelf niet de sauna in vanwege de hitte omdat daarvoor een hittebestendige kabel gebruikt moet worden. Moet ik hem laten uitkomen ik een kastje en van daaruit een 5 aderige hittebestendige kabel doortrekken naar de plaats waar de kachel komt? Mag dat een polycarbonaatkastje zijn in de wand 9cm van de sauna achter de betimmering of moet het kastje toch aan de buitenkant zitten?

image.jpg image.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Gewoon een kabeldoos toepassen lijkt mij het eenvoudigste.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
En die kabel en kabeldoos zou ik in principe aan de buitenkant van de cabine monteren!

Dergelijke componenten zijn vaak bestand voor een temperatuur van ten hoogste 70°C, in de sauna wil je het vast wel eens warmer stoken. Als je de doos dan in de wand zou willen monteren dan moet je er voor zorgen dat het isolatiemateriaal tussen de saunacabine en de doos zit, en dat de temperatuur bij de doos niet te hoog oploopt. Ik zou me die moeite besparen en de kabeldoos fijn in de buitenlucht hangen. Dan moet je natuurlijk wel een spatwaterdicht exemplaar nemen.

Denk er ook aan dat alle verbindingen bereikbaar moeten zijn, dat wordt misschien lastig als je het in de wand wilt monteren.

In plaats van een kabeldoos zou je ook een werkschakelaar kunnen plaatsen, dan heb je meteen een mooie schakelaar om de hele saunacabine bij werkzaamheden of calamiteiten uit te kunnen schakelen.
 
  • Like
Waarderingen: Diejongen

Diejongen

  • #4
Bedankt voor je advies! Ik ga hem erbuiten plaatsen met een werkschakelaar. Die moet dan wel met 3 fasen kunnen omgaan, anders wordt het toch één spatwaterdicht doosje
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Er zijn ook gewoon 4polige werkschakelaars :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Diejongen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu