Vochtpercentage in dakbeschot van 21%

Johan1975

  • #21
De platen voelen voor mijn gevoel wel iets vochtiger aan dan de platen in huis. Maar zeker niet heel vochtig.

De slaapkamer ernaast gebruiken we eigenlijk niet. Deze wordt ook zelden verwarmd. De vochtigheid in die ruimte is meestal rond de 60% en de temperatuur in de winter rond de 12 graden. We gaan binnenkort die kamer wel vaker gebruiken. Hopelijk wordt het daardoor niet erger...

Ik zal eens kijken of ik via een spotje kan zien of er een dampscherm is geplaatst tussen het verlaagde plafond van de slaapkamer en het balkon. Het zou mij niets verbazen als er alleen isolatiemateriaal tussen zit.

Stel dat er geen dampscherm zit. Zou ik dit dan ook kunnen oplossen door aan de onderkant twee of drie ventilatieopeningen te maken zodat het kan door luchten of moet dan het plafond afgebroken worden om alsnog een dampscherm te maken?
 

Charel

  • #22
Je schreef eerder dat uw dak een warm dak is wat wil zeggen dat zowel het dampscherm als de hierop aangebrachte isolatie boven op de dakvloer is aangebracht.
Normaal is er dan onder de dakvloer en boven de bewoonbare ruimtes geen dampscherm meer voorzien. Dat heeft in principe ook geen zin.
De bedoeling is dan wel dat de binnenruimtes tot aan de dakvloer minstens luchtdicht zijn afgesloten van de buitenomgeving en hier dus ook van die holle ruimte boven het buitenterras. Een afsluiting tussen die twee enkel met isolatie zal het damptransport van binnen naar die holle ruimte niet in het minst hinderen.
Ideaal zou zijn dat je langs binnen die afdichting zou voorzien al zou het misschien op één of ander manier ook via de holle ruimte boven het terras waarbij je dan wel genoodzaakt zult zijn om dat vals plafond daar te demonteren.
Dit alles in de veronderstelling dat mijn vermoeden klopt en dat er geen damp- of luchtdichte afscheiding is tussen de holle plafondruimtes binnen en buiten.
 

Johan1975

  • #23
@ Charel

Charel schreef:
Je schreef eerder dat uw dak een warm dak is wat wil zeggen dat zowel het dampscherm als de hierop aangebrachte isolatie boven op de dakvloer is aangebracht.

Normaal is er dan onder de dakvloer en boven de bewoonbare ruimtes geen dampscherm meer voorzien. Dat heeft in principe ook geen zin
Dank voor uw reactie!

Als ik in de bouwtekening kijk is er nergens in de opbouw van het dak een dampscherm aangebracht.
We hebben ook een keer een onderzoek laten doen en toen kwamen we ook geen folie tegen. Of het moet zijn dat de isoleer platen een geïntegreerd dampscherm hebben. Wat is eigenlijk de functie van het dampscherm voor het isolatiemateriaal?

Op de bouwtekening staat inderdaad wel een dampremmende laag tussen regelwerk en glaswol in de opbouw van de wand.

Bouwtekening.JPG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Dit detail is niet van het plafond boven het balkon. Je kan in ieder geval goed zien hoe er gebouwd moet worden. Ventileren, regelwerk met dampremmende laag. Ik mis alleen een aanwijzing, onder de daktrim, wat betreft het ventileren.
 

Johan1975

  • #25
Het detail is wel hetzelfde dak maar inderdaad niet op de plaats van het balkon.
Het klopt inderdaad ook dat onder de daktrim ruimte moet zijn voor ventilatie.

Ik heb nog wel een vraag over de folie. Maar daar zal ik een nieuw topic voor openen want anders gaat dit wel erg off topic...
 

Charel

  • #26
Hoewel het gebouw volgens jou nog maar 35 jaar oud is doet die detailtekening eerder denken aan een veel vroegere periode. Of misschien is het getekend door een architect die toen nog steeds de verouderde denkwijze toepaste.
In die tijd was het niet meer gebruikelijk om slechts 4 cm isolatie in het dak en 5 cm in de muren te voorzien. Ook was de noodzaak van een dampscherm toen ook al geweten.
Een dampscherm moet altijd worden voorzien aan de koude kant van de isolatie, in dit geval dus bovenop de dakvloer met underlaymentplaten om daarop de isolatie en de dakbedekking te voorzien.
De functie van een dampscherm is om te beletten warme vochtige binnenlucht zou kunnen doordringen door de isolatielaag tot aan de koude onderkant van de dakbedekking. Als dat gebeurt dan zou die lucht daar onmiddellijk condenseren door het grote temperatuurverschil. Condens is vloeibaar water dat vervolgens terug door de isolatielaag naar beneden loopt om vochtschade te veroorzaken bij alle materialen die onderweg gepasseerd worden.
Deze bouwfout kan minder risico geven indien je de woning zeer goed ventileert, liefst constant en volgens de huidige ventilatienormen. Denk daarbij aan ventilatiesysteem C of nog beter D.
Bij het terras is het enigszins anders. Als daar warme vochtige binnenlucht kan doordringen tot in de holle ruimte zal dat condenseren tegen de underlaymentplaten omdat die veel kouder blijven dan de platen boven de woonruimtes. Zij krijgen de buitentemperatuur terwijl de overigen de binnentemperatuur krijgen.
Ik denk dat je het probleem samen met de rest van het dak best in zijn geheel zou bekijken om dan eventueel ook iets te doen aan die povere isolatie die in deze tijd al lang niet meer voldoet.
 

Johan1975

  • #27
@Charel

Oei, dat klinkt als nog meer slecht nieuws.

Het oorspronkelijke huis is uit 1978. De verdieping van het balkon is gemaakt in 1988. Misschien een conservatieve architect...

Ik heb net even gekeken bij een opening waar ooit een dakdoorvoer gezeten heeft.
Ik zie helaas geen folie.

De isolatie is voor zover ik kan beoordelen platen van 4 cm dik. Mogelijk is het PUR. Aan beide zijde zit een soort zwarte laag. Ergens in de omschrijving stond opstalan platen R > 1,5. Ik las in andere topics dat dit soort platen wel dampwerend kunnen zijn. Zou dit de reden kunnen zijn dat de architect gekozen heeft om geen dampscherm toe te passen?

Ik moet wel zeggen wij hebben van de woonkamer en slaapkamers met verbouwingen het dakbeschot (underlayment platen) gezien. Het zag er nergens uit alsof er condensvochtproblemen zijn geweest. We verwarmde het huis vroeger met een hetelucht verwarming (nu met airco's). Wellicht zorgt dit voor drogere lucht. Wat mij overigens ook opvalt is dat het flink tocht in de ruimte van de valse plafonds. Dit is mogelijk ook gunstig tegen vocht problemen.
 

Charel

  • #28
Dat het flink tocht in die holle ruimtes kan inderdaad verhinderen dat er condensatie optreedt maar geeft ook een groot warmteverlies. De weinige isolatie die je hebt met die 4 cm pur wordt dan nog voor een groot deel verminderd door die luchtstroming.
Die platen zijn naar mijn idee pur platen met een bitumineuze cachering langs beide kanten. Dit soort platen werden vroeger zeer vaak gebruikt bij dakwerken.
Elke plaat op zich is hiermee wel dampdicht maar het geheel der platen niet. Een dampscherm moet ononderbroken zijn en hier heb je bij elke naad een onderbreking waar de damp tussendoor kan.
Het zou ook nog kunnen dat die platen zijn gekleefd op de dakvloer dmv warme bitumen en dan heb je ook een ononderbroken dampscherm door de bitumen.
 

Johan1975

  • #29
Bedankt voor de informatie! Ik leer hier in ieder geval veel.

We zijn nog van plan om de kunststof schroten aan de zijkanten van ons huis en ook het bitumen te vervangen.
Wellicht is het een goed idee om bij het vervangen van de dakbedekking gelijk ook de isolatieplaten te vervangen en dan ook een goed dampscherm aan te brengen. Dat zal een flinke verbouwing zijn maar dan kunnen we het gelijk isoleren naar de huidige maatstaven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Charel schreef:
Het zou ook nog kunnen dat die platen zijn gekleefd op de dakvloer dmv warme bitumen en dan heb je ook een ononderbroken dampscherm door de bitumen.
Uit 1978 op een houten dakvloer welke schuin ligt dat is echt uitgesloten. Een dakvloer van beton OK.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu