Vochtdoorslag - normaal vochtpercentage van een gemetselde, gestucte binnenmuur

Bembi

  • #1
Hoi,

er is sprake van vochtdoorslag in een huismuur op de eerste etage. Mogelijk lekt de dakgoot of anders (waarschijnlijker) slaat er vocht naar binnen wanneer het hevig regent en stormt.

Ik heb een vochtmeter gekocht om te onderzoeken hoe nat de muur is (1) en of de situatie verandert (2).

Vraag: wat mag ik aanhouden als normaal vochtpercentage van een gemetselde, gestucte en gesausde binnenmuur? De binnenmuur maakt deel uit een huismuur met kleine spouw, het huis is uit 1935.

Dank en groet, Bembi

IMG_0409.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom geen foto waarvan je vermoed daar begint de lekkage. We moeten nu aan de staart van jouw probleem beginnen aan de kop is toch veel beter. Toch.
 

Bembi

  • #3
hoi Wgb, dank voor je reactie. Het punt is dat er van de kop van het probleem niet zoveel te zien is. Ik had bij hevige regen en storm wat regenwater dat binnenkwam op zolder (hiervan ben ik zeker want een boek dat tegen een dakdraagbalk lag liep waterschade op. Een gipsplaat laat ook zien dat er vocht achterlangs gelopen heeft). Daarna stelde ik vast dat er kringen in het plafond van een ondergelegen kamer op de eerste etage ontstaan waren. Maar op zolder is verder niks te zien: de planken vloer vertoont geen spoor van vocht (aan de buitenzijde kan ik niet inspecteren, het is een schuin dak). Wel zit er cellulose in de ruimte onder de planken op zolder. Mijn vermoeden is nu dat:

-regenwater bij hevige storm (anders niet) naar binnen slaat
-dit via draagbalken in de ruimte onder de planken vloer terechtkomt
-daarbij de cellulose nat maakt
-wat ervoor zorgt dat er vochtdoorslag ontstaat in het plafond op de eerste etage

Groet, Bembi

IMG_1255.JPG
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Vaak zit er bij je vochtmeter in de handleiding een tabel met gangbare waarden voor verschillende materialen.
 
  • Like
Waarderingen: Bembi

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Aan die vlek is duidelijk te zien dat het nat is geweest. Daar heb je geen vochtmeter voor nodig. Laat je dit zo zitten gaat het volgende gebeuren. Het droogt op maar de vlek blijft. Of er komen op die plek zwarte vlekjes en deze zullen steeds groter worden. Dan is het in huis te vochtig of de temperatuur te laag en er ontstaat schimmel.
 

Bembi

  • #6
bedankt
Ik mat verschillende punten op de binnenmuur met een vochtmeter, varieerde tussen de 3 en 41% vochtigheid. Ik post in een ander draadje een opvolgende vraag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu