Vochtprobleem: oplossen met injecteren of SmartDry / Carebrick, of anders?

Erik#7

  • #1
Sinds begin dit jaar zijn we in het bezit van een leuk (soort van) hoekhuis in Hilversum. Zoals vele huizen hier is het gebouwd in de jaren 30 en betreft het een fundering op staal.
We hebben de tegeltjes van de muren gehaald die er als lambrisering zaten en tot onze schrik zagen we bij terugkomst van vakantie vlokken op de plinten in de hal liggen.

We ventileren geregeld, maar niet volgens een bepaalde discipline. Raampje in het toilet staat overdag altijd open en ook boven op de slaapkamer is het raam vaker wel open dan niet. In de woonkamer gaat geregeld de schuifpui open en het huis heeft natuurlijk wel veel kieren. Hier kunnen we dus nog wel een verbeterslag maken. In de woonkamer geeft de hydrometer nu 63% lucht vochtigheid aan.

Met de herfstbuien werden natte plekken boven de plint duidelijk en zijn we gaan rondkijken en bellen naar wat de mogelijkheden zijn. Met de overbuurman ook wat vochtmetingen gedaan en de muur is inderdaad veel te nat. Boven de 30% en laatst zelf richting de 100% na flinke regenval. De buitengevel in de tussendoorgang hebben we opnieuw laten voegen. De spouw is een tijd terug geïsoleerd door de vorige bewoonster waarbij de vulling niet echt meer in goede doen is (vanuit het dak tussen de spouw gekeken). Helaas is de kruipruimte niet toegankelijk meer.

Het blijkt dat meer dan 1 op de 5 woningen in NL last heeft van vochtproblemen. Vanuit ons onderzoek komen we op 2 soorten oplossingen uit:
- injecteren
- ventilatiesystemen plaatsen van het Schrijver systeem (ook wel SmartDry of Carebrick) genoemd.
Je raadt het al, de injectiespecialisten raden zichzelf aan en het andere systeem af, en vice versa. Maar echte reviews kan ik nauwelijks ergens vinden.

Injecteren (en impregneren)
Voordelen: het is goedkoper, je ziet er minder van en lijkt me sneller resultaat geven
Nadelen: het is een tijdelijke en chemische oplossing en pakt de oorzaak niet aan.

Steentjes
Voordelen: het is veel duurzamer, pakt het vocht actief aan ipv een barrière aan te brengen
Nadelen: hoe goed werkt het als er al isolatie zit, creëer je niet een koudebrug, het valt wel erg op

Kortom: wij zijn benieuwd of we hier ervaringen kunnen achterhalen van beide methodes. Ook wordt er al in een ander onderwerp getipt over onafhankelijke "adviseurs" die dit kunnen onderzoeken om nog meer te richten op de oorzaak. Hebben we het dan over bijvoorbeeld een Perfectkeur? En daarbij, kan dat nog in dit stadium omdat we de problemen al hebben of is het dan én, én?

20200908_160842@1920.jpg 912_1440.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als de spouwmuurisolatie in slechte staat is, is dat dan niet de oorzaak van de vochtproblemen? Oudere typen spouwvullingen waren niet waterafstotend.

En is het condens van binnenuit, of regenwater van buitenuit?
 

Erik#7

  • #3
Dat is beide nog wel de moeite van het onderzoeken en navragen waard denk ik. Op dit moment was van alle vier de partijen die langs zijn geweest de conclusie optrekkend vocht. Ze zijn op de hoogte van de isolatie.

Ik verwacht dat het echt regenwater is omdat het vocht zich echt duidelijk manifesteert boven de plint na wat flinke buien.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Spouwmuren zijn ooit bedacht in het begin van de vorige eeuw om het probleem van regendoorslag op te lossen. Bij een spouwmuur zuigt het regenwater door het buitenblad naar binnen, en loopt dan langs de binnenkant van het buitenblad naar beneden om dan weer door open stootvoegen naar buiten te gaan. Als na een regenbui het binnenblad vochtig wordt kan dat betekenen dat er water onderin de spouw blijft staan, bijvoorbeeld omdat de open stootvoegen ooit dichtgesmeerd zijn met specie bij het plaatsen van de isolatie, of dat hoger het water van het buitenblad naar het binnenblad kan trekken door een brug zoals niet waterafstotende isolatie.

De oplossingen die je aangaf proberen wel de symptomen te bestrijden van het vocht binnen, maar lossen niet de oorzaak op. Omdat je het specifiek ziet na regenbuien zou ik eerst proberen uit te zoeken hoe het water tot aan binnen toe komt. Bij een goed ontworpen en gebouwde spouw zou dat niet moeten gebeuren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Hoe hoog staat het grondwater, gat graven of boren.
Lekt de riolering niet toevallig?
 

Erik#7

  • #6
Rola schreef:
Lekt de riolering niet toevallig?
Dank!
Ik zal morgen de schep eens ter handen nemen.
Enig idee waarop dit ongeveer zou kunnen zitten (in Hilversum) dan kan ik mij wat voorbereiden :-)

Via Dinoloket vind ik dit van een paar straten verder:
dentificatie buis:B32A1759-001
Coördinaten:141966, 471778 (RD)
Maaiveld:4.73 m t.o.v. NAP
Hoogte bovenkant filter t.o.v. NAP:-6.27 m
Hoogte onderkant filter t.o.v. NAP:-7.27 m
Diepte bovenkant filter t.o.v. maaiveld:11 m
Diepte onderkant filter t.o.v. maaiveld:12 m
Drukopnemer aanwezig:ja
Begindatum:21-05-2003
Einddatum:08-05-2018
Aantal metingen:10990


In de tussendoorgang zit een put, dus riool.
Het is als optie benoemd door 1 van de bedrijven maar daarin ook vrijwel uitgesloten omdat de straat niet is verzakt. Is dat makkelijk zelf nog extra te controleren of daar een lek in zit?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Kan ook een hemelwaterafvoer van de woning zelf zijn die lek is, wortel er doorheen gegroeid of iets dergelijks. Het hoeft niet perse het straat riool te zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Als er nog gres riolering ligt, ook onder het huis, dan kan je verwachten dat deze lekt.
 

Erik#7

  • #9
Dank voor de reacties. We gaan proberen een adviseur er eens naar te laten kijken.
 

Erik#7

  • #10
Nog even een laatste update:
Zoals geadviseerd hebben we er met een adviseur naar gekeken. De aansluiting op het riool is niet ideaal bij ons huis (door vorige bewoner zelf gedaan om kosten te besparen). Echter, hier ligt zeer waarschijnlijk niet het huidige probleem.

De gevel is opgebouwd uit 2 soorten stenen waarbij een poreuze steen boven zit en een harde steen onder. Door de muurisolatie en het laten vernieuwen van de voegen kan het vocht wat er in komt maar op 1 manier uit als het tussen de spouw inkomt: de binnenmuur in.

Kruipruimte is kruk droog en het grondwaterpeil in Hilversum ligt zo'n 4 meter onder het maaiveld. Injecteren zou in dit geval dus een verkeerde pleister zijn geweest. We gaan het binnenkort met de aannemer bespreken om te kijken of we op de hoogte waar de spouw begint een paar steentjes kunnen verwijderen voor een paar roostertjes zodat het vocht ook aan de goede kant er uit kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu