Vochtpercentage in binnenmuur voor stucen

Jan P

  • #1
In onze woonkamer hadden wij last van optrekkend vocht. Het probleem is verholpen. Het stucwerk is eraf gehaald. De binnenmuur moet nu drogen voordat we opnieuw kunnen stucen. Bij welk vochtpercentage in de muur mag je gaan stucen (we meten dat met een vochtmeter)?
 
  • Like
Waarderingen: JFW

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat was het probleem dan wat verholpen is?

Een gemiddelde vochtmeter is niet erg nauwkeurig. Ik weet trouwens geen percentage.
 

Jan P

  • #3
Het probleem was vochtige, beschimmelde plekken op de muur, tot ca. een halve meter boven de vloer. Dit kwam door optrekkend vocht. De vloer was van hout en onder de vloer staat grondwater. We hebben de vloer vervangen want de balken waren verrot.Tegen het optrekkend vocht hebben we de muren rondom laten onderkappen. Het vochtige stucwerk hebben we eraf gehaald. En nu is het wachten op het stucen, maar de adviezen over de droogtijd zijn erg verschillend. Vandaar dus mijn vraag. Hoe weet ik nu wanneer ik de muur kan laten stucen?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Gipsproducten blijven altijd rond de 21% vocht behouden. Wanneer je muur hier net iets hoger zit kun je wel stukadoren.
 

Jan P

  • #5
Is een vochtmeter nauwkeurig genoeg om het vocht in de muur te meten?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Nauwkeurig genoeg in dit geval. Hoelang geleden is dit probleem opgelost? Als het 2 a 3 weken geleden is en het betreft een binnenmuur zou ik het wel aan durven. Met cementgebonden product is rest vocht geen enkel probleen. Gips moet de toplaag van de muur niet vochtig/klam meer aanvoelen.
 

Jan P

  • #7
Probleem is een week geleden opgelost. De muur wordt tzt inderdaad met cementgebonden product gestuct. Er is nu met het oog geen vocht meer te zien, muur ziet er droog uit. Zegt natuurlijk nog niets over de kern van de steen. Wat gebeurt er als de steen vanbinnen nog wel nat is als je stuct?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Er gebeurt niets wanneer dit met cementgebonden word beraapt. Het is zelfs nog beter voor het versteeningsproces van het cement. Dit duurt 28 dagen zolang er nog rest vocht aanwezig is in de muur. Dus vocht in de kern is alleen maar beter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Jan P schreef:
Het probleem was vochtige, beschimmelde plekken op de muur, tot ca. een halve meter boven de vloer. Dit kwam door optrekkend vocht.
Ik hoop voor je dat het probleem echt weg is. Optrekkend vocht is namelijk geen oorzaak. Het is een gevolg van een ander probleem. Dus het is maar de vraag of je het onderliggende probleem wel (toevallig) opgelost hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu