Algengroei, (zwarte) schimmel en hardnekkige vochtproblemen muur (hoe oplossen?)

CinEti

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zitten al enkele jaren met een hardnekkig vochtprobleem in het muurtje van onze serre (2001). Op de hoek van de serre binnen (binnenblad spouw) is algengroei, zwarte schimmel en vocht, zie onderstaande foto. Of het gaat om optrekkend of doorslaand vocht (of beide), weten we niet.

Binnenmuur.jpg

20220407_1716271.jpg

20220407_171737.jpg



Om meer duidelijkheid te krijgen, hebben we inmiddels een sleuf gegraven langs de muur tot de fundering en slecht voegwerk uitgekapt:

20220410_135809.jpg

20220410_152719.jpg


Wat hebben we al geprobeerd door de jaren heen (en heeft niet geholpen):
- Alle kitnaden vernieuwd (bij ramen, aluminium kozijnen en vensterbanken)
- Impregneren buitenmuur
- Uitgraven sleuf en kiezel storten (idee was dat het regenwater dan sneller in de grond kon wegzakken, voordat het naar binnen zou dringen).

Wat we tot nu toe weten:
- het betreft een spouwmuur, echter de spouw zelf is zéér smal, hooguit 2-3 cm. Toen we een keer de vensterbanken lieten vervangen die op het muurtje liggen, konden we even in de smalle spouw kijken. We zagen toen geen isolatie, maar dit is onzeker. We konden niet goed kijken, omdat het kozijn veel zicht en de toegang blokkeerde. Spouwmuurisolatie (EPS parels) zitten wel in de rest van de spouwmuren. We zagen wel rommel (specieresten, enz.), maar konden de spouw niet schoonmaken en verder inspecteren vanwege te weinig ruimte). Het is ons bekend dat hierdoor eventuele vochtbruggen kunnen ontstaan.
- De fundering is voorzien van (DPC) folie (zie foto's)
- Tussen de bakstenen op maaiveld-niveau is nog een laag DPC folie aangebracht
- Als ik een schroevendraaier in de ventilatiegaten van de spouw steek, voel ik weerstand van de folie, wat zou betekenen dat de DPC folie niet alleen horizontaal maar ook verticaal is aangebracht (achterzijde buitenblad spouw).
- Binnen (binnenblad spouw) is de 1e laag bakstenen vochtig (niet overal even erg), maar voldoende om over de hele lengte van het muurtje (zo'n 3,5 meter) te zorgen voor afbladerend witsel.
- Er is overigens geen kruipruimte onder de serre.

Wat we niet weten:
- We weten niet waar het vocht precies vandaan komt. Bijvoorbeeld of het optrekkend of doorslaand vocht is (of beide), en of het komt van de plek waar de algengroei het ergst is, of juist van elders en dat het zich op de hoek verzamelt.
- We zien dat de tweede laag ingemetselde DPC-folie zich op hetzelfde niveau als het maaiveld bevindt. Waar hoort deze te zitten? (Zie foto's)
- Hoe we het probleem het beste kunnen oplossen.

We hadden zelf het idee om het ondergrondse metselwerk opnieuw te voegen en daarna in te smeren met liquid rubber, om te voorkomen dat het vocht in de natte grond die zich rondom de serre bevindt niet ondergronds kan binnendringen in de muren. Is dit verstandig (vocht kan immers ook niet meer ondergronds naar buiten)? Verder was het idee om het bovengronds metselwerk weer opnieuw te impregneren en alle kitnaden te vernieuwen. Daarnaast willen de hemelwaterafvoer van 2 regenpijpen die zich nu te kort op de gevels bevinden zo'n 15 meter verder wegleiden d.m.v. verlijmde PVC-buizen (vandaar de sleuf), zodat de aarde rond de serre droger wordt.

20220409_170454.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hier de oorzaak van je probleem:

CinEti schreef:
- het betreft een spouwmuur, echter de spouw zelf is zéér smal, hooguit 2-3 cm. Toen we een keer de vensterbanken lieten vervangen die op het muurtje liggen, konden we even in de smalle spouw kijken. We zagen toen geen isolatie, maar dit is onzeker. We konden niet goed kijken, omdat het kozijn veel zicht en de toegang blokkeerde. Spouwmuurisolatie (EPS parels) zitten wel in de rest van de spouwmuren. We zagen wel rommel (specieresten, enz.)
Geen isolatie, wel (val)specie. Dus een eersteklas koudebrug (beter is het Duitse woord Wärmebrucke, oftewel warmtebrug, dus warmtelek)

Daarmee wordt de binnenmuur plaatselijk kouder dan het dauwpunt, en zal de warme vochtige lucht in de woning condenseren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Het is niet goed op de foto te zien maar het lijkt erop dat de aangebrachte hardstenen vensterbanken niet met afschot zijn aangebracht maar vrijwel horizontaal. Hierdoor ook een grotere kans op vocht van buitenaf.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Er lijkt ook ruimte over te zijn aan het einde van de vensterbank, er lijkt een gat te zitten tussen het kozijn en de vensterbank, of is dat optisch bedrog.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Volgens mij zie ik hier wel kit...

DPC-folie zit prima, ventilatie gaten zitten ook netjes boven de folie.

Enige optie welke zoden aan de dijk zet, is het weghalen van het buitenblad, en deze óf verder naar buiten plaatsen zodat er een bredere spouw ontstaat, of vervangen door isolatie + steenstrips (buitengevelisolatie).
 

CinEti

  • #6
Bedankt voor jullie reacties allemaal. Ik heb inmiddels de vensterbank eraf gehaald (deze lag los, alleen oude kit erlangs). Toen zag ik dat de bovenste laag cement (5-10 mm) cement waar het witte kozijn op rust zanderig is geworden. Deze steek je zonder enige moeite weg met een beitel. Verder kan ik een beitel volledig onder het kozijn doorsteken, totdat ik zelfs onder de binnenvloer (keramiek tegels) reik. Dat verklaart ook waarom ik binnen vaak natte voegen zie (optrekkend vocht) langs de serre. Ik kan dus van onder de binnenvloer en van onder het kozijn een soort zanderig mengsel wegkrabben (lijkt op zand vermengd met grond). Het kozijn rust dus enkel nog plekken waar de beton nog vast is. Verder is er geen DPC folie onder de vensterbank aangebracht (terwijl dit op dezelfde lijnvoeg in de rest van de muur wel zit. Ik denk dus dat we de bron van het vochtprobleem hebben gevonden, maar dit roept wel veel nieuwe vragen op:
- Is de zanderige bovenste laag cement waar het kozijn op staat (die bruin is i.p.v. grijs) 'betonrot'?
- Is dit vochtschade aan de beton?
- Hoe kan ik dit het beste herstellen (nieuwe cement aanbrengen)?
- Hoe kan het dat ik van buitenaf met een beitel tot onder de binnenvloer kan reiken en daar zand/grond vandaan haal? Daar zou toch een betonvloer moeten liggen normaliter?
- Bestaat er risico op verzakkingen door de zanderige cement?
- Hoor ook nog graag jullie mening of ik het ondergronds metselwerk kan insmeren met liquid rubber om het waterdicht te maken. Zie ook foto's hiervoor van eerste bericht.

Zie foto's.

20220411_184455.jpg
20220411_185640.jpg
20220411_185657.jpg
VideoCapture_20220412-131412.jpg
VideoCapture_20220412-131425.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
dat is eigenlijk maar op 1 manier op te lossen.
buitenblad slopen en dan ispo met steenstrips aanbrengen
isolatie tot een cm of 40 onder het maaiveld doorzetten
 

CinEti

  • #8
De hardstenen vensterbanken zijn overigens wel op afschot aangebracht (is inderdaad lastig te zien op de eerste foto's.

@Walker: dank voor je reactie. Dat van die koudebrug is inderdaad een deel van het probleem, maar zoals je ziet op de foto's van mijn tweede post is het probleem wat uitgebreider dan aanvankelijk werd gedacht.

Hoe dieper ik graaf, hoe meer vreemde zaken opvallen. Zo is het cement waarmee de funderingsblokken verbonden zouden moeten zijn compleet opgelost, waardoor er grote gaten tussen deze blokken zichtbaar zijn. Kan me niet voorstellen dat zou mogen gebeuren.

Verder vrees ik voor betonrot als ik naar de funderingsplaten kijk waar de tegels liggen (zie ook foto's in mijn vorige post). Herkent iemand dit als zodanig?
 

CinEti

  • #9
@ Haemmertime: dit is inderdaad optisch bedrog, hoewel de kitranden overduidelijk aan vervanging toe zijn.
 

CinEti

  • #10
@Boertje125: Ook jij bedankt voor de reactie. Dat zou inderdaad het probleem moeten oplossen wat betreft de buitenmuur, maar op dit moment maak ik me meer zorgen over mijn laatste "ontdekking", namelijk dat de betonnen ondervloer rot lijkt te zijn. Hij verpulvert als ik er lichtjes op tik met een beitel. Indien dit inderdaad betonrot is, is dit op te lossen zonder alles af te breken?

Belangrijk hierbij te vermelden is dat er op meerdere tegels in de serre altijd natte voegen lijken te zijn. Dus het vocht lijkt zich niet alleen te beperken langs de randen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
betonrot heeft niets met bros beton te maken.
bij betonrot roest de wapening.
omdat roest meer ruimte inneemt als staal wordt de dekking van de beton af gedrukt.
de bton is gewoon nog even hard.

Onder een constructieve laag beton past een goede aannemer een werkvloer toe.
dit is een laagje beton van matige kwaliteit dat verders geen constructieve functie heeft.
mogelijk is dit wat je ziet.

dat vocht is waarschijnlijk gewoon condens.
als de vloer wel is geisoleerd is de gevel en de tegels langs de randen kouder dan de rest

laat er iemand met verstand van zaken er naar kijken en adviseren wat eventueel zichtbaar moet worden gemaakt om een sluitende conclusie te trekken
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
CinEti schreef:
De hardstenen vensterbanken zijn overigens wel op afschot aangebracht (is inderdaad lastig te zien op de eerste foto's.
En het water loopt door dat afschot gelijk naar beneden. Dan vraag ik me af waarom is er kit is aangebracht.
Idem voor de verticale kitnaden, is voor mij een signaal dat er niet volgens de regels van de bouwkunst is gewerkt.
CinEti schreef:
Belangrijk hierbij te vermelden is dat er op meerdere tegels in de serre altijd natte voegen lijken te zijn. Dus het vocht lijkt zich niet alleen te beperken langs de randen.
Kan een signaal zijn dat. Zie deze vraag. Hoe condens kan ontstaan.
 

CinEti

  • #13
@Boertje125: Ik dacht dat bros beton juist een signaal kon zijn van betonrot, zeker in combinatie met bruinige vlekken die op mijn foto's op die werkvloer wel te zien zijn. Betonrot kan toch ook optreden in ongewapend beton, zogenaamde carbonatie?

Overigens ook eens even de offerte van de serre erbij gepakt (van de vorige bewoners 21 jaar geleden). In deze offerte staat dat de vloer een rector plus polystyreen gewelven vloer is. Zegt iemand dit iets?
 

CinEti

  • #14
@Wgb: dat met die kitnaden heb je inderdaad gelijk in. Waarschijnlijk is het niet voldoende op afschot en als er een forse bui is kan een deel van het regenwater over de vensterbank richting de spouw lopen.

Hoe zou ik overigens die grote gaten tussen de funderingsblokken moeten interpreteren? (zie foto). is daar door het vocht de mortel/cement die deze normaal verbinden gewoon weggerot?

Verder is het zo dat zich aan de binnenzijde een muur waaraan de serre is vestigd in de afgelopen 2 jaar een scheur in trapvorm heeft ontwikkeld. Dat in combinatie en een werkvloer die afbrokkelt en funderingsblokken die los lijken te liggen denk ik ook gelijk aan een verzakking.



sere.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Carbonatatie is heel wat anders dan betonrot.
In alle beton treedt carbonatatie op, in een droog milieu vele cm diep, in een vochtig milieu meestal maar een paar mm. Zolang het beton ongewapend is, maakt de carbonatatie diepte niet uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Bent u een Zuiderbuur?
 

CinEti

  • #17
@Rola: Weer wat geleerd ;). Ik ben nu bezig met aan de voorzijde van de serre ook een sleuf te graven om te zien of de betonnen werkvloer daar ook zo is afgebrokkeld. Achten de experts hier overigens dat dit bouwtechnisch een gevaarlijke situatie kan opleveren? Kan me voorstellen dat door deze afbrokkeling de serre aan de randen ook verzakt (hetgeen ook de scheur in de muur zou kunnen verklaren).
 

CinEti

  • #18
@Wgb: Geen zuiderbuur, wel een zuiderling woonachtig op de Limburgse kleigronden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
Nee. Fundering vrijgraven over de gehele lengte is bij een fundering op staal veel gevaarlijker.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Is deze woning in eigenbeheer gebouwd?
Bijvoorbeeld de hardstenen vensterbank geen druiprand rechthoekig model, dit model komt het aflopen van het water tegemoet. Kit wordt dan overbodig. Kit heeft een beperkte levensduur zeker als deze horizontaal liggen. Tenzij deze op een professionele manier is aangebracht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu