Vochtprobleem binnen, gevel aanpakken?

Wie heeft een idee hoe ik dit het beste kan oplossen en in welke volgorde? Of bij wie ik hier goed professioneel advies over zou kunnen krijgen?

Ik heb schimmel op de muren in mijn woonkamer. Met name aan de achterkant bij de uitbouw. Primair zat dat op het laagste punt (optrekkend vocht?), later over de hele muur. In mindere mate is er ook schimmel aan de binnenmuren van de gevel aan de voorkant. Daar zit het alleen aan de bovenkant van de muren.

Dit zijn (mogelijke) oorzaken:

1. Ik heb geen ventilatiemogelijkheden in de woonkamer.
2. De achtergevel is slecht.

Over de achtergevel: het voegwerk is verzand en daarmee poreus. De stenen zijn ook poreus geworden. Het isolatiemateriaal is slecht aangelegd: matige kwaliteit en het sluit direct aan op de bakstenen i.p.v. dat er een luchtsleuf tussen zit.

Ik weet niet hoe de toestand van de voorgevel is. Die is in ieder geval op een ander moment aangelegd dus ik hoop daar op betere kwaliteit. Het voegwerk is daar niet meer geweldig goed.

Nog een beetje achtergrond: Het gaat om een jaren ’60 rijtjeshuis. Er is geen vloerisolatie en die is niet zo makkelijk te realiseren omdat het kruipruim maar 30 cm diep is op het laagste punt. De uitbouw grenst rechts (van buitenaf gezien) aan de tuin van de buren, links aan de uitbouw van de andere buren. De woonkamer is plm 50 m2. Hygrometer geeft 60-70% luchtvochtigheid aan. Als de schuifpui open staat zakt dat naar 40. De schuifpui heeft dubbelglas en kan flink beslaan in de winter bij bepaalde weersomstandigheden. Het dak van de uitbouw is recent opnieuw met bitumen bekleed + deel hout vervangen ivm lekkage / houtrot. Het is onduidelijk gebleven waar de lekkage vandaan kwam. Er ligt nu een stukje van de gevel open omdat daar achter is gekeken hoe de situatie was.

Oorspronkelijk had ik het plan om de stenen gevel helemaal opnieuw op te laten bouwen aan de achterkant, met betere kwaliteit isolatiemateriaal en luchtsleuf. En om daarnaast een decentrale WTW-unit in de gevel in te bouwen.

Er is maar 7 cm ruimte tussen de binnen- en buitenmuur dus het zal geen geweldige isolatie worden. Verder uitbouwen de tuin in vind ik geen goede optie omdat de gevel dan niet meer aansluit bij de schuifpui en de uitbouw van de buren.

Bijkomend probleem is dat er voor vernieuwen van de gevel aan de zijkant van de uitbouw, de airco van de buren afgekoppeld moet worden (à €750) en er tegels weggehaald moeten worden bij de buren die daardoor waarschijnlijk kapot gaan en ook weer vervangen moeten worden.

Ik vind het zo nogal een grote verbouwing / kostenpost worden. Ik twijfel ook of het noodzakelijk is en het vochtprobleem gaat oplossen.

Dus kortom: wel/niet gevel helemaal opnieuw opbouwen? Zowel achtergevel als zijkant van de uitbouw? Of eerst alleen zorgen voor betere ventilatie binnen?



WhatsApp Image 2025-05-15 at 16.42.30.jpeg
 
Origineel zal er ventilatie geweest zijn, via bovenramen of hoe dan ook, maar je zal iets moeten herstellen.
60 met het huidige weer is niet ok.
Een eenvoudige co2 meter zal waarschijnlijk ook laten zien dat er te weinig frisse lucht binnen komt.

7cm is meer dam voldoende voor een isolatie die goed genoeg is om problemen te voorkomen.

Zien we PIR platen in de achtergevel?
Als dat er netjes inzit, dan maakt de staat van de voegen en stenen weinig uit.
Opnieuw voegen is sowieso nodig, ook omdat je anders (nog meer) vorstschade krijgt.

Kruipruimte kan je deels uitgraven. Of vol laten spuiten met eps korrels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan