Voeg rond douchegoot is te smal. Hoe breder te maken?

Wim7

  • #1
Hallo allen,

Door mijn onoplettendheid is de gehele voeg rond de douchegoot te smal geworden. De voeg moet 5mm breed worden voor de kit maar hij is op de kopse kanten 1 tot 2 mm en overig 2 tot 3 mm. De vloer bestaan uit gestort zandcement, waterdichte coating overal met kimband rond de goot, waterdichte poederlijm, ca 5mm dik, met hierop keramische tegels 45x45cm. De lijm is al uitgehard. Ik ben oplossingen aan het uitproberen op een losse vloertegel. Ik kan met een haakse slijper 115mm door een proeftegel waar een metalen strip op is geplakt een redelijk nette rechte sleuf trekken. Probleem in de hoeken: ca 25mm tegel blijft onderin staan door de bochtstraal. Een vibrerende multitool met diamantblad komt niet door/in de tegel en het blad is te instabiel. De kleine boor met slijpschijfje komt er ook niet in.
Wie heeft een nog een oplossing voordat de tegels eruit gehakt moeten gaan worden?

Alvast bedankt.
Wim

P5217054.JPG P5217055.JPG
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien een stomme vraag, maar waarom wil je overal de voeg per se zo breed hebben? De kit is in dit geval niet noodzakelijk voor de waterdichting en is dus eigenlijk enkel cosmetisch. Ik zou me er niet zo'n zorgen over maken; met slijpen en beitelen loop je juist het risico je huidige waterdichting te beschadigen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je zo de voegen uit gaat slijpen, heb je hele grote kans dat je door de waterdichte laag slijpt.
Ik zou die 2 tegels even los tikken, grote kans dat ze er nu nog heel uitkomen.
Dan kun je er gemakkelijker een randje afslijten.
 

Wim7

  • #4
Bedankt voor jullie reactie.
@Impie, als de kitvoeg niet waterdicht is, komt er water onder de tegels; ze zullen nooit 100% in de lijm liggen. En inderdaad, heel voorzichtig en niet te diep slijpen.
@Peter, inderdaad niet te diep, letten op de rand van de slijpschijf. Maar als ik de tegels eruit kan lichten moet er toch ook lijm " uitgehaald" worden voor een verse lijmlaag op de vorige harde laag?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
@impiede de goot rondom afkitten is juist niet alleen cosmetisch, maar een noodzakelijk iets.
Als je het gewoon voegt, gaat de voeg scheuren en komt er water onder de tegels en dat gaat steeds verder tot voorbij het waterdicht is gemaakt.
Uiteindelijk zal de gehele vloer verzadigd zijn door vocht en door gaan lekken.
In het begin dat de goten net uit kwamen werd die fout veel gemaakt, zodat na een jaar of 2 weer gesloopt moest worden.
 

Haplo

  • #6
Als je de tijd neemt en de spuitmond aanpast, kun je deze breedtes best kitten. Je zult dan wel de helft van de aangebrachte kit weg moeten gooien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
1-2 mm kit is echt te weinig.
Het is niet zo dat als er maar wat kit tussen zit dat het goed is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sander 1972

  • #8
Kun je die 2 tegels niet opnieuw maken en de tegel heel laten.
Die goot is er vrij makkelijk uit te slijpen, uit zo'n tegel
 

Wim7

  • #9
De voeg moet inderdaad echt breder. Optisch dichtplakken is fout. De spuitmond is 4mm, evt 3mm te maken maar ik krijg de voeg zo niet vol. Onderstaande goot zit in het cement. De tegel ligt op de RVS rand, bovenop de kimband met coating en in de lijm dus ik laat de goot zitten..
@Peter, lijmen op lijm, kan maar alleen als de tegel breekt en hij eruit moet. Hoeveel dikte lijm moet er ook nog uitgehaald worden voor de nieuwe lijm?
Is er een tool waarmee ik de tegel hoeken kan zagen/slijpen?
douchegoot.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
De lijmrillen op de vloer kun je vaak met een platte beitel zo weghakken.
Er blijft dan vaan een dun vliesje zitten, maar daar kun je zo overheen lijmen.
Tegels inslijpen doe je met een kleine haakse slijper met diamantschijf er op.
Alleen zul je dan niet goed diep in de hoeken kunnen komen, als de tegel blijft liggen zonder de onderliggende coat laag te beschadigen.
 

Wim7

  • #11
Knetterhard die vloertegels, slijpen met een slijptol langs een regel (erdoorheen slijpen gaat langzaam maar goed) volstaat niet zonder methode om de hoeken leeg te halen. Slikken en de tegels eruitgetikt. Dit ging boven verwachting vrij makkelijk; afsteekmes eronder getikt en voorzichtig omhooghalen. Ik had meer lijm aan de tegel verwacht, hij is nagenoeg "schoon". Je ziet wel de tegelrillen in de waterdichte lijm staan en ook nog wat lijmkam rillen.
Klopt de "lijm plakking" op de tegel? Deze zaten nu ca 4 weken ingelijmd.
Voor een welkom antwoord alvast bedankt.

P5317056.JPG P5317057.JPG
 

Sander 1972

  • #12
En het nu uit 1 tegel zagen. Doe een stuk tape op de te zagen stuk
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als je het uit 1 tegel zaagt, klopt je afschot niet meer en blijft er water tegen de muur aan staan, maar dat is ook niet wat Wim vroeg. ;)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Dat de tegels er schoon uitkomen, komt vaker voor.
Komt ook vaak door het witte poeder dat op de onderkant zit, om beschadigingen te voorkomen als ze in het pak zitten.
Als je tegels gaat lijmen, moet je ook altijd de onderkant van de tegel insmeren met een dun laagje lijm.
Zeker bij harde vloertegels, dan bind je ook meteen dat witte laagje en is de hechting veel beter.
 

Wim7

  • #15
Allen bedankt voor jullie response.
@Peter, de lijm wordt geactiveerd met water. Kan je de onderzijde van de tegel ook afspoelen en dan in de lijm leggen, of een dunner papje lijm maken want de oude lijm was als boter en liet een dikke laag achter op de tegel zelf.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Nee de onderkant afspoelen met water gaat niet.
Je krijgt dan een water film laag op de tegel, en dan hecht de lijm helemaal niet op de natte tegel.
En het klopt, dat als je de tegel in de lijm legt en dan even omhoog haalt dat de tegel vol met lijm zit.
Maar de lijm krimpt iets bij het uitharden, en dan krimpt die wat los van de tegel.
Dat heb je niet, als je de tegel even insmeert met de vlakke kant van de lijmspaan bij het leggen.
Het beste is om ook een flexibele poeder tegel lijm te gebruiken voor het leggen van die vloertegels.
En neem dan niet de goedkoopste, want daar zit meer zand in dan toeslag stoffen.
 

Sander 1972

  • #17
Oja, even niet aan het afschot gedacht, zag de minder mooie kant van de geslepen tegel.
En die wordt er niet mooier op als het gevoegd is.

Wim, Wat voor schijf gebruikt u om te slijpen?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #18
Een goede tip om het afbreken van stukjes uit de toplaag te voorkomen (waar Sander het over heeft), is om voor het slijpen met een blad van een tegelsnijder of een glassnijder alvast de lijn voor te krassen. Als je dan nipt aan de buitenkant van die lijn slijpt, breken eventuele losse stukjes op de lijn en er niet voorbij. Dan blijft de rand dus mooi strak. Dit werkt overigens ook bij andere materialen, zoals hout.
 

Wim7

  • #19
Bedankt voor het meedenken allemaal.
@Peter, dat is precies wat ik nu nodig heb bij het terugleggen van de nieuwe tegels omdat nu de nieuwe lijmlaag ook dunner wordt als de originele; er blijft oude lijm staan omdat ik ongeveer de halve dikte wegtik. De gebruikte poederlijm 705 is inderdaad prijzig maar is elastisch en waterdicht. Er mag een tweede lijmlaag met kam aangebracht worden op de eerste volledig dekkende dus waterdichte laag. De lijm ligt ook nog in 683. Alleen heel voorzichtig zijn rond de kim op de goot en in de hoeken.
@Impie en Sander, het afschot is aangebracht in de zandcement vloer. Het slijpen van de gehele tegel doe ik op een slijptafel en een afgeslepen tegel zoals rechts van de goot heeft altijd een zaagsnede die ik dus nu tegen de goot aanleg waar kit inkomt. De tip van de tegelsnijder heb ik uitgeprobeerd met een handsnijder maar de tegel is zo hard en door reliëf is een nette kras bijna niet te zetten. Ik heb geen tegelsnijder voor 45cm tegels.
Ik ga weer lijm wegtikken.
 

robin69

  • #20
Dag Wim. Een wat ouder draadje waar ik op reageer, maar ik zit nu met exact dezelfde situatie. Ik heb namelijk precies dezelfde drain. Kimband dat erbij zat eromheen gelegd met kimpasta en nu zitten de tegels op ca 3mm. Ik laat het zo. Ik ben van mening dat ik het gewoon in de gaten moet houden of de kit gaat scheuren of zichzelf lostrekt van hetzij de goot hetzij de tegels ipv dat ik de boel eruit ga tikken en op juiste maat ga slijpen. Had ik maar eerder moeten zoeken op ideale breedte voor kitnaden bij douchegoten. Aan de andere kant is mijn gootje slechts 90 cm. Ik zal morgen in de BINAS eens de lineaire uitzetcoëfficiënt voor rvs opzoeken. Ik vermoed dat het wel losloopt met de hoeveelheid rek en krimp die de naad moet gaan opvangen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu