Volgorde van plaatsen (binnen)muren en plafonds

Grotius

  • #1
We zijn bezig om vier kamers te realiseren maar we hebben een paar vragen over het maken van een verlaagd plafond en de werkvolgorde:

Huidige situatie


- De ondervloer (en onderliggende balken) zijn inmiddels gereed. De berichten op het forum en de balkenschuif waren hierbij erg helpend. Uiteindelijk willen we een visgraat parket vloer verlijmen op de ESB platen.

- Het plafond is al geïsoleerd. De latten aan het plafond (25mm) waren noodzakelijk voor de inblaasisolatie
- We hebben vrij veel hout over en kunnen daarmee wanden maken. We hebben metalstuds overwogen maar we hebben genoeg gevingerlaste houten balken over om de (niet dragende) binnenmuren te creëren. Opbouw is vurenbalken (68mm breed) met aan weerszijde een ESB plaat van 15mm en daartegen aan greenline fermacell van 10 of 12.5 mm. De wand zal in totaal 118mm dik zijn (of 123 mm bij fermacell platen met een dikte van 12.5mm).
- In het plafond willen we een deel van de leidingen (waaronder de elektra, verwarming en waterleidingen) wegwerken.
- In het plafond komt ook mechanische ventilatie. Bij de toevoer van verse lucht in de slaapkamer zijn de buizen 125mm. Dat betekent dat we t.o.v. de vurenlatten nog 10cm omlaag moeten om de buizen weg te werken (de vurenlatten tegen balken zijn 2.5cm). Het idee is om de verlaging weg te werken in een deels verlaagd plafond. Het hele plafond van de verdieping verlagen leek ons te veel hoogte verlies. Huidige hoogte van ondervloer tot vurenlatten is: 274cm. In bijgevoegde plattegrond is het verlaagde plafond aangegeven met een stippellijn. Het blauwe bolletje in de (slaap)kamers is de luchttoevoer. De badkamer en toilet krijgen sowieso een lager plafond. Want daar gaan 160mm ventilatiebuizen langs het plafond.

Vragen:
- Is het praktischer om nu eerst de muren te plaatsen tegen de vuren latten van het plafond en dan pas het plafond te verlagen?
- Wat is een "handige" wijze om het plafond te verlagen? Is het verstandig om hier hout voor te gebruiken of toch metalstuds? We hebben nog niet met metalstuds gewerkt maar het lijkt erop dat de plafond delen vrij gemakkelijk te stellen zijn op de juiste hoogte. Wat ons niet duidelijk is hoe je bij metalstuds het verticale stuk van de koof netjes kunt voorzien van fermacell. We hopen dat iemand daar een idee voor heeft.

We zijn benieuwd naar jullie antwoorden. Bedankt!

plattegrond.JPG 1ste.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wanden tegen het verlaagd plafond laten lopen heeft als gevolg dat je omloopgeluid krijgt via het plafond of je moet plofschotten plaatsen.
Eerst de wanden is ook makkelijker met leidingen, vind ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu