Hoe ernstig vochtprobleem oplossen ?

Koike

 • #1
Even een probleem voorleggen . hopelijk kan ik wat raad krijgen . het huis is alleenstaand , en alles is gelijkvloers . nu heb ik op veel plaatsen in de gang en slaapkamers vochtige muren , papier en plinten komen los . als het veel regent is er een binnenmuur , tussen de slaapkamers die soms tot 1 meter hoog nat staat . rondom het huis ligt er een terras in grote zware tegels . misschien ligt deze te hoog en ligt die wat hoger dan de waterkering ?? nu hoor ik jullie al zeggen uitbreken , en een nieuwe waterkering steken ? maar dit zou waarschijnlijk veel kosten ? maar dan denk ik niet dat het probleem daarmee zou opgelost zijn . men heeft hier indertijd de spouw opgespoten met een soort schuim , dus deze is ook doornat denk ik . want als je buiten aan de ramen met rolluiken staat ruik je een muffe geur . ook gebeurt het tijdens de zomer in een droge periode dus , dat er bovenaan aan het raam stukken schuim uitvallen bij het neerlaten van de rolluiken . iemand dus een idee hoe ik het vochtprobleem kan oplossen of wat ik kan doen om de vochtproblemen binnenin te weren .
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
De vloer is van? Heb je een kruipruimte?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #3
Is het platte dak wel water dicht.
 

Koike

 • #4
De tegels van het terras zijn betontegels
de vloer in huis zijn gewoon vloertegels
een kruipruimte is er niet
een plat dak is hier ook niet
via het dak is er geen lek , huis is dus boven volledig zolder en kurkdroog
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Eerst erachter komen of het lekkage is (dak of leidingen), optrekkend vocht of vocht van buiten.

Ik kan er voorlopig weinig uit het warrige verhaal halen. Misschien handig er iemand ter plekke naar te laten kijken?

Voor alleenstaande huizen is er tegenwoordig Tinder ;)
 

Koike

 • #6
Lekkage aan dak en leidingen is reeds gecontroleert , en dat is allemaal in orde . het moet van buiten komen , maar zoals ik al zei is de opvulling in de spouw ook nat . en als je het hele verhaal eens rustig leest begrijp je het wel :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Probleem is waarschijnlijk ontstaan door het opvullen van de spouw icm een poreuze buitengevel. Is de spouw gevuld met vlokken, parels of pu-schuim?

Vlokken zakken als een pudding naar beneden als ze nat worden.

Ik voorspel dat je dit niet zonder veel kosten opgelost gaat krijgen.

Alleen het optrekkend vocht in de binnenmuur is wel raar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als je een betonvloer hebt en deze ligt zonder isolatie op het zand of grond is het optrekkend vocht of een koudebrug.
Een koudebrug is een verbinding van koud naar een zone waar het warm is. Bij jouw condenseert dan de warme lucht in je woning op de onderzijde van de muren die te koud zijn.
 

Koike

 • #9
Inderdaad , het schuim zou er uit moeten , maar dit lukt nooit , het zal pu-schuim zijn ..
en ja, op wat de vloer ligt weet ik niet
zou het niet mogelijk zijn van op de binnenmuren een plastiek te plakken , latten tegen schroeven , isolatie tussensteken , en afwerken met gyprocplaten ? zodat we toch droog zitten ? want er vliegen hier veel van die zilvervisjes rond , voral s avonds ...
 

Bernhard

 • #10
Isolatie aan de binnenkant van de muur maakt het probleem nog erger. Het probleem kan veroorzaakt worden door een lekkage die niet direct zichtbaar is. Dan wordt bv de fundering onder de vloer erg nat en koud. Die koude trekt naar boven en dan wordt daar de muur boven de vloer ook koud. Op deze koude muur zal de waterdamp/vocht uit de kamer condenseren. Vaak is een hemelwaterafvoer, riolering of een waterleiding lek. Het water loopt dan onder de fundering naar de kruipruimte en veroorzaakt daar een lage temperatuur. mvgr bernhard
 

Koike

 • #11
Alles bovenaan werd gecontroleerd , geen lekken
alle leidingen eveneens , alles ok
een kruipruimte hebben we hier niet
het enige wat ik kan denken is dat er rondom het huis zware tegels liggen die misschien te hoog geplaats zijn ? misschien voor de duidelijkheid even een foto bijvoegen , zodoende ziet men meer

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Hoe hoog ligt de vloer in de woning ten opzichte van de tegels buiten? Ik krijg de indruk dat buiten hoger ligt dan binnen. Blijft er water staan in dat pad achter het hek. Ligt dit pad op afschot?
 

Bernhard

 • #13
Alles is oke? Misschien een geul onder je huis. Het moet ergens vandaan komen. mvgr bernhard
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #14
Nog een andere "gekke" vraag: hoe wordt de woning geventileerd? Heb je een mechanische ventilatie en/of roosters boven de ramen?

Het kan zijn dat door de pur-isolatie van de buitenmuur, deze muren dampdicht zijn gemaakt. Door vervolgens niet of nauwelijks te ventileren stijgt de RV in huis enorm, en condenseert het vocht op de koudste plaats: bij de vloer die "op staal" gefundeerd is.
 

Koike

 • #15
Heb alles even gecontroleerd zodoende antwoord te kunnen geven op jullie vragen .

wgb : ik heb eens gemeten en de vloer binnen ligt 5 cm hoger dan de vloer binnen . op het pad blijft er geen water staan . deze heeft een heel klein afschot , 1 cm op de breedte van de 4 tegels .

bernhard : een geul onder het huis is voor mij onwetend .


walker : geventileerd gebeurd daar niet , dit zijn opslagkamers , er zit geen mechanische verluchting en geen roosters boven de vensters . enkel zitten er twee kleine roostertjes in de buitenmuur onder de venster . als je goed kijkt op de foto zie je het
 

Bernhard

 • #16
Als er onvoldoende wordt gestookt, lage temperatuur, dan zijn die muren koud. Het vocht in de woning, ook van de andere kamers, zal dan op die koude muur condenseren. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #17
Koike schreef:
Even een probleem voorleggen . hopelijk kan ik wat raad krijgen . het huis is alleenstaand , en alles is gelijkvloers . nu heb ik op veel plaatsen in de gang en slaapkamers vochtige muren , papier en plinten komen los . als het veel regent is er een binnenmuur , tussen de slaapkamers die soms tot 1 meter hoog nat staat .
Heeft deze muur geen aansluiting tegen een buitenmuur dan gaat jouw probleem richting optrekkend vocht/koudebrug.
Hoe lang woon je in dat huis?
 

Koike

 • #18
Deze muur heeft inderdaad een aansluiting aan een buitenmuur . de muur verdeeld de twee kamers . wij wonen nu een grote 5 jaar hier
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #19

Loopt het vocht volgens bruin of het lijkt op rood. :lol:
Anders een foto.
 

Koike

 • #20
Het is eerder zo

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu