Volgorde spack en keuken

Lisa2

  • #1
Beste allemaal

Wij hebben een nieuwbouwwoning waar de keuken nog niet in zit met de oplevering. We willen de woonkamer laten spackspuiten.
Kunnen we de keuken dan beter eerst plaatsen of beter eerst spackspuiten?
De keukenachterwand is hetzelfde als het kunsstof aanrechtblad (kort randje van 15 cm behalve achter de afzuiger, daar wel hoog). Verder hebben we geen bovenkasten, wel een grote afzuiger die tegen de muur zit.

We denken aan eerst spuiten omdat ze dan je keuken niet kunnen onderknoeien en die extra m2 betalen maakt ons niet zoveel uit. Maar kunnen ze die achterwand (en afzuiger) wel plakken op spackwerk?

Ook laten we het egaliseren. Dit willen we als eerste doen omdat de keurder zegt dat het een paar weken duurt voordat het vocht uit de grond is (nieuwbouw) ook nog na egaliseren en we willen daarna pvc stroken leggen en hij kende mensen waarbij het daaronder was gaan schimmelen omdat ze ze te vroeg gelegd hadden. De pvc stroken willen we dus als allerlaatste (na 4 weken) leggen. Dat betekent wel dat het al geëgaliseerd is voor het spuiten. Maar het leek ons wel mogelijk om de vloer goed af te plakken zodat dat geen probleem is. Of is dat erg dom gedacht? (we horen ook weleens dat egaliseerders op je gespoten muur knoeien, dus dan heb je wel meteen dat probleem niet als je naderhand spuit).

Alvast heel erg bedankt voor het beantwoorden!

Mvg
Lisa
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Het spacken voor de keuken moet je altijd doen.
Laat het spackwerk een paar cm achter de bovenkant van de achterwand doorlopen.
Even afplakkken en de rest van de wand een stuk plasticfolie voorhangen.
De afzuigkap en de panelen kun je dan zo plaatsen en netjes afkitten tegen het spackwerk.
Afzuigkap hoef je niet af te kitten tegen het spackwerk.
De vloer eerst egaliceren en dan spacken.
Egaline 2 dagen laten drogen afdekken met folie en stucloper.
De folie wil wel stuk gaan als je aan het werk bent.
Als de spacker klaar is zo snel mogelijk de folie en stucloper verwijderen
Dan kan de vloer verder drogen.

RENE
 

Lisa2

  • #3
Beste Rene de klusser

Heel erg bedankt voor uw antwoord!

Als je het maar een paar cm onder de achterwand laat doorlopen, komt de achterwand dan niet schuin te zitten? Is het dan niet beter om het door te laten lopen tot een paar cm voorbij het begin van de onderkasten?

Weet u hoe lang het duurt voordat het spackwerk droog is en de keuken geplaatst kan worden?

Met vriendelijke groet,
Lisa
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Nee dat de plaat schuin komt te staan hoef je niet over in te zitten.
De dikte van spackwerk is 1 a 2 mm dus de achterplaat word met lijmkit vast gezet dit zijn vaak een aantal rillen die er op gespoten worden.
Doordat de plaat op die mannier vast gezet word kun je hem zo precies rechtop zetten.
Na het afmonteren spacken geeft vaak een minder resultaat.
Omdat alles precies afgeplakt moet worden.
En met alle materialen aan de muur kunnen ze vaak minder gedekt afkorrelen,omdat de structuur minder goed is te zien door alle opstakels .
En plaatsen kan mits er licht gestookt word na een dag of 4.
Wel moet de monteur altijd oppassen met beschadeging.
Maar dat moet je na 2 weken ook nog
 

Mark81

  • #5
Ik zou het juist andersom doen

eerst de keuken en dan spacken
dan kunnen er ook geen beschadigingen ontstaan in het spack werk
en een beschadiging zit er zo in.

en een keuken afplakken is voor de spackers 15 min werk, of je doet het zelf
 

Tiho

  • #6
En je hoeft ook niets te kitten, het gaat naadloos over.

Dat heb ik ook vaker gezegt Mark, is alleen geen gedeelde mening hier.
 

Keukenman

  • #7
Eerst de keuken, dan spacken aub! Zoals eerder vermeld zijn dan gelijk alle randen en kieren dicht. En die zitten er áltijd aangezien geen enkele muur exact haaks is.

OOK ZULLEN DE KEUKENMONTEURS WATERPASLIJNEN WILLEN ZETTEN OP DE MUREN EN GA ER NIET VANUIT DAT DIE NERGENS MEER TE ZIEN ZULLEN ZIJN!

Ook met name de vulstroken zijn dan netjes afgewerkt. Eerst spacken, dan keuken en dan kitten geeft altijd een lelijke rand bij het kitwerk.

Ik ben het dus eens met Mark en Tiho!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu